In april lanceerde Sony in Japan de Xperia Z4. Dat toestel is sinds kort ook in ons land verkrijgbaar, maar wel onder een andere naam: Sony Xperia Z3+. Die impliceert dat er weinig is veranderd, maar is dat ook zo?
Lees verder na de advertentie.
Design: licht verbeterd
Zoals de naam al doet vermoeden, is de Xperia Z3+ een licht aangepaste versie van de Xperia Z3. Het uiterlijk is vrijwel identiek aan het vlaggenschip van vorig jaar en de meeste vernieuwingen vinden we dan ook onder de motorkap. Toch heeft Sony het een en ander aangepast aan het design. Zo is de Z3+ weer wat dunner (6,9 millimeter) en lichter (144 gram) dan zijn voorganger. Dat laatste heeft ook zijn weerslag op de accu, die iets kleiner is geworden (2900 mAh), maar nog steeds goed moet zijn voor een gemiddeld gebruik van twee dagen.
Er zijn ook wat nieuwe kleuren bijgekomen. Je hebt nu de keuze uit aqua metallic (zie hierboven), koper, wit en zwart. Het rechthoekige, zogenoemde omnibalance design lijkt veel op dat van de Xperia Z3, al is nu de lelijke magnetische laadpin aan de zijkant weggehaald. Hierdoor oogt de Xperia Z3+ net wat gestroomlijnder. De voor- en achterzijde van telefoon zijn wederom voorzien van krasbestendig glas, dat een magneet is voor vingerafdrukken.
Het klepje voor het simkaart-slot is wat groter en steviger, waardoor dit gemakkelijker is te openen om toegang te krijgen tot de lade voor zowel de sim- als micro-sd-kaart. Standaard is er 32GB opslag aan boord, dat met een geheugenkaartje kan worden uitgebreid tot maximaal 128GB.
Een laatste kleine aanpassing aan het design is de micro-usb-poort, die nu niet meer aan de zijkant, maar aan de onderkant is te vinden. Het klepje dat de poort afdekt is weggehaald, zonder dat dit afbreuk doet aan de stof- en waterbestendigheid van de telefoon. Dat scheelt weer een handeling als je de Z3+ aan de oplader hangt.
Scherm en hardware
Op een paar designtweaks na zijn de meeste verbeteringen bij de Xperia Z3+ onderhuids te vinden. Aan het display van het toestel heeft Sony weinig veranderd: dit meet nog steeds 5,2 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Wel lijkt de helderheid iets hoger dan bij de reguliere Z3, waardoor beelden net iets meer van scherm af spatten. Ook de kijkhoeken en kleurweergave zijn goed, en je hebt de mogelijkheid om de witbalans naar je hand te zetten. Vergeleken met een concurrerend (en net zo duur) toestel als de Samsung Galaxy S6 is de schermresolutie wat lager, al merk je daar in het dagelijks gebruik weinig van.
Het formaat van het toestel is relatief compact dankzij de dunne randen aan de linker- en rechterzijde, al zijn de bezels boven en onder het scherm nog steeds fors. De rechthoekige behuizing zorgt er ook voor dat je de Z3+ duidelijk voelt zitten als je hem in je broekzak meedraagt.
De Xperia Z3+ wordt aangedreven door de Snapdragon 810-chip van Qualcomm. Die staat al langer bekend vanwege overhittingsproblemen, en ook het toestel van Sony heeft hier last van. Tijdens onze previewsessie werd het toestel al erg heet, met name toen we de nieuwe opties in de camera-app uitprobeerden. Toen werd als reden gegeven dat de Z3+ nog niet voorzien was van zijn uiteindelijke software.
Bij het draaien van zware apps en games wordt de Z3+ enorm heet
Ook het model dat nu in de winkel ligt, heeft echter last van oververhitting. Daar merk je weinig van tijdens browsen of het sturen van berichten, maar bij meer intensieve taken wordt het toestel heet. Zo heeft de camera de neiging om geforceerd af te sluiten als je in 4K-filmt of de geinige augmented reality-effecten toepast. Na veel gehaper wordt er een melding getoond dat het toestel moet afkoelen, waarna je terugkeert naar een homescreen.
Ook bij het spelen van 3D-games wordt de Z3+, en dan voornamelijk het bovenste gedeelte, enorm warm. Dat leidt doorgaans niet tot vastlopers, maar voelt niet bepaald prettig als je de smartphone met twee handen vasthoudt. Sony heeft een update aangekondigd die het probleem deze zomer moet oplossen. We zijn benieuwd.
Net als zijn voorganger heeft de Z3+ 3GB aan werkgeheugen aan boord. Voor de opslag van apps en media is ditmaal niet 16, maar 32GB aanwezig. Hiervan wordt ruim 10GB ingenomen door het besturingssysteem en systeem-apps, maar gelukkig is het opslaggeheugen uit te breiden. Daarnaast heeft de smartphone ondersteuning voor lte categorie 6, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Quick Charge 2.0 en hoge resolutie-audio.
Om dit laatste uit te proberen, zijn er drie Sony-albums van hoge kwaliteit op het toestel gezet. Ook krijg je als eigenaar van de Z3+ een halfjarig abonnement op Qobuz. Deze van oorsprong Franse muziekdienst biedt FLAC-streaming met cd-kwaliteit, al is het aanbod (ca. 12.000 albums) beduidend beperkter dan dat van Spotify.
Software en camera
De Xperia Z3+ draait standaard op Android 5.0.2 (Lollipop) met de bekende Sony-skin die al een aantal generaties niet is veranderd. Dat is op zich niet storend – aangezien de skin er opgeruimd uitziet en soepel werkt – maar we hadden het niet erg gevonden als Sony wat zaken had vernieuwd. De meeste veranderingen tref je aan in de camera-app, die nog meer geinige effecten voor foto’s en video’s heeft.
Zo zijn er diverse filters, kun je met augmented reality 3D-modellen in je omgeving projecteren of selfies maken waarbij je jouw gezicht mixt met dat van een ander. De resultaten zijn geinig, en je hebt ook de mogelijkheid om andermans gezichten op jouw hoofd te plakken voor een lichtelijk bizar effect.
De 20,7 megapixel-camera aan de achterzijde is ongewijzigd en nog steeds prima, maar Sony heeft wel de frontcamera van een upgrade voorzien. Dit is nu een 5 megapixel-camera met een groothoeklens, zodat je gemakkelijker groepselfies kunt maken. In combinatie met de veelzijdige camera-app heb je voldoende mogelijkheden om scherpe foto’s te schieten. Ook filmen in 4K is mogelijk, al wordt het toestel dan als gezegd heet. Veel langer dan een minuut of vijf in deze stand video’s schieten, is er niet bij.
Accuduur: twee dagen en langer
De Xperia Z3+ heeft een iets kleinere accu dan zijn voorganger, maar veel invloed op de accuduur heeft dit niet. Je kunt nog steeds met gemak anderhalf tot twee dagen gebruik uit het toestel persen, alvorens het weer aan de oplader moet. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je de Z3+ gebruikt: ben je constant in de weer met de camera en grafisch intensieve apps, dan gaat het een stuk rapper.
Voor wie langer met de accu wil doen, zijn er in de instellingen voldoende energiebesparende opties te vinden. Zo heb je de Stamina- en Ultra Stamina-modus van Sony zelf en de batterijbesparingsmodus die standaard in Android Lollipop zit. Eerstgenoemde modus schakelt processen en verbindingen uit als het scherm uitstaat, terwijl de Ultra Stamina-modus het wat rigoureuzer aanpakt door alleen nog basisfuncties beschikbaar te houden. Hiermee is het mogelijk om ruim anderhalve week met de accu te doen, al kun je dan niet veel meer dan bellen en sms’en.
Conclusie Sony Xperia Z3 Plus Review
De Sony Xperia Z3+ heeft een adviesprijs van 699 euro en dat is behoorlijk fors voor een toestel dat marginaal afwijkt van zijn voorganger. Sony positioneert de Z3+ weliswaar niet als een volledig nieuw vlaggenschip, maar stiekem hadden we er toch meer van verwacht. Het design is licht verbeterd en er is een nieuwe chipset aan boord, maar die biedt in de praktijk weinig voordelen en heeft de neiging om oververhit te raken. Ben je op zoek naar een smartphone met een goede camera en een waterbestendige behuizing, dan is de reguliere (en ruim 200 euro goedkopere) Xperia Z3 een beter alternatief.
De beste aanbiedingen voor de Xperia Z3 Plus
Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor de Sony Xperia Z3 Plus met abonnement. Bij de meeste tweejarige verbintenissen krijg je het toestel gratis.

Sony Xperia Z3 Plus prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia Z3 Plus prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzenHet laatste nieuws over Sony
- Cyber Monday 2023: Google Pixel 8, Samsung S23 en meer met hoge korting (gesponsord) (21-11)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (17-11)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 45 (10-11)
- Sony begint met uitrol Android 14 voor Xperia I V (6-11)
- Sony Xperia 5 V review: dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten (18-10)