Sony heeft de afgelopen jaren weinig veranderd aan het design van de Xperia-lijn. Hoewel de rechthoekige look steeds hetzelfde is gebleven, is de grootte van de toestellen alleen maar toegenomen. Dat komt voornamelijk door het scherm: waar de Xperia S uit 2012 nog een scherm van 4,3 inch had, deden de Xperia Z en Z1 er een schepje bovenop met een 5 inch-scherm. Het nieuwste vlaggenschip van Sony, de Xperia Z2, is nog een slag groter en beschikt over 5,2 inch-scherm met aanzienlijk betere kijkhoeken. Het display had wat ons betreft niet groter gehoeven, maar dat het een ips-paneel betreft is een gouden zet. Waarom? Lees het in onze uitgebreide Sony Xperia Z2 review.
Lees verder na de advertentie.
Design: subtiel verbeterd
Op het eerste gezicht wijkt de Xperia Z2 nauwelijks af van zijn voorganger, de Z1. Beide telefoons zijn groot, rechthoekig en voorzien van licht afgeronde hoeken. Voor sommigen zal het ontwerp wat lomp aanvoelen; het kost immers de nodige moeite om de Sony-telefoon in een (strakke) broekzak te krijgen en dan nog zie je hem duidelijk zitten. Het verschil met de HTC One M8 is groot, wat vooral komt door de rondere vormgeving van dat toestel.
Toch voelt voelt de Z2 door het gebruikte materiaal – aluminium met een voor- en achterzijde van glas – solide en premium aan. Bovendien kent het design een aantal subtiele verbeteringen. Zo is het gewicht met 7 gram afgenomen tot 163 gram en is het toestel minder dik en breed dan de Z1. Dit is onder andere te danken aan de dunnere randen rondom het scherm. Verder zijn er aan de voorzijde nu twee speakers te vinden in plaats van één, die bovendien meer geluid produceren. Als je het toestel vasthoudt, komt het ook minder snel voor dat je met je hand de speakers afdekt. De geluidskwaliteit is iets blikkeriger dan die van de BoomSound speakers op de HTC One M8, maar niettemin bovengemiddeld.
Net als de Z1 is ook dit Xperia-toestel IP58-gecertificeerd. Dit betekent dat de smartphone – mits je alle klepjes hebt dichtgeklikt – is beschermd tegen stof en water. Ondergedompeld houdt de Z2 het een half uur vol onder water; je kunt dus onder de douche zonder problemen even je nieuws- of Twitter-feed checken. Zorg dan wel dat je beide handen gebruikt. Door de afmetingen (146,8 bij 73,3 bij 8,2 millimeter) is de telefoon moeilijk met één hand te bedienen en ligt het gevaar op de loer dat hij uit je hand glipt.
Scherm: eindelijk een ips-paneel
Start je de Xperia Z2 op, dan wordt het grootste verschil met de Z1 direct duidelijk. Het toestel maakt niet meer gebruik van een lcd, maar is voorzien van een ips-paneel. Dat betekent véél betere kijkhoeken, een hogere helderheid en meer contrast. Het display oogt prachtig en geeft je de mogelijkheid om de witbalans te tweaken of de X-reality Engine uit te schakelen, als de kleuren wat te verzadigd ogen.
De resolutie is met 1080p weliswaar hetzelfde gebleven, maar met een pixeldichtheid van 424 ppi hoor je ons niet klagen. Dat het scherm met 0,2 inch is gegroeid is een voor- noch nadeel, maar gelukkig maakt het de Z2 als geheel niet nĂłg forser. Voor ons gevoel is het vernieuwde scherm niet alleen de grootste, maar ook de belangrijkste verbetering bij de Xperia Z2.
Hardware: het beste van het beste
Het display van de Xperia Z2 is dus sterk verbeterd en hetzelfde geldt voor de interne hardware. Net als de Galaxy S5 en HTC One M8 wordt Sony’s toestel aangedreven door een Snapdragon 801-chip. Deze is iets hoger geklokt, waardoor hij beelden in 4K kan verwerken. Hier komen we later nog op terug.
Hoewel het opslaggeheugen (16GB, dat met een micro-sd-kaart is uit te breiden) ongewijzigd is, beschikt de Xperia Z2 wel over 3GB aan werkgeheugen. Dat is 1GB meer dan de S5 heeft en zorgt ervoor dat je nooit tekort komt, zelfs wanneer je veel apps en processen tegelijkertijd draait.
De overige specificaties zijn als verwacht: de Z2 kan overweg met 4G, beschikt over nfc en bluetooth 4.0 en heeft een mhl-poort waarmee je het toestel koppelt aan een tv of kunt opladen. Daarnaast worden er oordopjes meegeleverd die vrijwel al het omgevingsgeluid wegfilteren. Mooie bijkomstigheid is dat ze een stuk beter klinken dan de prullaria die doorgaans met smartphones wordt meegeleverd.
Software: meer van hetzelfde
De Xperia Z2 draait standaard op Android 4.4.2 (KitKat) met daaroverheen Sony’s futuristische skin die de afgelopen jaren weinig is veranderd. Start je de telefoon voor het eerst op, dan is het aantal widgets en apps dat wordt meegeleverd wat overweldigend. Er is een muziek-widget, eentje voor de camera en alle bijbehorende effecten, de galerij en ‘What’s new’, waar apps en multimedia van Sony zelf worden uitgelicht. Ook het applicatieoverzicht is gevuld met apps die niet allemaal even nuttig zijn, zoals Socialife, Xperia Lounge en Sony Select. De meeste apps kun je uitschakelen, maar ze zijn helaas niet allemaal te verwijderen. Een gemiste kans, aangezien er van de 16GB aan opslagruimte maar 9,6GB beschikbaar is voor de gebruiker.
De skin die Sony over Android heen legt, zit gelukkig wel logisch in elkaar en is erg aanpasbaar. Er zijn diverse thema’s om uit te kiezen en talloze statische achtergronden, voor wie liever geen bewegende achtergronden wenst. Middels een veegbeweging van de linkerkant van het applicatieoverzicht naar rechts kun je apps rangschikken of snel verwijderen. Het notificatiescherm, dat verschijnt wanneer je de statusbalk naar beneden trekt, vereist helaas nog een extra tik om bij snelle de instellingen (wifi, bluetooth, gps) te komen. Bij concurrerende smartphones is dit menu veel sneller te bereiken. Qua kritiekpunten blijft het daar echter bij; de interface van de Xperia Z2 reageert snel en soepel en afgezien van wat bloatware is het aanbod software prima.
Camera: klikt lekker weg
Wat betreft smartphonecamera’s scoort Sony al jaren een goed rapport, al is de concurrentie (zoals Samsung met de Galaxy S5) op dit vlak ook goed bezig. De verschillen tussen de Xperia Z2 en de S5 zijn klein, zowel op het gebied van foto als video. Dat de toestellen in de Xperia-lijn een fysieke sluiterknop hebben, is wat ons betreft een groot voordeel. Daarbij schiet je met de 20,7-megapixel-camera in de modus ‘Automatisch superieur’ (die standaard is ingeschakeld) foto’s met 8 megapixels. Kiekjes worden softwarematig verkleind, zodat ze mooier ogen en minder oneffenheden vertonen.
Vanuit de camera-app kun je middels de knop rechtsonder ook kiezen voor een handmatige instellingen of een van de vele effecten. Zo voeg je met ‘AR-effect’ allerlei digitale objecten toe aan je foto (denk aan dinosauriĂ«rs of sprookjesfiguren) en met ‘Creatief effect’ Instagram-achtige filters. Meer heb je aan de Timeshift- en 4K-opties die je respectievelijk video’s in slow motion en 4K laten filmen. Dankzij de snelle chipset heeft de Z2 met dat laatste geen enkel probleem. De filmpjes ogen scherp en zijn desgewenst te bewerken met de Movie Creator-app of te streamen op een tv die 4K ondersteunt. Een nadeel aan filmen in 4K is wel dat het toestel erg warm wordt, met als gevolg dat de camera-app in sommige gevallen vastloopt. Hopelijk kan Sony in de nabije toekomst iets aan het overhittingsprobleem door middels een software-update.
Tot slot geinig is de mogelijkheid om de achtergrond onscherp te maken. Door op een bepaald object op de voorgrond te tikken, wordt de achtergrond vaag gemaakt. Je kunt zelf instellen in welke mate de achtergrond onscherp wordt al ziet het er dan wel wat gemaakt uit.
Accuduur: de Xperia Z2 gaat maar door
De ingebouwde accu van de Xperia Z2 heeft met 3200 mAh een hogere capaciteit dan zijn voorganger, die op dit gebied eerlijk gezegd weinig indruk wekte. Bij de Z1 haalde je alleen het einde van de dag als je het rustig aan deed. Dat is bij de Z2 gelukkig anders. Zelfs bij zwaar gebruik kun je ruim een dag met de accu doen en als je toch in de problemen komt, kun je ervoor kiezen de Stamina-stand in te schakelen via de snelle instellingen. Bij een accupercentage van 10 procent gaat de Z2 dan toch nog een dag mee in stand-bymodus.
Daarnaast is er nĂłg een batterijbesparingsmodus die automatisch wordt ingeschakeld als je batterij onder een zelf gekozen percentage duikt. Via de instellingen bepaal je welke verbindingen worden uitgeschakeld, om zo de accuduur verder te verlengen. Handig!
Conclusie Sony Xperia Z2 review
De Xperia Z1 was al een prima smartphone met één groot nadeel: het scherm. De Xperia Z2 verbetert zijn voorganger op dit belangrijke punt en is – ondanks de grotere schermdiagonaal – dunner en lichter. Dat betekent overigens niet dat de Z2 handzaam is, maar het toestel behoudt wel het stevige en fraaie ontwerp van zijn voorgangers. Bovendien is de accuduur verbeterd en is de interface in hoge mate aanpasbaar, zodat je de Z2 bloatwarevrij en persoonlijk kunt maken. Over de overige specificaties zijn we ook te spreken. Het toestel hapert nergens en veelgebruikte opties zijn aanwezig en snel te vinden. De Xperia Z2 is dan ook zonder twijfel de beste smartphone die Sony sinds lange tijd heeft gemaakt.