Het komt niet vaak voor dat fabrikanten twee grote vlaggenschepen in een jaar uitbrengen. Sony doet dat dit jaar wel, en stiekem was dat ook wel een beetje nodig. De Xperia Z was namelijk een prima high-end telefoon, maar op veel punten nét iets minder interessant dan zijn concurrentie. Met de Xperia Z1 slaat Sony helemaal terug op het vlak van specificaties. Een Snapdragon 800, 21-megapixel-camera en compleet waterdichte behuizing: de Sony Xperia Z1 heeft het allemaal.
Lees verder na de advertentie.
Is Sony`s tweede vlaggenschip de circa 650 euro die je er nu (3-10-213) voor neer moet leggen het echter waard? Voor 100 euro minder kun je immers al een HTC One krijgen en voor ongeveer 150 euro minder een Samsung Galaxy S4. Op het gebied van snelheid is de Xperia Z1 zijn relatief hoge aankoopprijs zeker waard, op enkele andere punten – zoals het ietwat tegenvallende scherm – echter niet.
Design
De Sony Xperia Z1 ziet er enorm luxe uit. Op dat gebied heb je dus niks te klagen met Sony`s nieuwe topper. Hoewel de voorganger van de Xperia Z nog volledig van kunststof was gemaakt, is Sony hier met de Xperia Z1 (gelukkig) van af gestapt. Hij heeft namelijk een stijlvol geraamte van aluminium gekregen, waardoor het toestel luxe oogt en fijn in de hand aanvoelt. De achterkant is nu van glas, dat bijkans net zoveel glimt als de voorkant met het grote 5 inch-scherm. Er zijn geen fysieke knoppen of uitstekende elementen aanwezig op die voor- en achterkant, wat ook strak oogt.

Omdat de Xperia Z1 stof- en waterdicht is, maakt hij wederom gebruik van enkele klepjes. Zo zitten de micro-sd-, micro-usb- en ingang voor de micro-simkaart allemaal achter een klepje. Dit zijn gelukkig aansluitingen die je niet al te vaak nodig hebt, mits je gebruikmaakt van Sony`s optionele magnetische oplader. In tegenstelling tot vorige waterdichte Sony-modellen is de ingang voor je hoofdtelefoon nu helemaal open, een erg fijne verandering voor mensen die vaak naar muziek luisteren via hun telefoon.
De enige twee nadelen die wij ondervonden bij het gebruik van de Xperia Z1 waren eigenlijk de omvang van het toestel en zijn gewicht. Hij is namelijk best groot voor het 5 inch-scherm dat hij huisvest. Onder en boven het scherm heb je bijna 2 centimeter loze ruimte en links en rechts van het scherm komt dat ook al in de buurt van 1 centimeter. Het toestel weegt daarnaast 170 gram, wat ervoor zorgt dat je bij bellen na een bepaalde tijd best een lamme arm krijgt.
Scherm
Het scherm van de Xperia Z1 heeft een fijne resolutie van 1080×1920 pixels, maar valt toch een beetje tegen. Kleuren zien er weliswaar enorm natuurgetrouw uit, de helderheid van het scherm is zeker goed te noemen en het scherm is prima zichtbaar in lichte omstandigheden: het probleem zit hem echter in het contrast van de display. Het scherm oogt namelijk wat flets.
Als je een hekel hebt aan de verzadigde kleuren van een gemiddeld Samsung-display is dit misschien een welkome verrassing voor je, maar wat ons betreft is Sony een beetje doorgeslagen naar de andere kant van het spectrum. Het contrast van het scherm is dus niet om over naar huis te schrijven. Dit is erg jammer, want vooral dankzij de Snapdragon 800 heeft het toestel erg veel snelheid in huis, die in combinatie met een net zo spectaculair scherm nog beter tot zijn recht was gekomen.
Hardware

Op het gebied van hardware heb je niets te klagen met Sony`s nieuwe vlaggenschip. De rappe Snapdragon 800 huisvest namelijk een quadcore-processor die draait op 2.2GHz. Dit merk je enorm. Als je het vervelend vindt aan Android dat het vaak trager en iets schokkeriger aanvoelt dan bijvoorbeeld iOS of Windows Phone 8, zul je met de Xperia Z1 waarschijnlijk erg tevreden zijn. Alle animaties voelen namelijk uiterst gelikt aan, apps starten razendsnel op en echte vertragingen hebben wij niet ondervonden.
Dit komt waarschijnlijk ook door slim gebruik van het werkgeheugen van 2GB. Rechts onderin heeft de skin van Sony namelijk net als stock Android een handige knop voor multitasking. Of je nu één, tien of twintig apps open hebt, je toestel lijkt er nooit echt trager door te worden. De interne opslagcapaciteit van 16GB is daarnaast uit te breiden met micro-sd-kaarten. Dit is iets wat steeds minder fabrikanten doen, maar anno 2013 toch wel een must is. Sony doet gelukkig nog niet mee aan deze trend.
Verder heeft de Xperia Z1 alle functies je mag verwachten in een high-end toestel van 2013, zoals 4g-ondersteuning en nfc. Met een Xperia Z1 zit je wat specificaties betreft helemaal goed de komende jaren.
Accu
De accucapaciteit van de Xperia Z1 bedraagt maar liefst 3000 mAh. Dit is een van de redenen waarom het toestel wat dikker is (8,5 millimeter) en misschien ook wel de grootste reden voor de vrij grote omvang (144×74 millimeter). Voor die kleine opoffering krijg je echter heel veel terug. Bij zwaar gebruik haalt je Z1 makkelijk het einde van de dag en als je niet constant je Facebook en Twitter checkt, kun je ook wel twee dagen uit het toestel persen. Externe batterijen bij de hand houden is met Sony`s nieuwe vlaggenschip dus echt niet nodig.

Software
De skin die Sony over Android heen legt, de Sony Xperia UI, is lekker licht en geeft je bijna een stock Android-ervaring. Het is daarom een prima telefoon voor liefhebbers van Googles visie op het mobiele besturingssysteem, en mensen die niet zo van al te ingrijpende en kleurrijke aanpassingen houden, zoals de skin van Samsung en veel Chinese fabrikanten bijvoorbeeld doen.
De aanpassingen die Sony wel heeft gedaan zijn daarnaast erg welkome toevoegingen aan de standaard Android-ervaring. Zo kun je vanuit het multitasking-venster verschillende kleine versies van apps openen, die op een klein gedeelte van je scherm verschijnen. Hierbij moet je denken aan een mini-webbrowser of handige notitie-app. Er is zelfs een app aanwezig waarmee je razendsnel screenshots kunt maken en bijsnijden.
Het app-overzicht werkt ook fijn op de Xperia Z1. Met een menu dat je vanuit de linkerzijkant van je scherm kunt trekken kun je zelf bepalen op welke manier je apps gerangschikt worden en zijn ze snel te verwijderen als je ze zat bent. Widgets vind je niet terug in dit app-overzicht. Die zie je alleen in het menu dat in beeld komt als je homeschermen wilt toevoegen of verwijderen, en dus eventueel een widget erbij wilt zetten.
De zogeheten Xperia UI voegt tot slot een flinke rits apps toe, waarvan er sommigen erg fijn werken en anderen wat minder. De Walkman-muziekspeler is bijvoorbeeld een prima alternatief voor Google Play Music. Andere apps, zoals het ingebouwde Album voor je foto`s en video`s, vonden we helaas minder fijn werken. In het geval van de Album-app komt dit vooral door de onoverzichtelijkheid. Dat is echter vrij simpel op te lossen door een van de grootste voordelen van het Android-ecosysteem: er zijn genoeg apps te vinden in Google Play die wél aan je eventuele wensen voldoen.
Camera
De camera van de Xperia Z1 werkt met een indrukwekkende 21 megapixels, en de camera-app is met een speciale cameraknop snel te openen en maakt erg snel al je foto’s. Er zijn daarnaast talloze extra functies aan de camera-app toegevoegd die erg fijn werken. Een daarvan is de razendsnelle burst-modus, waarbij je toestel in een mum van tijd tientallen foto`s maakt. Vervolgens kun je zelf de beste momentopname voor je kiekje uitkiezen.
Andere speciale modi, zoals eentje voor panoramafoto`s en allerlei kekke effectjes zijn eveneens aanwezig. De meest opvallende modus is toch wel AR Effect. Daarmee kun je bepaalde scenario`s selecteren en je camera vervolgens op één of meerdere mensen richten. Daarna zoekt je Xperia Z1 automatisch naar hoofden en andere oppervlakten, waarop bijvoorbeeld gekke hoedjes en andere tierelantijnen kunnen worden geplaatst. Enorm veel heb je er niet aan, maar geinig is het wel.
Maar, die 21 megapixels worden helaas niet volledig benut, lijkt het. Foto`s vertonen – vooral in meer donkere omstandigheden – nog best veel ruis. Snel is de camera zeker, maar na alle bombarie vanuit Sony`s hoek over de camera in de Z1 hadden we stiekem wel iets meer verwacht op dit vlak. Je haalt zeker een goede smartphonecamera in huis met dit toestel, maar absoluut geen kanshebber voor `beste drie`.
De software van de camera helpt daarbij niet echt mee door zijn onoverzichtelijk. Je bent stiekem het beste af met de automatische modus, waarbij het toestel alle instellingen voor je optimaliseert, maar via de manuele modus kun je ook voor hdr kiezen als je een resolutie van 8 megapixels selecteert. Anders verdwijnt die hdr-optie opeens. Dit soort zaken – en vele andere toggles – maken de camera-app niet enorm overzichtelijk.
Video`s opnemen doet de Z1 netjes in 1080p met 30 frames per seconde. Je kunt daarbij kiezen voor de SteadyShot-functie. Je zogeheten `field of view` wordt dan wel kleiner, maar de functie werkt zeker fijn. Zie de video hierboven voor een voorbeeld. Je kunt ook foto`s nemen tijdens het filmen, maar die worden dan slechts 1080p groot.
Conclusie Sony Xperia Z1 review
De Sony Xperia Z1 is een bakbeest, in de figuurlijke én letterlijke zin van het woord. De Snapdragon 800 die hij huisvest maakt hem enorm rap, dankzij de 2GB aan werkgeheugen kun je zoveel tegelijk doen als je zelf wilt en door de stof- en waterdichte behuizing kun je dat ook nog eens doen als je lekker in bad zit, mocht je daar behoefte aan hebben. Het toestel voelt daarnaast erg luxe aan en ziet er prima uit. Alleen de omvang en het ietwat grote gewicht zullen sommige mensen misschien afschrikken. De andere twee punten van zorg zijn de niet echt indrukwekkende camera en het toch wat flets ogende scherm. Op die twee punten had Sony toch wel wat beter kunnen presteren. Misschien is ‘moeten’ hier zelfs beter op zijn plaats, aangezien er meer dan 600 euro voor de Xperia Z1 wordt gevraagd. Je krijgt voor dat bedrag weliswaar een enorm snelle Android-smartphone in je broekzak, maar de beelden op je scherm en die je camera maakt, doen niet altijd mee in de topklasse die je voor zo’n bedrag zou mogen verwachten.
Sony Xperia Z1 prijzen met abonnement
Je bent vast benieuwd voor welke prijs je de Xperia Z1 nu nog kunt bestellen. Hieronder vind je de beste aanbiedingen van dit moment en zorg je dat je de Xperia Z1 het goedkoopst in huis haalt!

Sony Xperia Z1 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia Z1 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzen