Fans van Sony die hoopten op een totaal vernieuwde smartphone komen waarschijnlijk teleurgesteld uit. Desondanks beschikken de nieuwe Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact over enkele aantrekkelijke verbeteringen.
Lees verder na de advertentie.
Hands-on met de Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact
Van zijn design moet de Xperia XZ1 het in ieder geval niet hebben. Terwijl fabrikanten als Samsung en LG uitpakken met voorkantvullende schermen, houdt Sony inmiddels al ruim vier jaar vast aan hetzelfde ontwerp. Natuurlijk zijn er – zoals bij elke generatie – minimale aanpassingen gemaakt. Zo zijn de flitsers nu horizontaal in plaats van verticaal naast elkaar gezet, terwijl de achterkant net iets anders mat is dan vorig jaar. De relatief grote balken rond het scherm en de dikke randen zijn echter nog altijd aanwezig.

Het is heus niet zo dat we jaarlijks een nieuw design van een fabrikant verwachten. Immers, Apple recyclet het ontwerp van zijn iPhone vaak meerdere jaren, maar is nog altijd de meest winstgevende telefoonmaker. Toch houdt Sony wel érg lang vast aan het design. Herkenbaarheid moet niet ten koste gaan van innovatie, en daar gaat het mis. Hoe futuristisch de binnenkant ook is, de buitenkant is inmiddels haast oubollig.
Nieuwste hardware én software
Want die binnenkant is dik in orde. Zowel de Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact zijn uitgerust met de Snapdragon 835-chip, nog altijd de krachtigste mobiele chipset van het moment. Dat is vooral bij de Compact indrukwekkend, omdat we zoveel kracht nog niet eerder in zo’n klein formaat hebben gezien. Apps openen razendsnel, en multitasken met meerdere apps tegelijk in beeld gaat vlotjes. Ook het feit dat beide smartphones met Android 8.0 lanceren is prijzenswaardig. Sony levert daarmee de allereerste Oreo-smartphones af en is zelfs Google te snel af.
Sony leunt niet alleen op kracht. Beide smartphones zijn bovendien voorzien van dezelfde 19 megapixel-camera. Ondanks Sony’s claims lijkt die net als bij vorige modellen net niet andere vlaggenschepen zoals de Galaxy S8 en Google Pixel te evenaren. Enkele slimme stukjes software maken de XZ1-camera echter toch onderscheidend.

Zo maakt superslowmotion de overstap van de XZ Premium, zodat je kan filmen in 960 frames per seconde. Wel slechts maximaal enkele seconden per keer, maar het blijft tof om de allerkleinste details van elke beweging te zien. We zijn ook nog steeds fan van predictive capture.
Detecteert de XZ1 een beweging, dan worden er niet één maar vier foto’s geschoten, waarvan twee vlak voor je op de camera drukt. Nieuw is dat niet alleen beweging gedetecteerd wordt, maar ook een glimlach. Maak je een portret- of familiefoto dan heb je altijd een goed kiekje om uit te kiezen.
3D Creator is geinige gimmick
Sony besteedde bij de presentatie veel aandacht aan de 3D Creator. Met de camera maak je een complete scan van objecten of personen. Die virtuele versie kun je vervolgens met augmented reality in de echte wereld plaatsen, of als bewegend videofiguurtje naar je vrienden sturen. Het werkt op zich redelijk, maar is wel een behoorlijke gimmick. Grote kans dat je er na de eerste week nooit meer naar kijkt.
Op audiogebied heeft Sony ook significante stappen gezet, al moet je een aardige audiofiel zijn om dat te merken. Het bedrijf omarmt de laatste technische standaarden om zo voor het beste geluid op een mobiele telefoon te zorgen. Dat doet de fabrikant op alle fronten: met betere stereo-speakers en beter draadloos geluid. Op de drukke beursvloer was het moeilijk te horen, al klonk het ons aardig kraakhelder in de oren.
Conclusie Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact preview
Er valt op papier weinig af te dingen aan de Xperia XZ1. Het toestel heeft de nieuwste hardware en weet daarmee vrijwel elk vlaggenschip te evenaren. Maar waar Sony voorop loopt qua hardware, loopt het qua design inmiddels aardig achter. Tevens ontbreken echt nuttige, opvallende nieuwe features. Het is alweer een jaar sinds de Xperia XZ, maar de verbeteringen van de XZ1 ogen zo klein dat de update lastig te verdedigen valt. Het is tijd dat Sony weer echt gaat verrassen.
Over de Xperia XZ1 Compact zijn we gelukkig een stuk meer te spreken. Grote schermen zijn leuk voor games en films, maar het compacte formaat van deze XZ1 Compact is stiekem ook een verademing. Eindelijk weer een smartphone die in je broekzak past, je moeiteloos met één hand bedient en niet uit je handen glipt tijdens het sporten. De kracht van de beste smartphones van het moment: stukken kleiner. Het voelt toch een beetje magisch.