Sony Xperia XA review: veel geld voor weinig features

Thomas Haenen
1 augustus 2016, 15:30
5 min leestijd
Sony Xperia XA review: veel geld voor weinig features

Reviewscore

6

De Sony Xperia XA is een aantrekkelijk geprijsde smartphone met een smal en stijlvol design. In deze Xperia XA review lees je of dat kan compenseren voor de niet al te denderende hardware.

Lees verder na de advertentie.

Check de Xperia XA review

De introductie van de Xperia X leidde eerder dit jaar tot veel opgetrokken wenkbrauwen in de Android-wereld. Waar concurrerende vlaggenschepen waren uitgerust met de beste chipsets van het moment, kwam Sony met midrange hardware verpakt in een high-end design. Het eindproduct pakte niet helemaal goed uit: in onze Xperia X review gaven we dan ook dat we het toestel moeilijk kunnen aanraden. De Xperia X-reeks bestaat echter uit meerdere toestellen: naast het vlaggenschip is er ook een krachtigere X Performance en zelfs een instapmodel, de XA. Die laatste variant bespreken we in deze Xperia XA review.

Sony Xperia XA review

Strak design zonder premiumgevoel

Op designgebied weet de Xperia XA in ieder geval zijn duurdere broers te evenaren, dankzij het haast randloze scherm. Omdat het doorloopt van zijkant tot zijkant is de XA relatief compact en handzaam voor een smartphone met 5 inch-scherm. Dat scherm zelf valt dan weer een beetje tegen, door de relatief lage resolutie van 1280 bij 720 pixels en de teleurstellende helderheid. In de zomerzon is de XA erg moeilijk af te lezen.

Ook lukt het Sony niet dat premiumgevoel terug te brengen in de rest van het design. De fabrikant heeft gekozen voor een een plastic achterkant, in plaats van metaal of glas. Deze is bovendien bijzonder vlek- en krasgevoelig. De achterkant van ons witte exemplaar zat na een week al onder de vlekken en kleine krasjes, terwijl we er toch echt voorzichtig mee omgingen.

Sony Xperia XA review

Haperende apps

Het relatief dunne en compacte ontwerp lijkt ook voor problemen te zorgen met de hitte-afvoer. Gebruik je de XA onafgebroken voor kwartier, dan wordt de achterkant aardig warm. Dat heeft ook gevolgen voor de prestaties. Hoewel de XA is uitgerust met een op papier krachtige octacore-processor van MediaTek en 2GB werkgeheugen, hebben we regelmatig last van haperende apps. Is het toestel warm, dan stottert het beeld in Snapchat zoveel dat de app haast onbruikbaar is.

Het toestel heeft zelfs moeite met relatief simpele achtergrondprocessen: soms wordt de muziek van Spotify op de achtergrond stopgezet terwijl we in Chrome aan het browsen zijn. Of dat aan de oververhitte hardware ligt of aan iets anders durven we niet te zeggen, maar het staat vast dat het onacceptabel is voor een smartphone in deze prijsklasse.

Accu en software

Sony heeft de Xperia XA uitgerust met een accu met een capaciteit van 2300 mAh. Dat is aan de krappe kant, maar de fabrikant beweert dat de batterijbesparende software van de Xperia X-serie de accuduur flink verlengt. De twee dagen zonder opladen die Sony claimt haalden we echter in de verste verte niet. Met wat geluk en zuinigheid haalden we nog net het einde van de dag, maar we moesten de XA vaker wel dan niet tussentijds opladen.

Sony Xperia XA review

Zit je gedurende de dag regelmatig op Snapchat en WhatsApp, met soms wat browsen tussendoor, dan heb je aan het begin van de avond nog maar twintig tot dertig procent over. Dat lijkt vooral aan het scherm te liggen. Wil je het enigszins leesbaar hebben met de zomerzon, dan moet de helderheid op maximaal, maar dan zie je het accupercentage wel erg snel lager worden.

EĂ©n groot pluspunt van Sony’s smartphones: de relatief minimale aanpassingen die de fabrikant maakt aan Android. De Xperia-interface is grotendeels gelijk aan stock-Android. Sony heeft Android wat kleurrijker en levendiger gemaakt, maar elementen als de notificaties en instellingen zijn zo opgeruimd en overzichtelijk als je van Android zou verwachten.

De interface is grotendeels gelijk aan stock-Android

Helaas verpest Sony dit pluspunt dan weer met het grote aantal meegeleverde applicaties. Dat Sony (als multimediabedrijf) eigen apps meelevert voor muziek, films en foto’s, kunnen we echter begrijpen. Een PlayStation-app? Vooruit. Maar dan zijn er ook nog de What’s New- en Xperia Lounge-apps, die je om de paar dagen een notificaties sturen over nieuwe Sony-films of -games. Om het af te maken staan er óók nog apps van Kobo, LinkedIn en Amazon op je toestel. We telden in totaal bijna twintig meegeleverde, niet-verwijderbare apps, en dan rekenen we nog niet eens Google’s eigen apps mee. Dat Sony een relatief prijzige smartphone voorziet van zoveel overbodige applicaties is eigenlijk onacceptabel.

De 13 megapixel-camera die achterop zit is een lichtpuntje, want deze schiet mooie, scherpe foto’s. Dankzij Sony’s hybride autofocus-technologie kun je bovendien snel scherpstellen, ook op bewegende objecten. Helaas opent de camera zelf wat minder snel: op momenten dat de XA zoals hierboven beschreven wat warm is heb je al gauw een seconde of twee, drie nodig voordat je foto’s kan maken. Video’s gaan de XA wel goed af en de 8 megapixel-camera die voorop zit schiet prima selfies.

Niet waterdicht, geen vingerafdrukscanner

Met een adviesprijs van 300 euro zou je verwachten dat de Xperia XA over unieke features beschikt, waarmee het toestel zich kan onderscheiden van de grote concurrentie in deze prijsklasse. Helaas, dat zit er niet in. Sony claimt dat de camera over unieke features beschikt, maar echt indrukwekkend vonden we deze niet. Features die we van Sony gewend zijn, ontbreken opeens op de XA: het toestel is niet waterdicht, mist een vingerafdrukscanner en heeft geen accu die zonder moeite een dag of twee meegaat.

Sony Xperia XA review

Daarmee lijkt Sony eigenlijk geen besef te hebben van de markt waarin de Xperia XA verschijnt. Het toestel heeft een adviesprijs van 299 euro en is daarmee duurder dan bijvoorbeeld de Motorola Moto G4 Plus, de Nexus 5X en de Honor 5X. Allemaal toestellen met vergelijkbare of zelfs betere hardware voor een lagere prijs. Bovendien zijn deze toestellen wĂ©l voorzien van vingerafdrukscanners en andere extra’s. Zelfs Sony’s eigen Xperia Z3 Compact, inmiddels twee jaar oud maar wel krachtiger en waterdicht, biedt meer waarde voor 300 euro.

Conclusie Sony Xperia XA review

Dat Sony mooie smartphones kan maken, laten ze met de Xperia XA goed zien. Het design van deze smartphone is uitzonderlijk goed geslaagd, zeker gezien de relatief lage adviesprijs. Helaas is de adviesprijs dan weer veel te hoog voor vrijwel elk ander aspect van de XA. De hardware is ondermaats, er wordt veel bloatware meegeleverd en de gebrekkige accuduur valt ons tegen van Sony. In een wereld waarin je voor 200 euro een smartphone met een mooi scherm en vingerafdrukscanner koopt, is de 300 euro die Sony voor de Xperia XA vraagt eigenlijk veel te hoog.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XA
Sony Xperia XA

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu