De Sony Xperia ZR is vooral interessant vanwege het feit dat hij compleet waterdicht is en dat hij iets kleiner is dan Sony-vlaggenschip Xperia Z. Dit maakt het toestel namelijk iets goedkoper dan de Xperia Z en nĂłg bruikbaarder voor mensen die een wild bestaan leiden. De Xperia Z was natuurlijk al stof- en waterbestendig, maar de Xperia ZR doet hier nog een schepje bovenop.
Lees verder na de advertentie.
Hij is namelijk compleet waterdicht tot circa anderhalve meter onderwater en compleet bruikbaar in die onderwateromgevingen. Als je weer eens gaat snorkelen in Egypte, zou je met deze nieuwe Sony-topper dus live kiekjes kunnen schieten van je avonturen in het oosten van de Middellandse Zee.
AndroidPlanet vraagt zich echter af hoe de rest van de telefoon zich verhoudt tot zijn prima voorganger, de Xperia Z. Niet iedereen zit namelijk te wachten op een kleiner scherm met een iets lagere resolutie. Wij komen echter tot de conclusie dat de Xperia ZR op het gebied van design, scherm, hardware noch camera echter onderdoet voor zijn eerdergenoemde voorganger. Een uitstekende telefoon voor de wildebrassen onder ons.
Design
De Sony Xperia ZR ziet er wat ons betreft prima uit. De achterkant is van stevig, niet glanzend plastic en ligt lekker in de hand. De voorkant oogt eveneens straks dankzij het gebrek aan fysieke knoppen. De homeknop bevindt zich namelijk in het onderste gedeelte van het scherm bij de Xperia ZR.

Aan de rechterkant van het toestel zijn alle fysieke knoppen te vinden: een om het toestel in en uit te schakelen, eentje voor het instellen van het volume en een derde waarmee je rap naar de camera-app kunt gaan. Deze knoppen voelen stevig genoeg aan, maar geven wat ons betreft wel iets te weinig het gevoel dat je iets indrukt. Het voelt soms alsof je de knop al te vaak hebt gebruikt.
Die knop om direct naar de camera te gaan is wel erg fijn afgesteld. Je moet hem namelijk eventjes ingedrukt houden voordat er wat gebeurt. Zo voorkomt de smartphone goed dat hij niet steeds per ongeluk wordt ingeschakeld terwijl hij in je broekzak zit.
De micro-usb-ingang en aansluiting voor je hoofdtelefoon vind je onder afsluitbare klepjes. Anders zou de Xperia ZR immers niet volledig waterdicht zijn. Deze klepjes gaan relatief makkelijk open en voelen stevig aan als je ze weer sluit. Een prima oplossing dus.
Scherm

Het scherm van Sony`s compleet waterdichte toestel doet zijn werk goed. Het 4,5 inch-scherm is kleiner en heeft een lagere resolutie dan die van de Xperia Z, maar 720×1280 pixels op een scherm van deze grootte resulteert nog steeds in maar liefst 323 pixels per inch.
Je moet wel erg goede ogen hebben om dan nog individuele pixels te kunnen onderscheiden. Een grotere resolutie is natuurlijk leuk, maar je moet je wel realiseren dat de batterijduur dan flink omlaag gaat, in dit geval onnodig.
De kijkhoeken van het scherm zijn uitstekend. Je moet de telefoon bijna 90 graden van je wegdraaien voordat je niks meer kan lezen. Wat betreft contrast en helderheid zit je met de Xperia ZR eveneens niet verkeerd. Kleuren zien er vrij natuurgetrouw uit en ook in felle lichtomstandigheden blijft het scherm bruikbaar.
Hardware

Intern heeft de Sony Xperia ZR genoeg kracht om alle Android-apps van tegenwoordig soepel te draaien. Zo heeft de smartphone 2GB aan werkgeheugen, een quadcore-processor die draait op 1.5Ghz en de vrij rappe Adreno 320-gpu voor het volbrengen van alle grafisch zware taken. Dit alles draait op Android 4.1, `out of the box` althans, want er zijn inmiddels al updates naar latere Android-versies verschenen.
Haperingen zijn niet tot nauwelijks waar te nemen, video`s van een hoge kwaliteit spelen soepel af en een game die de Xperia ZR op zijn knieën bracht, konden wij vooralsnog niet vinden. Je haalt met deze telefoon genoeg kracht naar je broekzak.
Bij het goedkoopste model krijg je wel slechts 8GB aan interne opslagruimte, maar dit is net als bij de meeste Android-toestellen uit te breiden met een micro-sd-kaart van maximaal 32GB. De Xperia ZR ondersteunt eveneens bluetooth 4.0 en nfc. Dit zijn twee erg fijne functies die steeds vaker worden gebruikt voor de verbinding met andere apparaten.
De telefoon hield het goed uit in onze korte onderwatertest. Het is alleen wel onhandig dat het scherm nergens meer op reageert onderwater. Dus je zult niet even je mail of een website kunnen checken tijdens een snorkeltocht. Foto’s schieten gaat logischerwijs nog wel, daarover later meer.
Software
Sony heeft over de Xperia ZR zijn eigen skin gelegd, die op punten redelijk hetzelfde oogt als stock Android. Wat betreft functionaliteit zijn er wel een flink aantal verschillen. Een nadeel van Sony`s aanpassingen aan Android merk je bij het gebruiken van de multitasking-knop, onderin het scherm. Deze geeft je niet de mogelijkheid om met één druk alle openstaande vensters te sluiten. Onderin dat multitasking-menu staan gelukkig ook handige snelkoppelingen naar applicaties die je soms eventjes nodig hebt, zoals de calculator.
Sony heeft uiteraard enkele eigen widgets en apps op de Xperia ZR gezet; deze voegen stuk voor stuk handige functies toe. Je hoeft ze uiteraard niet te gebruiken, en ze zijn gewoon van je homescherm te verwijderen. Apps die niet op een van je homeschermen staan, kun je bovendien op verschillende manieren sorteren: alfabetisch is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar je mag de volgorde tevens zelf bepalen.
Sony`s Walkman-muziekspeler is een goed voorbeeld van zo`n meegeleverde Sony-app. De muziekspeler heeft een strakke interface en laat je het geluid van je muziek op verschillende manieren verbeteren, onder andere met het automatische ClearAudio+. Via verschillende andere opties kun je nog meer veranderen aan de muziekervaring. xLoud zorgt er bijvoorbeeld voor dat het geluid uit de interne speakers opeens veel harder is. Er zijn ook handige opties zoals het opzoeken van muziek via YouTube of het vinden van lyrics.
De zogeheten Sony Xperia UI is dus op weinig punten storend te noemen, en brengt op verschillende vlakken fijne verbeteringen met zich mee. Of je het uiterlijk van de skin helemaal waardeert, is een kwestie van smaak. Bekijk daarom zeker even de genomen screenshots.
Camera
De camera van de ZR heeft een sensor van maar liefst 13 megapixels. De camera-app opent snel als je de speciale knop daarvoor gebruikt en het nemen van foto`s gaat ook zonder merkbare vertragingen. In Sony`s camera-app heb je aan één kant van het scherm al je opties; aan de andere kant bevinden alle gebruikelijke cameraknoppen zich.
Foto`s die genomen worden als de zogeheten Superior-modus aanstaan hebben wel last van enigszins verzadigde kleuren. Met de reguliere automatische modus is dit niet het geval. De foto`s die de Xperia ZR neemt, zijn zeker goed te noemen.
Ze halen het net niet bij de helderheid van de kleuren en scherpte van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S4, maar je kan er zeker mee thuiskomen na een dagje foto`s schieten. Filmpjes zijn met een resolutie van 1080p te schieten, een fijne bijkomstigheid. Dit doet de Xperia ZR bovendien met ondersteuning voor hdr, waardoor alles er nog iets beter uitziet.
Voor de mensen die graag onderwater foto’s schieten, is Sony’s waterdichte Android-toestel een goede aankoop: dankzij de handige cameraknop aan de zijkant van het toestel kun je de camera onderwater nog steeds prima bedienen.
Accuduur
De Xperia ZR heeft een accu van maar liefst 2300 mAh. Dit is ruim voldoende om de dag bij goed gebruik door te komen, maar de meeste smartphoneliefhebbers zullen hun toestel aan het einde van zo’n dag wel echt aan de oplader moeten hangen. Bij licht gebruik zijn er meer dagen uit te persen.
Conclusie Sony Xperia ZR review
Sony’s waterdichte broertje Xperia ZR is wat AndroidPlanet een prima keuze als je op zoek bent naar een nieuwe Android-telefoon. Zijn specificaties blinken nergens Ă©cht in uit, maar als je prijs naast de kwaliteit naast elkaar houdt, haal je met de Xperia ZR een fijne aankoop in huis. De stevige (waterdichte) behuizing van de Xperia ZR is dan wel niet de allermooiste op de markt tegenwoordig, maar wij vinden het stiekem wel fijn als je toestel al een beetje stevig is zonder dat je er een vaak wat te grote case omheen hoeft te doen. De Sony Xperia ZR heeft volgens ons dan ook een goede balans tussen bruikbaarheid, stevigheid en die stiekem toch belangrijke looks weten te vinden.