De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Sony Xperia Z5 Premium Review: oogverblindend scherp

Redactie
9 december 2015, 20:30
7 min leestijd
Sony Xperia Z5 Premium Review: oogverblindend scherp

Reviewscore

7,5

Toen Sony dit jaar tijdens de IFA de opvolger van de Xperia Z3  aankondigde, kwam  het  ook met een grote verrassing.  De Sony Xperia Z5 Premium is een grotere versie van de reguliere Z5 en de eerste smartphone met een 4K-scherm. Wat heb je daar in de praktijk aan?

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia Z5 Premium Review

Een maand nadat Sony de  Xperia Z5 en Z5 Compact introduceerde, legt  de fabrikant ook de Xperia Z5 Premium in de winkelschappen. Het toestel is met 799 euro duurder dan zijn kleinere broertjes en dat prijsverschil moet door het  4K-scherm gerechtvaardigd worden. In deze review lees je of dat is gelukt.

sony xperia z5 premium review

Design vraagt om vingerafdrukken

De Sony Xperia Z5 Premium oogt én is groot. Met een 5,5 inch-scherm en afmetingen van 154,4 bij 75,8 millimeter is het toestel echter niet forser  dan bijvoorbeeld de iPhone 6S Plus  of de Samsung Galaxy S6 Edge+. Toch heeft het iets lomps over zich, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de scherpe hoeken en het feit dat de smartphone  met 7,8 millimeter dikker  is dan de concurrentie.

Vingerafdrukken laten de Xperia Z5 Premium er smoezelig uitzien

In tegenstelling tot de Xperia Z5 en Z5 Compact  heeft de Z5 Premium geen achterkant van matglas, maar een spiegelende, glazen achterkant. Handig als je even snel wil checken of je haar goed zit, maar de achterkant is ontzettend vatbaar voor vingerafdrukken  waardoor hij er snel  smoezelig uitziet. Ook raakt de achterkant vrij snel beschadigd; na één week vertoont ons testmodel al kleine krasjes.

sony xperia z5 premium review

Net als bij de Sony Xperia Z5 en Z5 Compact bevinden de powerknop, volumeknop en camerabutton zich aan de rechterkant. In de powerknop is ook de vingerafdrukscanner geïntegreerd die accuraat en snel werkt, maar de zijkant  is – zoals eerder opgemerkt – niet altijd  de handigste plek voor de functie. Zo is ontgrendelen lastig als de smartphone op tafel ligt, en voor linkshandigen  of in een autohouder houdt het ook niet over. Het toestel is verder zoals we gewend zijn water- en stofdicht, al is er daadwerkelijk mee zwemmen volgens Sony  niet verstandig.

Scherm en hardware: scherp tot in de puntjes

De  4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels) zorgt ervoor dat  het scherm van de Sony Xperia Z5 Premium een indrukwekkende 806 pixels per inch heeft. Dit is de hoogste resolutie ooit op een smartphone, iets wat Sony dan ook graag naar voren laat komen in marketinguitingen. De smartphone heeft  een goede schermhelderheid, die fel genoeg is wanneer nodig en ook in de zon  prima voldoet.

sony xperia z5 premium review

Het beeldscherm is erg scherp en de kleuren komen goed tot hun recht, maar vergis je niet. De 4K-resolutie wordt alleen gebruikt wanneer dit volgens Sony ‘nodig is’, ofwel wanneer je foto’s en video’s op de smartphone bekijkt. De interface van  het toestel heeft de reguliere 1080p-resolutie  en ook wanneer je aan het gamen bent of video’s via YouTube bekijkt, kun je niet gebruikmaken van  4K. Dat is enerzijds jammer, maar anderzijds ook wel begrijpelijk aangezien  de  3430 mAh-accu anders wellicht veel sneller zou leeglopen.

De 4K-resolutie wordt alleen gebruikt bij het bekijken van foto’s en video’s

De Sony Xperia Z5 draait op dezelfde hardware als de andere smartphones in de Z5-serie. Met een Snapdragon 810-chipset (2GHz) en 3GB aan RAM  als drijvende motor draait de telefoon op papier als een zonnetje en ook in de praktijk heeft de smartphone weinig moeite met het opstarten van en wisselen tussen apps.

Met de oververhittingsproblemen die de processor in het verleden kende, was het even de vraag of dezelfde chipset wel  zonder problemen zou draaien in de Xperia Z5 Premium. Het 4K-scherm vereist immers  meer van de hardware dan het display  van de Xperia Z5. De achterkant blijft echter koel, zelfs  tijdens intensief gebruik. Ook van vertragingen is geen sprake.

Software: geen ondersteuning voor 4K

Helaas heeft  Android 5.1.1 Lollipop, de software waarop de Z5 Premium momenteel draait, nog geen ondersteuning voor 4K-displays. Zijn opvolger, Android 6.0 Marshmallow, moet die ondersteuning wel bieden en wordt waarschijnlijk begin 2016 beschikbaar. We verwachten niet dat de interface van de Z5 Premium dan meteen een 4K-resolutie krijgt, maar wel dat bijvoorbeeld apps als YouTube filmpjes in deze resolutie kunnen tonen.

Sony heeft, net als bij de Z5 en Z5 Compact, zijn eigen Android-skin over de interface gelegd. Deze lijkt op verschillende fronten,  zoals het snelle instellingenmenu, op stock-Android, en werkt soepel. Toch komen ook Sony-apparaten, net als die van veel andere fabrikanten, met een scala aan ongewenste apps. Die nemen een groot deel van de  beschikbare opslagruimte  in beslag, waardoor je nog maar twee derde van de ingebouwde 32GB  tot je beschikking hebt.

Apps als Whats New, Nieuws van Socialife, Privilige Plus en Xperia Lounge voegen weinig toe aan je gebruikerservaring. Bloatware zoals Privilige Plus en Amazon zijn gelukkig te verwijderen, maar Sony’s eigen apps niet. Gelukkig kun je het opslaggeheugen  uitbreiden tot 200GB met een micro-sd-kaartje, en dat is hard nodig als je van plan bent veel 4K-foto’s en -video’s te schieten of te kijken. Eigenlijk verwacht je van een ‘Premium’-uitvoering, helemaal als deze over 4K-functionaliteiten beschikt, meer opslaggeheugen dan de gewone uitvoering.

Prima camera maakt scherpe foto’s

Sony heeft hard gewerkt aan de camera van de Xperia Z5-serie. Met de  f/2.0 24 millimeter breedbeeldlens aan de achterkant kun je foto’s met een maximale resolutie van 23 megapixel schieten. Die ogen haarscherp en er gaat  weinig  kwaliteit verloren als je cropt of inzoomt.  De Xperia Z5 Premium maakt overigens automatisch 4K-beelden van de foto’s zodat ze in hoge resolutie worden weergegeven op het  beeldscherm.

Dankzij de tweetrapssluiterknop is het heel gemakkelijk scherp te stellen op een object. Leg je vinger op de sluiterknop en druk vervolgens als je tevreden bent door om de foto te schieten.  De camera heeft wel enigszins moeite met fel tegenlicht, maar de autofocus is snel  waardoor bewegende objecten scherp worden vastgelegd. Ook over de kleurverzadiging, witbalans en kleurreproductie valt weinig  te klagen.

Verder kun je met de Sony Xperia Z5 Premium video’s maken met een 4K-resolutie, wat betekent dat ze viermaal scherper zijn dan full-hd-video’s. Samen met Steadyshot, de automatische beeldstabilisatie van Sony, zorgt dit voor vloeiende en gedetailleerde video’s. Met Sony’s eigen videobewerker kun je de snelheid aanpassen om gemakkelijk  een timelapse te creëren.

Zo beoordeelt een professioneel fotograaf de camera van de Xperia Z5-serie

Accuduur: valt iets tegen

Volgens  Sony moet  de 3430 mAh-accu (niet verwijderbaar) garant staan voor twee dagen gebruiksplezier, maar dat lijkt met de hoge  schermkwaliteit van de Z5 Premium wat te hoog gegrepen. In de praktijk gaat het toestel hoogstens  één dag mee. Na een dagje muziek streamen heeft de accu nog  voldoende capaciteit over om de avond door te komen, maar na een paar uur surfen op het web en het spelen van games is hij  halverwege de middag toch wel zo goed als leeg.

sony xperia z5 premium review 4

Mocht je iets meer uit de accuduur willen halen, dan kun je gebruikmaken van de Stamina-modus en in geval van nood de Ultra-Stamina-modus. Hiermee pers  je tot wel enkele uren extra uit de accu, doordat de processorsnelheid wordt teruggeschroefd en niet-essentiële functies zoals toegang tot  3G/4G  worden  uitgeschakeld. Handig voor noodgevallen.

Conclusie Sony Xperia Z5 Premium Review

De Sony Xperia Z5 Premium heeft enkele features  die je niet snel terugvindt op andere smartphones. Het 4K-display, de uitstekende camera en de snelle hardware maken het zeker een ‘premium’ toestel. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan. Zo is de accuduur ondanks de hogere capaciteit niet meer dan gemiddeld, zeker als je het toestel intensiever gebruikt. Ook  is het een magneet voor vingerafdrukken, al  is het wel een van de weinige smartphones die tegen zowel stof als water kan.

De prijs van de  Z5 Premium is met 799 euro aan de hoge kant. Het 4K-scherm zou het verschil van 100 euro met de Xperia Z5 moeten rechtvaardigen, maar vooralsnog is  4K alleen toegankelijk bij eigengemaakte foto’s en video’s, of bij 4K-materiaal  dat geïmporteerd is. Hopelijk komt daar snel verandering in, want vooralsnog is het niet voldoende om ons te overtuigen.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Premium prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu