Ook Sony is aanwezig op IFA 2018 en introduceert daar de Xperia XZ3, een nieuw vlaggenschip met oled-scherm. Maar er is nog meer nieuws onder de zon, zoals je in deze hands-on kunt lezen.
Lees verder na de advertentie.
Check de Sony Xperia XZ3 preview
Traditiegetrouw presenteert Sony tijdens technologiebeurs IFA zijn nieuwste smartphones. Toch ging het dit keer iets anders dan voorgaande jaren, want er werd maar één toestel aangekondigd: de Xperia XZ3. Een Compact-versie ontbreekt en het is niet duidelijk waarom Sony besluit geen kleinere variant uit te brengen. Mogelijk focust de fabrikant zich liever op één vlaggenschip, met alle features die je voor deze prijs verwacht.
Sony verbeterde lange tijd zijn high-end smartphones minimaal, maar met de Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact kwam daar eerder dit jaar verandering in. Het design ging op de schop, het ‘Dynamic Vibration System’ werd geïntroduceerd en de camera flink verbeterd. Een halfjaar later zou je denken dat de verbeteringen wat minder groot zijn, maar niets is minder waar. Er is namelijk genoeg om enthousiast van te worden.
Groot oled-scherm met gebogen randen
Zo is de Xperia XZ3 bijvoorbeeld de eerste Sony-smartphone met een oled-scherm, omdat de fabrikant jarenlang voor lcd-displays koos. Oled is helderder, kleurrijker en zwart is ook echt zwart. Dat laatste zorgt er ook voor dat het scherm energiezuiniger is, omdat zwarte pixels gewoon worden uitgeschakeld, en er hierdoor minder stroom wordt verbruikt.
Een fijne vernieuwing en een flinke stap vooruit voor Sony. De schermranden zijn niet heel erg dun, maar de hoekjes zijn wel iets afgerond en dat ziet er fraai uit. Het design van de Xperia XZ3 is modern, maar toch nog uniek.

Het scherm is bovendien is groter (6 inch) en scherper (2880 bij 1440 pixels) dan dat van de Xperia XZ2 (5,7 inch, full-hd). Daarnaast zijn de schermranden gebogen, wat de Xperia XZ3 een luxere look geeft dan zijn voorganger. Met die randen is bovendien iets bijzonders aan de hand: Sony heeft er drukgevoelige sensoren in verwerkt en noemt dit Side Sense.
Side Sense en slimmere camera
Omdat het scherm te groot is om met één hand te bedienen, kun je op de randen van de Xperia XZ3 tikken om een menuutje met apps te openen. Deze apps worden bepaald op basis van je smartphonegedrag en hiervoor gebruikt de XZ3 kunstmatige intelligentie.
Dit is best een handige feature, omdat je hierdoor de telefoon makkelijker met een enkele hand kunt gebruiken. Wel is het de vraag of dit daadwerkelijk sneller is dan het vastpakken en gebruiken met twee handen.
Dan de camera. Sony doet nog niet mee aan de trend van dubbele (of driedubbele) camera’s en voorziet de Xperia XZ3 van een enkele 19 megapixel-sensor, die wel weer een stukje slimmer is geworden. Door Side Sense weet de smartphone wanneer je ‘m in de horizontale stand oppakt, en opent dan meteen de camera-app. Dit moet ervoor zorgen dat je belangrijke fotomomenten niet mist, omdat je niet eerst de camera-app hoeft te starten.
Direct met Android Pie
Een ander belangrijke feature van de Sony Xperia XZ3 heeft te maken met de software. Het is namelijk de eerste smartphone die standaard met Android 9.0 (Pie) wordt geleverd, dat op het moment van schrijven alleen nog op Googles Pixel-toestellen te vinden is. Daaroverheen ligt nog wel een lichte Sony-skin, maar de software oogt clean en draaide tijdens mijn korte hands-on-sessie vloeiend.
Het updatebeleid van Sony is daarnaast goed, waardoor je kunt rekenen op maandelijkse beveiligingspatches en waarschijnlijk minimaal twee grote Android-updates. De snelle updates zijn een sterk punt van Sony en geven het bedrijf een flink streepje voor ten opzichte van veel concurrenten.
Dezelfde hardware
Onder de motorkap is overigens weinig veranderd ten opzichte van de Xperia XZ2. Ook de Xperia XZ3 wordt aangedreven door de Snapdragon 845-chip, met opnieuw 4GB RAM en 64GB aan opslagruimte. Dit is prima, al zijn er high-end toestellen die met meer (vaak 6GB) werkgeheugen worden geleverd. De Xperia XZ3 voelde dan ook niet langzamer of sneller aan dan de Xperia XZ2, maar dit was al een vlotte smartphone.
Door het iets grotere scherm is ook de accucapaciteit gegroeid: van 3180 naar 3330 mAh. Waarschijnlijk gaat de accuduur niet heel erg vooruit, maar dat is geen ramp. De Xperia XZ2 (en Xperia XZ2 Compact) hadden namelijk al een relatief lange adem. Natuurlijk beschikt de XZ3 weer over een usb-c-poort en snelladen en ook ondersteuning voor draadloos laden via de Qi-standaard is aanwezig. Dat zijn fijne extra’s om te hebben.
Release en prijs
De Sony Xperia XZ3 is vanaf 5 oktober in de Benelux verkrijgbaar, voor een adviesprijs van 799 euro. De Xperia XZ2 kostte bij verschijning evenveel, maar is inmiddels flink in prijs verlaagd. Houd Android Planet de komende tijd in de gaten voor de uitgebreide review, waarin we alle features van het vlaggenschip aan de tand voelen.
Het laatste nieuws over Sony
- ‘Sony WF-1000XM5 gelekt: zo zien de premium oordopjes eruit’ (16-3)
- Sony Walkman NW-A306 review: deze Walkman draait op Android (7-3)
- ‘Renders laten het design van Sony Xperia 10 V zien’ (26-2)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 7 (17-2)
- ‘Sony Xperia 1 V renders laten vertrouwd design zien’ (12-2)