De Xperia XZ2 Premium is Sony’s eerste smartphone met een dubbele camera, de XA2 Plus is een midrange-smartphone met goed geluid. Beide smartphones liggen binnenkort pas in de winkels, maar Android Planet probeerde ze nu vast uit.
Lees verder na de advertentie.
Sony Xperia XZ2 Premium preview: 4K-vlaggenschip
Sony introduceerde vorig jaar een nieuw categorie topmodel, met de Xperia XZ Premium. Niet zomaar voorzien van de beste hardware van dat moment, maar zelfs van features die geen enkele andere smartphone heeft. Met de Xperia XZ2 Premium bouwt het bedrijf daar op voort. Sony’s smartphone is vanaf eind juli in Nederland te koop, voor een stevige adviesprijs van 899 euro. Daarvoor krijg je echter (wederom) features die geen enkel ander toestel biedt.

Te beginnen bij het flinke 5,8 inch-scherm, dat een 4K-resolutie heeft van 3840 bij 2160 pixels. Het is zowat de enige smartphone met zo’n hoge resolutie, goed voor een pixeldichtheid van 760 pixels per inch. Ter vergelijking: op de gewone XZ2 is dat ‘slechts’ 424 pixels per inch. Bovendien ondersteunt het scherm ook nog eens hdr, wat voor beter contrast tussen donker en licht beeld zorgt.
Het 4K-beeld werkt slechts in een handjevol apps, waaronder Netflix en YouTube. Bij andere apps wordt het beeld op een full hd-resolutie getoond, wat een stuk beter is voor de accu. Het moet gezegd worden: een Netflix-serie ziet er ook echt haarscherp en beeldschoon uit op het XZ2 Premium scherm.
In alle eerlijkheid is het wél flinke overkill. Er is absoluut een verschil, maar als je in de trein snel je favoriete vlogger of een aflevering van Nailed It checkt maken die extra pixels weinig uit. Je moet erg dicht met je neus op scherm zitten om het verschil te zien met de QHD-resolutie van andere vlaggenschepen.
Dubbele camera valt tegen
De XZ2 Premium is tevens de eerste Sony-smartphone met een dubbele camera achterop. Een primaire 19 megapixel-camera wordt versterkt door een zwart/wit-lens van 12 megapixel. Het beeld van die twee lenzen wordt automatisch gecombineerd, waarbij de monochrome sensor moet zorgen voor meer contrast en kleurechtere foto’s.
Ook zijn de camera’s extreem lichtgevoelig, waardoor je zelfs in situaties met heel weinig licht nog foto’s moet kunnen maken. De maximale ISO-waarde is 51.200, vier keer zoveel als op elk ander vlaggenschip. Video’s hebben een maximale ISO-waarde van 12.800. Ook kunnen ze in 4K en met hdr worden opgenomen. Op papier een ontzettend geavanceerde camera, dus.

In de praktijk pakt het vooralsnog minder goed uit. Net als op de gewone Xperia XZ2 zijn foto’s deels onscherp of wat overbelicht. Bij het inzoomen zijn veel vlakken opeens veranderd in een blurry waas. De foto’s zijn best redelijk, maar halen het niet bij de vlaggenschepen van Huawei, HTC en Google. Sony waarschuwde ons wel dat het toestel op niet-definitieve software draait. De kans bestaat dat foto’s er met de definitieve software beter uit komen, maar vooralsnog houden we een slag om de arm.
Zware smartphone van formaat
Hoewel de binnenkant van de XZ2 Premium dus uit het nieuwste van het nieuwste bestaat, doet de buitenkant vooral denken aan een smartphone van een paar jaar geleden. Terwijl randloze schermen inmiddels de trend zijn, heeft de XZ2 Premium nog vrij forse zwarte balken boven en onder het beeld. Ook is het toestel vrij dik (11,9 millimeter) en zwaar (236 gram). Ter vergelijking: de Galaxy S9, die ook een 5,8 inch-scherm heeft, is een volle centimeter minder hoog, weegt minder (163 gram) en is dunner (8,5 millimeter).
Volgens de fabrikant is die extra ruimte nodig voor de gebruikte hardware. Het 4K-scherm met hdr vereist veel kracht, en daar wordt een smartphone warmer van. Om die hitte goed af te kunnen voeren, is de extra ruimte essentieel. Dat maakt het op zich begrijpelijk, maar het toestel wordt er niet mooi van. Smaak is natuurlijk subjectief, maar het valt haast niet te ontkennen dat Sony’s smartphone het lelijke eendje is tussen alle vlaggenschepen die in 2018 zijn verschenen.
Vreemde vingerafdrukscanner
Bovendien voelt het haast alsof er ontwerpfouten gemaakt zijn met de achterkant. Op veel Android-smartphones zitten de camera’s bijna tegen de bovenkant aan, met de vingerafdrukscanner daar vlak onder. Om onbekende redenen heeft Sony de camera’s van de XZ2 Premium een flink stuk naar onderen verplaatst. De vingerafdrukscanner zit daar weer onder, bijna in het midden.
Het is een plek die onnatuurlijk aanvoelt. Hou je het toestel op normale wijze vast, dan moet je je hand haast naar onder schuiven om bij de scanner te kunnen. Maak je in diezelfde pose een foto in portretmodus, dan zit je vinger vrijwel altijd voor de lens. Van de tientallen smartphones die ik in de afgelopen maanden heb getest, is het de enige waar m’n vingers zo vaak per ongeluk in de weg zaten. Natuurlijk valt dat met wat oefening goed te voorkomen, maar dit soort kleine irritaties wil je eigenlijk niet zien bij een smartphone van 900 euro.

Sony Xperia XA2 Plus: goedkoop maar mooi(er)
Sony toonde ons ook de Xperia XA2 Plus, een nieuwe middenklasser die pas ‘na de zomer’ in Nederland te koop is. Een precieze datum wilde het bedrijf nog niet noemen, maar reken maar op een release in september of oktober. De smartphone kost dan 399 euro, en zit daarmee in dezelfde prijsklasse als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A8 en Nokia 7 Plus.
Dit toestel is het broertje van de Xperia XA2 en XA2 Ultra, die begin dit jaar verscheen. Het nieuwe model zit in het midden, met een 6 inch-scherm, een vlotte Snapdragon 630-chip en een flinke accu van 3580 mAh.
Belangrijkste nieuwe feature van de Plus zijn verschillende verbeteringen op audiogebied. Het is de eerste middenklasser van Sony met ondersteuning voor high-resolution audio, en het toestel past verschillende processen toe om muziek ook draadloos goed te laten klinken. Helaas was er tijdens onze korte test geen gelegenheid om die features te testen, maar audiofielen kunnen waarschijnlijk hun hart ophalen.
Het design van de Xperia XA2 Plus bevalt mij gek genoeg beter dan dat van de XZ2 Premium. De XA2 Plus heeft geen glanzende achterkant die binnen no-time vol vetvlekken en vingerafdrukken zit. In plaats daarvan is de achterkant een metaal-achtig plastic. Het voelt heel stevig aan, en is keurig afgewerkt. Bovendien zitten de camera en vingerafdrukscanner hier wél zowat aan de bovenkant.

Zware concurrentie
Verder is het toestel aardig identiek aan de gewone Xperia XA2, inclusief de 23 megapixel-camera die achterop zit. “De buitenfoto’s die ik maakte rijk in kleur, en springen alle details er goed uit,” schreef ik in mijn Sony Xperia XA2 review. “Van dichtbij merk je echter al gauw dat sommige objecten toch wat onscherp in beeld komen. Daarnaast zijn foto’s gauw overbelicht, vooral als je binnen fotografeert. In deze prijsklasse zijn betere smartphonecamera’s te vinden.”
En daar wringt het een beetje. De XA2 Plus is een vlotte smartphone in een kekke behuizing, aangevuld met enkele features die ongetwijfeld audiofielen en beeldfanaten aanspreken. Als je echter kijkt naar de concurrentie, dan heeft de XA2 Plus het al gauw lastig. De Nokia 7 Plus kost minder, maar biedt snellere updates. De Huawei P20 Lite is ook voordeliger én heeft een betere camera. Later dit jaar kun je een uitgebreide XA2 Plus review van ons verwachten; wellicht weet het toestel na een langere test meer te overtuigen.
Lees het laatste nieuws over Sony
- ‘Ook Sony komt met vouwtelefoon, maar mist een tweede scherm’ (23-5)
- Sony Xperia 1 V en Xperia 10 V gepresenteerd: specs, prijzen en release (11-5)
- Beste koptelefoons met noise cancelling (mei 2023) (7-5)
- Beste koptelefoons van dit moment (mei 2023) (6-5)
- Beste noise cancelling oordopjes: stille aanraders (mei 2023) (6-5)