Xperia XZ Premium en Xperia XZs hands-on: twee stappen vooruit, één stap terug

Thomas Haenen
1 maart 2017, 14:20
3 min leestijd
Xperia XZ Premium en Xperia XZs hands-on: twee stappen vooruit, één stap terug

Reviewscore

7,5

Sony pakt op het Mobile World Congress uit met een tweetal nieuwe vlaggenschepen. Vooral de Xperia XZ Premium zou fors voorlopen op de concurrentie. Pakt deze innovatie goed uit voor de fabrikant? Je leest het in deze preview.

Lees verder na de advertentie.

Check de Xperia XZ Premium preview

Sony heeft een rommelig jaar achter de rug. Het bedrijf trapte 2016 af met de Xperia X, een smartphone met de specificaties van een midranger maar de prijs van een topmodel. De smartphone was geen groot succes en ook de modellen die volgden, van de Xperia X Performance tot de Xperia XZ, wisten geen grote impact te maken.

Dit jaar hoopt Sony een duidelijker onderscheid te maken tussen zijn vlaggenschepen en middenklassers. In de laatste klasse vallen de Xperia XA1 en de Xperia XA1 Ultra, toestellen met een stijlvol design maar minder krachtige hardware. Het zijn toestellen die zich duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Aan de bovenkant van de markt komt Sony echter met de Xperia XZs én de Xperia X Premium. De één is een flinke upgrade voorzien van de nieuwste hardware, de andere een rare tussenstap.

Opgevoerde Xperia XZ

De Sony Xperia XZs is namelijk in feite niets meer dan een Xperia XZ die opnieuw wordt uitgebracht met enkele extra truucjes. Niet alleen het design, maar zelfs de afmetingen en het gezicht zijn bijvoorbeeld identiek aan het vorige model. De Snapdragon 820-chip is gebleven, enkel het werkgeheugen heeft een kleine upgrade gekregen van 3 naar 4GB. Daar hoeven bezitters van de huidige Xperia XZ dus niet wakker van te liggen.

xperia xzs

De grote vernieuwing zit hem in de 23 megapixel-camera achterop, door Sony omgedoopt tot ‘Motion Eye’. Deze is namelijk voorzien van een unieke super slow motion-feature, waarmee je kortstondig met 960fps kan opnemen. Daarmee kun je zelfs de kleinste details van een beweging vastleggen. Je kunt slechts een kwart seconde op 960fps opnemen. Volgens een medewerker van Sony omdat het anders wat saai wordt, maar vermoedelijk ook omdat het veel kracht vereist.

Met actieshots ziet het er wel ontzettend goed uit. Een auto die voorbijvliegt komt haarscherp in beeld en je ziet de banden haast piepen. Honderden stuiterende balletjes zijn uitstekend van elkaar te onderscheiden. Helaas wordt het wel op slechts 720p gefilmd, dus haarscherp is het dan weer niet.

4K-scherm en hdr

Ook op andere technologische gebieden loopt de XZ Premium voorop. Zo is het toestel voorzien van een 4K-resolutie én hdr-ondersteuning. Sony bracht enkele jaren geleden al de prijzige Z5 Premium uit met die resolutie, maar dat toestel had nogal flets beeld. Op de XZ Premium zorgt hdr ervoor dat de beelden een stuk kleurrijker en vol contrast zitten.

Het is nog wel de vraag of je daar echt wat aan gaat hebben. Zo is het aanbod van hdr-video’s op dit moment nog wat beperkt, al heeft Sony aangegeven dat Amazon Prime 4K hdr zal gaan streamen op het toestel. Ook is de hoge resolutie op een toestel van dit formaat in alle eerlijkheid wat onnodig. Die extra scherpte merk je nauwelijks.

Bovendien heeft Sony wat compromissen moeten maken om al deze technologie in een relatief compacte behuizing te proppen. Rond het scherm zitten relatief forse randen. Volgens Sony is dat omdat alle onderdelen er anders niet in passen, maar daardoor is de XZ Premium wel aan de lompe kant. Het toestel is even groot als of zelfs groter dan bijvoorbeeld Huawei Mate 9 en de LG G6, beide voorzien van grotere schermen.

Conclusie Sony Xperia XZ Premium preview

Sony zet met de Xperia XZ Premium onbetwist enkele flinke stappen in de toekomst. De fabrikant loopt voorop met 4K, HDR en ongekende slow motion in smartphones. Het is echter de vraag of dit de verbeteringen zijn waar we op wachten, zéker ten opzichte van de verbeteringen die de concurrentie biedt. Zijn opmerkelijke camerafeatures genoeg om een relatief verouderd design acceptabel te maken? En wat is nou echt het nut van de nauwelijks verbeterde Xperia XZs? In onze reviews gaan we er de komende maanden dieper op in.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ
Sony Xperia XZ

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu