De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Sony Xperia XZ review: gepasseerd door de concurrentie

Thomas Haenen
12 oktober 2016, 20:30
8 min leestijd
Sony Xperia XZ review: gepasseerd door de concurrentie

Reviewscore

7

De Sony Xperia XZ is de beste smartphone die de fabrikant ooit gemaakt heeft, maar het bedrijf weet nauwelijks een antwoord te bieden op de concurrentie. In deze Xperia XZ review nemen we het nieuwe vlaggenschip van Sony met je door.

Sony heeft een wat rommelig jaar achter de rug. De Japanse fabrikant introduceerde in februari de Xperia X-reeks. Deze nieuwe set smartphones zou niet draaien om pure kracht, maar om een goede camera verpakt in een aantrekkelijk design. Helaas bleken toestellen als de Xperia X en de Xperia X Performance ook aardig prijzig, waardoor ze eigenlijk geen goed alternatief wisten te bieden voor concurrentie van Samsung en Huawei.

Lees verder na de advertentie.

Met de Xperia XZ gooit Sony het over een iets traditionelere boeg. Het toestel is de spirituele opvolger van de Xperia Z5: de hardware van een vlaggenschip, maar nog steeds bovengemiddeld veel aandacht voor de camera en het ontwerp. Of dat een geslaagde combinatie is, lees je in deze Xperia XZ review.

xperia-xz-review2

Design

Het toestel beschikt over een metalen behuizing in verschillende kleuren, waaronder zwart, zilver en blauw. Hoewel de blauwe versie onze persoonlijke favoriet is, zien alle versies er onderscheidend uit. Dit is duidelijk een smartphone van Sony, dat zie je zo. Het toestel is stevig, met veel rechte lijnen en oogt een tikkeltje industrieel. Twee constante waarden zijn ook weer aanwezig: een waterdichte behuizing en een cameraknop op de zijkant van het toestel.

Op die zijkant zit ook wederom een vingerafdrukscanner, die verwerkt zit in de powerknop. Dat maakt de knop lastig te bereiken als het toestel plat op tafel ligt, maar werkt in elk ander geval eigenlijk uitstekend. Haal je het toestel uit stand-by, dan heb je hem ook direct ontgrendeld. De scanner lijkt wat minder snel en foutloos te werken dan die van concurrerende smartphones, maar in negen van de tien gevallen ging alles direct goed. Over de speakers, aan weerszijden van het scherm, kunnen we kort zijn: hooguit degelijk. Voor telefoongesprekken zijn ze prima, maar tijdens het luisteren van muziek hadden we graag een net wat harder volume gehad.

xperia-xz-review4

Met zijn vierkante vorm voelt de Xperia XZ wel een beetje als een dikkerdje aan. Met een dikte van 8,1 millimeter is Sony’s smartphone iets forser dan andere vlaggenschepen, maar het verschil is op papier marginaal. Toch lijkt het groter door het gebrek aan aflopende randen. Bovendien zitten er relatief forse randen rond het scherm. Deze bezel draagt bij aan het gevoel dat de XZ aan de lompe kant is. Elegant is anders.

Scherm en hardware

Op schermgebied is er sinds de Xperia Z5 eigenlijk niets veranderd en dat is erg teleurstellend. Net als vorige vlaggenschepen heeft het scherm een beetje een blauwige tint, waardoor alles een kil en niet-kleurecht overkomt. De helderheid is prima, maar de meeste foto’s en video’s ogen al gauw fel of juist erg dof. Levendig wil het beeld in ieder geval nooit worden.

Bovendien loopt de Xperia XZ met een resolutie van 1920 bij 1080 een beetje achter op de concurrentie. Een QHD-resolutie is inmiddels vrij standaard in deze prijsklasse. Hoewel je met het blote oog waarschijnlijk nauwelijks verschil ziet, wekt het toch een beetje de indruk op dat het beeldscherm niet de hoogste prioriteit was van Sony.

Over de overige hardware hebben we weinig te klagen. De XZ is uitgerust met een Snapdragon 820-chip, één van de krachtigste van het moment. Hoewel we liever 4GB werkgeheugen hadden gezien dan de 3GB die de XZ biedt, zijn de prestaties dik in orde. Apps worden snel opgestart, lopen soepel en switchen tussen verschillende applicaties gaat ook moeiteloos en vlot. Zelfs met grafisch intensieve games lijkt alles nog goed te lopen.

Software

Vlak vóór Sony de Xperia XZ introduceerde, presenteerde Google de definitieve versie van Android 7.0 Nougat. Helaas loopt de XZ vooralsnog op Android 6.0 Marshmallow, maar het bedrijf heeft al toegezegd snel een update uit te brengen. Vooruit dan maar. Sony maakt doorgaans relatief beperkte aanpassingen aan de Android-interface en dat is gelukkig ook bij de XZ het geval. De notificaties, instellingen en veel menu’s zijn nagenoeg hetzelfde gebleven.

Daarnaast beschikt de XZ over enkele leuke extra functies die je niet op smartphones van andere fabrikanten zult aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan Remote Play, waarmee je de games van je PS4 naar je smartphone kunt streamen. Het scherm is misschien wat te klein en de besturing wat te ingewikkeld om Call of Duty fatsoenlijk op te spelen, maar een potje FIFA 17 moet er nog wel inzitten. Ook de zeer uitgebreide Camera-app, met tal van instellingen die aangepast kunnen worden, kunnen we wel waarderen.

We zijn echter minder te spreken over de steeds grotere hoeveelheid bloatware die Sony op zijn smartphones meelevert. De Xperia XZ is voorzien van tal van apps die je niet nodig hebt, waarschijnlijk niet wil, maar ook niet kunt verwijderen. We noemen apps als Lifelog, of de Nieuws-app, of Movie Creator. Sony levert zelfs niet-verwijderbare apps voor Amazon en een virusscanner mee.

Sony Xperia XZ review screenshot

Nog erger: apps als de Xperia Lounge en What’s New, die je automatisch op de hoogte houden van de laatste Sony-producten. Zo kregen we plotseling een notificatie over de nieuwe Trollz-film die binnenkort in de bioscoop draait én over het nieuwe album van Lady Gaga. Op een smartphone met een adviesprijs van 700 euro willen we eigenlijk niet lastig gevallen worden door dit soort reclame.

Op zo’n dure smartphone willen we geen bloatware zien

Door de grote hoeveelheid bloatware blijft er ook relatief weinig opslagruimte over. Van de 32GB waar de Xperia XZ mee geleverd wordt is na het opstarten nog zo’n 20GB over. Vrijwel elke Android-fabrikant voorziet zijn smartphones van extra apps. Bij Sony beginnen de apps en notificaties echter inmiddels de spuigaten uit te lopen en dat vinden we érg jammer.

Camera: goed, niet geweldig

De camera is volgens Sony één van de pronkstukjes van de Xperia XZ. En, eerlijk is eerlijk: de 23 megapixel-camera die achterop zit levert prachtige kiekjes af. Het toestel kan vooral razendsnel scherpstellen, waardoor je zelfs iemand die druk aan het bewegen is nog scherp in beeld kunt krijgen. Dat lukt vooral goed in situaties met veel licht; in het donker waren foto’s soms nog wat onscherp.

Heeft het toestel een goede camera? Absoluut. Is het een van de beste camera’s in een smartphone van het moment? Nee. Zowel de Galaxy S7 als de iPhone 7 Plus weten in vrijwel elke situatie ongekend goede foto’s af te leveren die toch echt deze Sony passeren. De fabrikant heeft nog genoeg om te verbeteren wil het die twee evenaren.

Accuduur: liever snel dan slim opladen

De Sony Xperia XZ heeft een accucapaciteit van 2900 mAh, wederom identiek aan de Xperia Z5 van vorig jaar. Check je tussendoor regelmatig social media, WhatsApp en je browser, dan zul je vaak nog maar nipt het einde van de dag halen zonder opladen. Op stand-by is het toestel aardig zuinig, maar bij gebruik lijkt het soms hard te gaan.

xperia-xz-review3

Sony levert het toestel met slimme Qnovo-technologie, die het oplaadproces slimmer moet maken. Omdat het niet goed is voor de accu om de hele nacht opgeladen te worden, kijkt Qnovo naar je oplaadgedraag. Als je je telefoons ‘s nachts aan de lader hangt, dan zorgt de XZ ervoor dat je zo snel mogelijk 90% opgeladen bent. Vervolgens wordt de stroomtoevoer stopgezet en wordt de laatste 10% pas vlak voor je doorgaans opstaat opgeladen. Energiezuiniger én beter voor de levensduur van je accu.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar het is geen compensatie voor het gebrek aan ondersteuning voor Quick Charge. Vrijwel alle moderne high-end smartphones kunnen snel opgeladen worden, maar de XZ wordt geleverd met een normale oplader. Hoewel de fabrikant claimt dat QuickCharge mogelijk is, zul je die stekker er dan wel los bij moeten kopen. De XZ lijkt zonder die stekker op te laden met een tempo van een procent per minuut, dus na een kwartier heb je nauwelijks aan accuduur gewonnen. Even snel tussendoor opladen zit er in ieder geval niet in.

Alternatieven: meer voor minder geld

Sony heeft de Xperia XZ voorzien van een adviesprijs van 699 euro. Dat is redelijk in lijn met andere vlaggenschepen, al is de concurrentie al wat langer op de markt. Daardoor zijn er een flink aantal aantrekkelijke alternatieven die dezelfde of zelfs betere hardware weten te bieden voor minder geld.

Zo heb je op moment van schrijven bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7 voor ruim minder dan 600 euro. Dat toestel biedt een hogere resolutie en kan wél uit de doos snel opgeladen worden. Schraap je er nog honderd euro af, dan krijg je de LG G5. Die heeft een kek modulair design dat in de praktijk weinig toevoegt, maar ook de overige hardware zit net een tikkeltje boven wat Sony weet te bieden. Dat het nóg een flink stuk goedkoper laat zien, bewijst de OnePlus 3. Verkrijgbaar voor nauwelijks 400 euro, maar uitgerust met dezelfde Snapdragon 820-chip van Qualcomm. Ook de camera en het design zijn dik in orde.

De concurrentie biedt betere hardware voor minder geld

xperia xz

Conclusie Sony Xperia XZ review

De Sony Xperia XZ is één van de beste smartphones van de fabrikant in lange tijd. De camera levert uitstekende foto’s af, het design is dik in orde en de vlotte hardware doet de oververhittende smartphones van Sony uit het verleden vergeten. Het probleem is alleen dat de concurrentie de laatste jaren nog grotere stappen heeft weten te zetten.

Had dit toestel een lagere adviesprijs gehad, dan was het een stuk makkelijker om hem aan te raden. Voor 699 euro verwachten we een smartphone die voorop loopt en dat is Sony met de Xperia XZ niet gelukt. Het is een toestel waar weinig mis mee is, maar dat is niet genoeg in een markt met zulke sterke concurrentie. Dan zien we toch liever een hogere resolutie, sneller opladen en reclamevrije software.

Sony Xperia XZ kopen

Wil je de smartphone bestellen, dan vind je hieronder de beste aanbiedingen voor een Sony Xperia XZ met abonnement. In het overzicht vind je ook de beste deals om de Xperia XZ los te kopen.

Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia XZ prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ
Sony Xperia XZ

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu