Preview: Sony maakt Xperia XZ2 en XZ2 Compact beter, maar niet het best

Thomas Haenen
26 februari 2018, 21:30
6 min leestijd
Preview: Sony maakt Xperia XZ2 en XZ2 Compact beter, maar niet het best

Reviewscore

7

Met de Sony Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact maakt de Japanse fabrikant voor het eerst in tijden forse aanpassingen aan zijn vlaggenschip. Maar hoe groot zijn die veranderingen precies? In deze Sony Xperia XZ2 preview vind je onze eerste indrukken.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia XZ2 preview

Sony introduceert met de Xperia XZ2 eindelijk een nieuw design voor zijn toptoestellen. Eindelijk, want waar de meeste bedrijven haast jaarlijks hun ontwerp omgooien, was het zogenaamde ‘OmniBalance’-design van Sony inmiddels al ruim vijf jaar oud. Hoewel de rechte hoeken en platte achterkant destijds erg chique oogden, was Sony hard aan een nieuw likje verf toe. En dat doen ze dan ook, met de nieuwe Xperia XZ2 en XZ2 Compact.

De vernieuwing begint al bij de voorkant. Zo zijn de randen rond het beeld een stukken kleiner. Het scherm loopt door tot aan de zijkant, met veel kleinere balken boven en onder het beeld. Zo voorkantvullend als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 of LG V30 is het helaas niet, maar het is absoluut een verbetering. De glanzende achterkant van de Xperia XZ2 oogt een beetje als de HTC U11. Het zijn duidelijk premium materialen, maar nu gebruikt voor een modernere look dan we in jaren van Sony gezien hebben.

De rechte lijnen en platte achterkant van vorige modellen is vervangen door bollingen en rondingen aan alle kanten. Daardoor liggen beide smartphones een stuk prettiger in de hand. Geen puntige hoek die in je palm steekt, maar een toestel dat aangenaam in je hand rust.

Helaas zijn de smartphones wel relatief zwaar en dik. Zo weegt de Xperia XZ2 197 gram, en is de XZ2 Compact meer dan 12 millimeter dik. Ter vergelijking: de OnePlus 5T is 7 millimeter dik en weegt 163 gram. Hoewel de Compact handzamer is dan elk ander Android-vlaggenschip, hadden we het liever een stukje dunner gezien.

Full hd voor de XZ2 Compact (maar ook voor de XZ2)

Pluspunt: de Xperia XZ2 Compact heeft een full hd-resolutie, een primeur voor de handzame smartphones van Sony. Eerdere Compact-toestellen moesten het doen met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Daardoor heeft de XZ2 Compact scherp beeld en is het gat met de gewone Xperia Z2 weer een stukje kleiner gemaakt.

Minpunt: de Xperia XZ2 heeft óók die resolutie. Terwijl inmiddels vrijwel alle vlaggenschepen een resolutie van 2960 bij 1440 hebben, moet de XZ2 het nog met 2160 bij 1080 pixels doen. Het is in het dagelijks gebruik zeker scherp genoeg, maar anderszins wel apart dat de 4K-video’s die je maakt, enkel in full hd terug te kijken zijn. Beide toestellen ondersteuning dan weer wel hdr, wat voor beter contrast zorgt tussen donkere en lichte kleuren op het scherm. Zo fel en levendig als bijvoorbeeld het amoled-scherm van de Galaxy S9 is het niet, maar het oogt wel lekker kleurecht.

Marginale verbeteringen voor de camera

Hoewel Sony de camera als een belangrijk onderdeel van zijn smartphones ziet, is er dit jaar maar weinig aan gesleuteld. Achterop zit een 19 megapixel-camera, dezelfde als op de Xperia XZ Premium. Sony zegt wel enkele verbeteringen te hebben doorgevoerd die voor betere foto’s zorgen, maar daar zagen we tijdens onze korte tests maar weinig van.

De camera schiet prima foto’s in situaties met goede belichting, maar ze ogen net wat minder levendig en kleurrijk dan op bijvoorbeeld de Google Pixel 2 XL of Huawei Mate 10 Pro. Zodra er weinig licht is, zijn de foto’s bovendien al gauw onscherp.

Vorig jaar introduceerde Sony een superslowmotion-optie, waarmee je 960 frames per seconde kan filmen. Dat is genoeg om de kleinste details van een ontploffende ballon of skateboardstunt in beeld te brengen. Met de Xperia XZ2 kun je die video’s voor het eerst niet alleen in een 720p-resolutie filmen, maar in full hd of 1920 bij 1080 pixels.

Een welkome verbetering, want de superslowmotionvideo’s die we maakten, zagen er stukken scherper uit. Helaas kun je nog steeds slechts een fractie van een seconde vertraagd in beeld brengen. Schiet je gewone video, dan kun je overigens wel 4K-video’s maken.

Minimaal verschil tussen Xperia XZ2 en XZ2 Compact

In het verleden waren de verschillen tussen Sony’s vlaggenschip en de compacte variant nog relatief groot. Zo had de Xperia X Compact een lagere resolutie, zwakkere hardware en mindere camera dan de gewone Xperia X.

Dit jaar zijn de verschillen gelukkig minimaal. Beide smartphones hebben een full hd-resolutie, Snapdragon 845-chip die voor uitstekende prestaties zorgt en dezelfde 19 megapixel-camera. De Xperia XZ2 Compact heeft dan wel een kleiner 5 inch-scherm, maar is net zo vlot en compleet als de 5,7 inch-Xperia XZ2.

Terwijl andere fabrikanten alsmaar grotere smartphones maken, houdt Sony het met de Xperia XZ2 Compact lekker handzaam. Dat is prijzenswaardig: wel de kracht die je van een toptoestel zou verwachten, met een veel minder lompe vormfactor. Zelfs de prijs ligt een stuk lager. De Xperia XZ2 Compact heeft een adviesprijs van 599 euro, een stuk goedkoper dan de Sony Xperia XZ2 van 799 euro én dan andere vlaggenschepen.

Dynamisch vibreren met de Xperia XZ2

Vooruit: de Xperia XZ2 heeft één unieke functie die je niet op de kleinere variant vindt. Het toestel heeft speciale trilmotoren, die samen met het team achter de PlayStation DualShock-controller ontwikkeld zijn.

Als je muziek luistert, een film kijkt of een game speelt met het geluid aan, dan trilt het toestel mee met dat geluid. Je bepaalt zelf hoe hard de trilling precies is. Het is overigens niet vereist dat je voor dit ‘Dynamic Vibration System’ (zoals Sony het noemt) de speakers gebruikt: de achterkant trilt ook mee als je via je koptelefoons luistert.

Eerlijk is eerlijk: het is behoorlijk gimmicky. Zo’n trilfunctie is leuk als je een actiefilm kijkt, maar bij een aflevering van Heel Holland Bakt heb je weinig aan een hevig trillend toestel. Omdat het echter werkt met elke video of game, zul je het regelmatig inschakelen om te kijken hoe het voelt bij wat je op dat moment bekijkt. Een revolutie is het zeker niet, maar het zorgt er wel voor dat je net wat meer in je media zit.

Conclusie Sony Xperia XZ2 preview

Met de Xperia XZ2 zet Sony een paar goede, langverwachte stappen. Toch blijft bij onze eerste indruk vooral een net-niet-gevoel kleven. Het design is verbeterd, maar nog altijd niet zo mooi als de meeste concurrenten in deze prijsklasse. Nieuwe features als de trilmotor zijn leuk, maar weten niet te compenseren voor de camerakwaliteit die achterblijft. De Sony Xperia XZ2 is een goede smartphone, die het echter simpelweg niet haalt bij de concurrentie.

Bij de Xperia XZ2 Compact ligt de situatie iets anders. Deze variant weet zich te onderscheiden met zijn handzame formaat. Nu zelfs Apple zijn vlaggenschip voorziet van een groot scherm, is de XZ2 Compact de enige kleine smartphone met high-end hardware. Bovendien maakt Sony de afstand in specificaties met het grote model dit jaar nog kleiner, wat de Compact wederom aantrekkelijker maakt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu