Sony Xperia Z5 Review: op belangrijke fronten verbeterd

Gijs Ettes
2 november 2015, 20:30
7 min leestijd
Sony Xperia Z5 Review: op belangrijke fronten verbeterd

Reviewscore

8

De smartphones in de Xperia-serie van Sony zijn de afgelopen jaren zowel op het gebied van hardware als design weinig veranderd. Dat geldt ook weer voor het nieuwe vlaggenschip, de Xperia Z5. Is dat erg?

Lees verder na de advertentie.

Marginale verbeteringen

Pakweg één jaar geleden bracht Sony de Xperia Z3 op de markt, een bijzonder fijne smartphone die we destijds prezen om zijn goede accuduur en camera. Van grote veranderingen wat betreft het ontwerp en hardware was echter geen sprake; de Z3 was vooral een verfijning ten opzichte van zijn voorganger.

Afgelopen mei lanceerde Sony met de Xperia Z3+ wederom een high-end toestel dat niet zo gek veel verschilde van zijn voorganger. Afgezien van de snellere chipset en betere frontcamera deed  de Z3+ weinig nieuws. Hetzelfde kunnen we zeggen over de Xperia Z5, die als twee druppels water lijkt op de Z3+ en onderhuids veel overeenkomsten met dat toestel vertoont. Toch heeft Sony een aantal kleine, maar belangrijke verbeteringen doorgevoerd.

Saai en lomp design

Op het eerste oog zou je zeggen dat er niet is gesleuteld  aan het design van Xperia Z5. Het toestel heeft dezelfde rechthoekige behuizing als de Z3 en Z3+ en is zelfs een fractie dikker (7,3 in plaats van 6,9 millimeter) en zwaarder (154 versus 144 gram) dan laatstgenoemde. Dat komt waarschijnlijk door de implementatie van een nieuwe camera en een vingerafdrukscanner, die aan de rechter zijkant is te vinden.

sony xperia z5 review

De scanner is geĂŻntegreerd  in de powerknop en de plaatsing ervan is prima voor als je rechtshandig bent en met je duim het toestel wilt ontgrendelen. Linkshandigen zullen hun wijs- of middelvinger moeten registreren, maar doordat de scanner langwerpig is, kan het voorkomen dat hij je afdruk niet in één keer pakt. Over het algemeen is de vingerafdrukscanner accuraat en snel, maar als je het toestel niet helemaal goed vasthoudt moet je vaak  meerdere  keren  je vinger erop leggen  om de Z5 te ontgrendelen.

De plaatsing van de vingerafdrukscanner is lastig  voor linkshandigen

Ook kan de plaatsing aan de zijkant lastig zijn als het toestel in een carkit hangt en de powerknop wordt afgedekt of buiten bereik is. Je kunt de Z5 dan alleen met een cijfercode ontgrendelen. Daarnaast  is de vingerafdrukscanner nog niet compatibel met alle apps. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je wachtwoordkluis van LastPass met je vingerafdruk te beveiligen.

sony xperia z5 review

Aan de stof- en waterbestendigheid van de nieuwe Xperia-telefoon is niets veranderd: net als zijn voorgangers kun je hem in het water gebruiken zonder dat er schade optreedt aan de interne hardware. Het enige nieuwe aan de behuizing is de achterkant van matglas, die veel minder gevoelig is voor vingervlekken en krassen dan de achterkanten van de Z3 en Z3+. Sowieso zijn na een week intensief gebruik nog nauwelijks krasjes op de behuizing te vinden en dat was bij eerdere Xperia-toestellen wel anders.

Scherm en hardware: onveranderd goed

Over het scherm van de Xperia Z5 kunnen we kort zijn, dat is namelijk identiek aan het display van de Z3+. Het ips-paneel meet 5,2 inch en heeft een full-hd-resolutie die voor dit formaat prima is. Hetzelfde kan gezegd worden over de schermhelderheid, die niet oogverblindend, maar fel genoeg is. Met de aanpasbare helderheid wordt het beeld op de juiste momenten gedimd en er is een handige ‘Smart-tegenlicht’-functie die voorkomt dat het beeld wordt uitgeschakeld als je bijvoorbeeld  aan het lezen bent. De kijkhoeken en kleurreproductie zijn prima, al zijn het contrast en de zwartwaarden niet zo goed als bij het amoled-scherm van de Galaxy S6. Dat is ietwat teleurstellend, zeker als je nagaat dat het Samsung-toestel ruim 200 euro goedkoper is.

sony xperia z5 review

De Xperia Z5 wordt aangedreven door exact dezelfde Snapdragon 810-chip als de Z3+ en beschikt ook weer over 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan uitbreidbare opslag. Waar de Z3+ kampte  met oververhittingsproblemen bij gemiddeld tot zwaar gebruik, wordt de Z5 een stuk minder warm. Bij gebruik van de camera of het spelen van spelletjes blijft de behuizing redelijk koel. Alleen als je gaat filmen in 4K wordt de achterkant wat warmer, maar gelukkig niet zo heet dat je het toestel niet meer kunt vasthouden.

De chip  is ongewijzigd, maar raakt niet meer oververhit

De prestaties van de smartphone zijn over het algemeen prima. Je zoeft zonder haperingen door menu’s en apps starten vlot op, al had ons testmodel op sommige momenten de neiging om vast te lopen. Van vertragingen na langdurig gebruik zoals bij de Galaxy S6 (Edge) is echter geen sprake, wat voornamelijk te danken is aan de minder zware Android-skin die  Sony gebruikt. Voor gaming is de Xperia Z5 prima geschikt: zware 3D-games lopen soepel en dankzij de luide frontspeakers heb je tijdens het spelen niet per se een koptelefoon nodig.

Software: prettige interface, veel bloatware

Uit de doos draait de Xperia Z5 op Android 5.1.1 met Sony’s relatief bescheiden Android-skin. Veel is die de afgelopen tijd niet veranderd, al vind je hier en daar wat meer Material Design-elementen. De algehele look is opgeruimd en zaken als de instellingen en het snelle instellingen-paneel wijken nauwelijks af van stock-Android. Sony experimenteert de laatste tijd met stockversies van Android voor zijn toestellen, dus wellicht wordt het op termijn ook mogelijk om een ongeskinde versie van het besturingssysteem te draaien. Sowieso verwachten we dat de Z5 binnen afzienbare tijd de update naar Android Marshmallow ontvangt.

Hoewel Sony de interface van Android niet zo ingrijpend verandert als andere fabrikanten, staan er wel standaard de nodige apps geĂŻnstalleerd. Naast de gebruikelijke Google-apps vind je in de app-drawer ook Socialife, Lifelog, What’s New, Xperia Lounge, Kobo Books, Smart Connect, Amazon Shopping en nog een handjevol andere apps die de meeste gebruikers niet nodig zullen hebben. Afgezien van de Xperia Lounge-app, die toegang geeft tot exclusieve albums, films en andere content, kun je de bloatware gelukkig helemaal verwijderen. Toch hadden we liever gezien dat Sony de hoeveelheid apps had beperkt, want nu ben je  even  bezig om ze te wissen. Van de 32GB opslag wordt circa 14GB ingenomen door het systeem en voorgeĂŻnstalleerde apps.

Camera: schiet prachtige beelden

Als we Sony mogen geloven, heeft de Xperia Z5 de beste smartphonecamera ooit. We hebben de camera aan diverse (niet wetenschappelijke) tests onderworpen en zowel op het gebied van fotografie als filmen gooit deze hoge ogen. De 20,7 megapixel-camera van eerdere  modellen heeft plaatsgemaakt voor een vernieuwde 23 megapixel-camera met een f/2.0 24 millimeter breedbeeldlens, die gemakkelijk is te bedienen met de cameraknop aan de zijkant van het toestel. Als een van de weinige fabrikanten voorziet Sony zijn toestellen van een hardwarematige tweetraps sluiterknop waardoor het veel gemakkelijker is om scherpe foto’s te schieten.

sony xperia z5 review camera

De camera beschikt echter ook over een snelle autofocus, waardoor de meeste foto’s die je vastlegt scherp ogen. In de voorbeeldfoto hierboven is te zien dat je dankzij de hoge resolutie van 23 megapixel  goed kunt inzoomen en croppen zonder dat er veel detail verloren gaat. Ook op een druilige dag en in situaties waar de belichting niet perfect is, doet de camera van de Z5 goed zijn werk. Over het algemeen zijn de scherpte, witbalans en kleurreproductie dik in orde.

Bij het schieten van filmpjes valt de optische beeldstabilisatie van de camera in positieve zin op. Video’s ogen hierdoor enorm vloeiend, ook als je tijdens het filmen beweegt of met je hand  trilt. Over het algemeen zien filmpjes er scherp en detailrijk uit, zeker als je gebruikmaakt van de 4K-modus, maar in donkere omgevingen is de beeldkwaliteit stukken minder. Bij concurrerende toestellen als de Galaxy S6 en iPhone 6S is dat echter niet anders.

Indrukwekkende accuduur

De Xperia Z5 heeft nog een grote troef en dat is de accuduur. In tegenstelling tot de concurrentie haalt de smartphone namelijk met gemak twee dagen zonder een tussentijdse oplaadbeurt. Ten opzichte van de Xperia Z3 is de accucapaciteit met 200 mAh afgenomen, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Zelfs bij zeer zwaar gebruik, met meerdere uren video en muziek streamen, komt pas na anderhalve dag het einde in zicht.

Met de stamina-modus is de gebruiksduur nog iets op te rekken en als de nood hoog is, kun je ultra-stamina inschakelen. Dan zijn alleen nog enkele basisfuncties, zoals bellen en sms’en beschikbaar, waardoor je met een accupercentage van 10 procent nog uren vooruit kunt.

Conclusie Sony Xperia Z5 review

De Sony Xperia Z5 is momenteel de beste keuze voor wie een smartphone zoekt met een lange adem en prima camera. Er zijn maar weinig toestellen die kunnen tippen aan de accuduur en fotokwaliteit van Sony’s nieuwe vlaggenschip. Dat neemt echter niet weg dat het toestel ook duidelijke nadelen heeft. Zo is het design saai en wat  lomp en is er op hardwarevlak weinig veranderd ten opzichte van inmiddels veel goedkopere Xperia Z3+. Ook de plaatsing van de vingerafdrukscanner is niet in alle situaties ideaal, al moet gezegd worden dat de scanner doorgaans vlot en accuraat werkt.

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu