De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Sony Xperia XZ Premium review: haarscherp, maar peperduur

Thomas Haenen
10 augustus 2017, 16:37
7 min leestijd
Sony Xperia XZ Premium review: haarscherp, maar peperduur

Reviewscore

7,5

De Sony Xperia XZ Premium is een opeenstapeling van primeurs: 4K, hdr, superslowmotion en andere vernieuwingen. Maar is de eerste ook de beste?

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Sony Xperia XZ Premium review

Kijk je naar de high-end smartphones die op dit moment verkrijgbaar zijn, dan zijn er grote gelijkenissen tussen de verschillende toestellen. Van QHD-resoluties tot dubbele camera’s tot voorkantvullende schermen: de trends zijn duidelijk te herkennen. Soms proberen fabrikanten op te vallen, met opmerkelijke features zoals een knijpbare rand (de HTC U11) of speciale augmented reality-sensoren (de Lenovo Phab 2 Pro). Vaak zijn dat echter features die na één toestel weer verdwijnen.

Bij Sony pakken ze het anders aan. De Xperia XZ Premium, die onlangs in Nederland verscheen, biedt techniek die we binnen nu en een paar jaar vrijwel zeker in andere smartphones zullen zien. Zorgt die voortrekkersrol voor een geslaagde smartphone, of had Sony beter kunnen meelopen met de massa?

Scherm en design: kraakhelder en (te) groots

De Sony Xperia XZ Premium is de allereerste smartphone met een 4K hdr-scherm. Beide technologieën zijn afzonderlijk al wel in andere smartphones te vinden. Sony’s eigen Z5 Premium was in 2015 de allereerste met een 4K. Hdr dook eerder dit jaar al op in enkele andere vlaggenschepen. Het staat voor ‘high dynamic range’ en zorgt voor grotere verschillen tussen de meest donkere en lichte kleuren op een scherm. Zo oogt het beeld levendiger en realistischer.

Sony Xperia XZ Premium review

Helaas verbruikt zo’n hoge resolutie ook veel meer stroom. Standaard krijg je dan ook beeld met een full hd-resolutie te zien. De volle 4K-resolutie wordt slechts getoond in een handjevol apps, waaronder YouTube, Amazon Prime Video en Sony’s eigen galerij-app. Netflix ontbreekt vooralsnog. Het overgrote deel van de tijd moet je het dus met ‘slechts’ full hd doen, waardoor de indrukwekkende technologie in werkelijkheid weinig toevoegt.

Eerlijk is eerlijk: kijk je een 4K-video met hdr, dan ziet het indrukwekkend uit. Het beeld is haarscherp en kraakhelder, kleuren spatten van het scherm en als je pauzeert zijn zelfs de allerkleinste details nog goed zichtbaar. De Xperia XZ Premium kan de mooiste beelden tonen die je ooit op een smartphone hebt gezien, maar er zijn (op het moment van schrijven) helaas te weinig apps die er gebruik van maken.

Sony Xperia XZ Premium review

Dat vooruitstrevende scherm zit jammer genoeg verpakt in een wat verouderd design. Terwijl andere fabrikanten kiezen voor steeds kleinere schermranden, heeft Sony’s vlaggenschip flinke bezels rond het scherm. Daardoor is de 5,5 inch XZ Premium even groot als de Galaxy S8 Plus, terwijl dat toestel een 6,2 inch-scherm heeft. Volgens Sony is die extra ruimte vereist voor de camera en andere onderdelen, maar de smartphone wordt er niet mooier op.

Hardware: pure paardenkracht en focus op audio

Op het gebied van hardware heb je niets te klagen met deze smartphone. De Snapdragon 835-chipset behoort tot de krachtigste van het moment en levert uitstekende prestaties. Onder de motorkap vinden we ook 4GB RAM en 64GB opslagruimte, wat gangbaar is in deze prijsklasse.

De XZ Premium ondersteunt ook ‘hi-res audio’, een marketingterm voor muziek met een hogere bitrate. Ook is er LDAC-ondersteuning aanwezig, waardoor de geluidskwaliteit voor het afspelen via bluetooth beter zou moeten zijn. Op papier zijn dit verbeteringen waar Sony absoluut trots op mag zijn: het bedrijf is een voorloper op audiogebied.

Sony Xperia XZ Premium review

In de praktijk merk je er echter weinig van, omdat Spotify en veel andere populaire streamingdiensten geen muziek met de hogere bitrate aanbieden. Heb je wel muziek van de juiste hoge kwaliteit, dan moet je bovendien een aardige audiofiel zijn om het verschil te merken.

Enkel met de grootste moeite detecteerden we soms een iets beter basgeluid, of diepere klanken van een piano. Bovendien heeft het toestel weer audiogebreken op andere gebieden: het maximale volume van de speakers is laag, zeker vergeleken met andere vlaggenschepen. En dat merken wij en de meeste gebruikers toch een stuk eerder.

Software: opgeruimd met soms wat spam

Sony lijkt op softwaregebied de laatste tijd tussen twee gedachtes te zwalken, en dat is bij de XZ Premium goed zichtbaar. Aan de ene kant loopt het toestel op Android 7.1 (Nougat), waarbij Sony doorgaans vlot is met het uitbrengen van (beveiligings)updates. Bovendien oogt de interface modern en opgeruimd. Het blijft lekker dicht bij stock-Android, maar met een herkenbaar vleugje Sony.

Helaas is er ook bloatware aanwezig. Sony levert namelijk de ‘What’s New’-app mee, waarin films, muziek en andere producten van het bedrijf worden uitgelicht. Tijdens onze testperiode kregen we bijvoorbeeld een notificatie over een gratis thema voor de Emoji Movie. Die meldingen kunnen gelukkig uitgeschakeld worden, maar zijn wel erg spammerig.

Camera: slimme gimmicks, degelijke foto’s

De XZ Premium heeft een 19 megapixel-camera met een diafragma van f/2.0. Tijdens onze tests schoot het toestel mooie, kleurechte foto’s onder vrijwel alle omstandigheden. Ook in situaties met weinig licht doet de XZ Premium het verrassend goed. Foto’s ogen wat minder sprankelend dan op de iPhone 7 en Galaxy S8, maar Sony komt inmiddels aardig in de buurt.

Ook hier hoopt het bedrijf echter een streepje voor te krijgen op de concurrentie met unieke features, zoals superslowmotion. Je kunt video’s opnemen met 960 frames per seconde. Dat kan slechts voor enkele seconden en op een maximale beeldkwaliteit van 720p, maar dan leg je wel de allerkleinste details van elke beweging vast. Van ontploffende ballonnen tot een sprong op de trampoline tot een indrukwekkende move op je skateboard: de XZ Premium brengt het met deze extreme slowmotion in beeld. Leuk, maar bij de gemiddelde video heb je het helemaal niet nodig. Toch een beetje een gimmick dus.

We zijn wel fan van de ‘Predictive Capture’-feature. Maak je een foto van iets dat beweegt, dan geeft de XZ Premium je direct vier foto’s om uit te kiezen. Daarvan zijn er een paar gemaakt nog voordat je op de knop drukte. Als je hond bijvoorbeeld iets raars doet net voordat je een foto maakt, of als je bij een familieportret ook een foto wil voordat iedereen zijn neplach op zet. Na het fotograferen kun je kiezen welke van de vier foto’s je voorkeur heeft, of dat je ze allemaal wil bewaren.

Accuduur

Je zou verwachten dat de accu zo leeg is met dit soort krachtige hardware, maar dat valt reuze mee. Deels omdat de accucapaciteit (3230 mAh) heel behoorlijk is, maar ook omdat Sony slimme software mee levert. Wanneer we de smartphone een volle dag (van 07:00 tot 23:00) gebruikten voor social media, WhatsApp, video’s, browsen en soms wat bellen was er steeds nog zo’n 20 tot 30 procent van de accu over. In noodgevallen kun je ook nog de Stamina-modus activeren, die het stroomverbruik van apps op de achtergrond beperkt.

Sony Xperia XZ Premium review

Ook het opladen gaat slimmer, door de Qnovo-batterijverzorging die Sony al een aantal jaren gebruikt. Leg je de smartphone vooral ‘s nachts aan de lader, dan laadt de XZ Premium op tot 90 procent, en de laatste 10 procent pas vlak voor je wakker wordt. Het is namelijk slecht voor je smartphone om een volle accu te blijven opladen. Ook houdt Qnovo rekening met de temperatuur van je smartphone tijdens het opladen. Wordt je toestel warm, dan gaat de oplaadsnelheid even omlaag. Dat voorkomt overbelasting. Waar de accu’s van de meeste smartphones na twee jaar wel hun beste tijd hebben gehad, gaat die van de XZ Premium in theorie stukken langer mee.

Helaas duurt het opladen zelf wel vrij lang. Hoewel de Xperia XZ Premium snelladen ondersteunt, levert Sony niet de benodigde Quick Charge-kabel mee. Die moet je los voor 49 euro aanschaffen. Een beetje gek, aangezien je die er bij de meeste concurrenten wel bij krijgt. Met de meegeleverde kabel duurt volledig al gauw drie uur of meer.

Conclusie Sony Xperia XZ Premium review

De Xperia XZ Premium maakt duidelijk dat Sony op technologisch gebied nog altijd een voortrekkersrol heeft. Van het haarscherpe beeld tot de slimme accutechniek: we verwachten en hopen het binnen afzienbare tijd ook bij de concurrentie te zien.

Helaas is Sony sommige praktische voordelen uit het oog verloren. In een poging om de allereerste te zijn laat het bedrijf wat simpele steken vallen. Voor zo’n moderne smartphone oogt het design aardig verouderd, vooral door de forse randen. Het aantal apps dat optimaal gebruik maakt van het hoogwaardige beeld en geluid is bovendien wel erg beperkt. De voorspellende foto’s en superslowmotion zijn zeer slimme en leuke features, maar de fotokwaliteit zelf haalt het nog altijd niet helemaal bij andere vlaggenschepen. Bij het volgende toptoestel mag Sony eerst even de basis aanscherpen, voor het nog verder vooruitblikt naar de toekomst.

Sony Xperia XZ kopen?

Interesse in het nieuwe toptoestel van Sony? Met onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Ga bijvoorbeeld voor een losse Xperia XZ Premium in verschillende kleuren. Of kies voor een Xperia XZ Premium met abonnement, zodat je gelijk een grote databundel hebt om optimaal van het 4K-beeld te genieten.

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia XZ Premium prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu