De Sony Xperia XZ1 Compact bedient niet alleen een specifieke doelgroep, maar is ook een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Daarom weet het toestel te overtuigen, zoals je leest in deze Xperia XZ1 Compact review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Sony Xperia XZ1 Compact review
Kleine smartphones zijn tegenwoordig een zeldzaamheid en Sony is met zijn Compact-reeks één van de weinige fabrikanten die jaarlijks een compacte telefoon uitbrengt. De Compact-reeks werd altijd goed ontvangen, maar vorig jaar sloeg Sony de plank mis met de Xperia X Compact. Waar we gewend waren dat Compact-toestellen altijd een kleine behuizing combineerden met high-end specs, was de X Compact meer een midranger. Geen ramp, maar simpelweg niet wat we van het toestel hadden verwacht.
Sony maakt een comeback met de Xperia XZ1 Compact, die ‘gewoon’ weer over de beste mobiele hardware beschikt, en dit combineert met een handzaam design, fijne software en goede camera. Dit maakt voor een prima smartphone, maar er is nog ruimte voor verbetering.
Design: geen plastic meer
Eén van de belangrijkste kritiekpunten op de Xperia X Compact was de plastic behuizing, die nogal goedkoop aanvoelde. Sony heeft naar de kritiek geluisterd en de Xperia XZ1 Compact van een luxere behuizing voorzien. Dat geeft de smartphone niet alleen een betere uitstraling, maar je krijgt ook het gevoel dat ‘ie beter tegen een stootje kan.
Met een dikte van 9,3 millimeter is de Compact een stukje dikker dan de meeste smartphones. Door het compacte formaat is dat echter niet zo erg. De telefoon voelt – ondanks de wat scherpe randen – lekker in de hand en het is een genot dat je makkelijk met je duim het hele scherm kunt bereiken. Ook fijn: de volumeknoppen zitten weer boven de vingerafdrukscanner aan de rechterkant, wat een veel logischere plek is. Ook het aparte cameraknopje is weer aanwezig.
Sony heeft ook gedacht aan de stof- en waterbestendigheid, want de Xperia XZ1 Compact is IP68-gecertificeerd. Hierdoor is het geen probleem om de telefoon nat te laten worden, als je ‘m bijvoorbeeld per ongeluk in het toilet laat plonsen. Het 4,6 inch-display wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass, en zal dus niet zomaar barsten.
Wel is het jammer is dat Sony-telefoons er al jaren hetzelfde uitzien. Het bedrijf heeft geen enkele moeite heeft gedaan om de XZ1 Compact een spannender of enigszins moderner uiterlijk te geven. Het huidige design is niet direct lelijk maar vooral heel functioneel. Het is hoog tijd dat we iets nieuws van de fabrikant gaan zien.
Vingerafdrukscanner kan beter
De scanner is – net als bij alle andere Sony-smartphones – verwerkt in de aan/uitknop, en dat is best een fijne plek. Het probleem is echter dat de scanner niet zo snel en accuraat werkt als die van veel andere toptoestellen. Af en toe komt het voor dat de vingerafdrukscanner niet in één keer wordt herkend. Bovendien werkt de scanner alleen wanneer je op de aan/uitknop drukt en je vinger eventjes laat rusten. Snel drukken en ontgrendelen kan dus niet.
Scherm en hardware
Het 4,6 inch-scherm van de Xperia XZ1 Compact heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat zorgt voor een pixeldichtheid van 319 ppi. Het hd-scherm voldoet prima en oogt redelijk scherp, maar een full-hd-display was geen overbodige luxe geweest. Kijk je goed naar het scherm, dan vallen afzonderlijke pixels op. Zeker vergeleken met andere vlaggenschepen valt de scherpte tegen. En waar de concurrentie overstapt op voorkantvullende displays, heeft Sony misschien wel de grootste schermranden van iedereen.
Het hd-scherm is wel gunstiger voor de hardware van de Sony Xperia XZ1 Compact, want de telefoon draait als een zonnetje. De Snapdragon 835-chip, gecombineerd met 4GB RAM, weet het maximale uit het toestel te persen. De Xperia XZ1 Compact behoort moeiteloos tot de snelste Android-smartphones van het moment, en het is knap dat Sony zoveel kracht in de kleine behuizing heeft weten te proppen.
De XZ1 Compact beschikt verder over 32GB opslagruimte, waarvan ongeveer 22GB beschikbaar is voor de gebruiker. Middels een micro-sd-geheugenkaartje kan dit worden uitgebreid tot maximaal 256GB. Verder heeft de telefoon bluetooth 5.0, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, een koptelefoonaansluiting en een usb-c-poort.
Software: direct met Android 8.0
De Sony Xperia XZ1 is één van de eerste smartphones die standaard Android 8.0 (Oreo) draait. Op het moment van schrijven moeten veel populaire toestellen nog wachten op de Oreo-update, waardoor het nog wel een aantal maanden duurt voordat de belangrijkste Android-smartphones zijn bijgewerkt. Android 8.0 is echter geen enorm spannende update, en de meeste gebruikers zullen dan ook niet direct het verschil met Android 7.0 (Nougat) merken.
Wel kun je aan de slag met de notificatiekanalen, al is deze functie beperkt tot een handjevol Google-apps. Ook de zogeheten ‘notification dots’, de kleine bolletjes bij app-icoontjes die aangeven dat je meldingen hebt ontvangen, zijn aanwezig. Verder zijn er vooral achter de schermen veranderingen doorgevoerd, waardoor het accuverbruik van zware apps op de achtergrond bijvoorbeeld wordt teruggedrongen.
Sony is relatief snel met Android-updates
Verder heeft Sony een goede track record als het om Android-updates gaat. Nieuwe versies zijn relatief snel beschikbaar en beveiligingsupdates worden regelmatig uitgerold. Toen we de Xperia XZ1 Compact voor het eerste uit de doos haalden, stond de beveiligingsupdate van oktober dan ook klaar om te downloaden.
Camera en accuduur
Ook de camera van de Sony Xperia XZ1 Compact weet te overtuigen. De 19 megapixel-camera schiet in daglicht mooie en scherpe foto’s, waarbij vooral de hoeveelheid detail in positieve zin opvalt. Ook in situaties met minder licht weet de smartphone nog prima kiekjes te produceren, al kan het toestel zich op die momenten niet helemaal meten met zwaargewichten als de Samsung Galaxy S8 en iPhone 8.
Sony maakt gelukkig veel goed met unieke extra functies. Zo kun je in superslowmotion 960 frames per seconde filmen, waarmee je zelfs de kleinste details van een beweging vastlegt. Helaas wel op een wat lagere resolutie, en slechts voor een enkele seconde. Ook de 3D Creator, waarmee je een virtuele versie van je hoofd of objecten maakt die je naar vrienden kunt sturen, is vooral een leuke gimmick.
Wel ontbreekt optische beeldstabilisatie, waardoor de XZ1 Compact op elektronische stabilisatie leunt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dit werkt prima, maar optische beeldstabilisatie heeft duidelijk de voorkeur. Verder schiet de XZ1 Compact video’s in 4K, en die zien er prima uit. Tof is de 8 megapixel-frontcamera, die een extra wijde lens heeft en het hierdoor makkelijker maakt om met meerdere personen een selfie te maken.
Een 2700 mAh-accu voorziet het toestel van stroom. Hoewel dit anno 2017 aan de krappe kant is voor een high-end smartphone, weet de Xperia XZ1 Compact toch een prima accuduur te bieden. Bij normaal gebruik ging het toestel met gemak anderhalve dag op een lading mee. Doe je het rustiger aan, dan weet je de twee dagen aan te tikken.
Met de Stamina- en Ultra Stamina-modus zijn er bovendien mogelijkheden om de accuduur verder op te rekken. Helaas duurt het opladen behoorlijk lang: de XZ1 Compact ondersteunt Quick Charge 3.0, maar Sony levert niet de benodigde snellader mee. Jammer.
Conclusie Sony Xperia XZ1 Compact review
Al met al zijn we te spreken over de Sony Xperia XZ1 Compact. Het toestel heeft een luxere behuizing en ligt door zijn compacte formaat heerlijk in de hand. Het is fijn dat de telefoon zo makkelijk met één hand te bedienen is, en dat Sony niet heeft ingeleverd op de hardware, camera of accuduur. Bovendien is de XZ1 Compact één van de weinige smartphone met Android 8.0 (Oreo) en ben je verzekerd van regelmatige updates.
Toch is er nog ruimte voor verbetering. Zo is het design opnieuw nauwelijks veranderd en oogt het toestel inmiddels een beetje ouderwets. Bovendien werkt de vingerafdrukscanner niet altijd lekker en is het scherm niet zo scherp als dat we gewend zijn. Toch voelt de combinatie van high-end specs en een kleine behuizing ‘magisch’ aan. Zoek je een compacte telefoon met Android, dan zijn er nauwelijks betere opties te vinden dan de Xperia XZ1 Compact.
Sony Xperia XZ1 Compact kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden? In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Xperia XZ1 Compact met abonnement. Een losse Xperia XZ1 Compact kost je zo’n 599 euro.

Sony Xperia XZ1 Compact prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia XZ1 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzen