De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Hands-on: interessante Cyanogen-telefoons van WileyFox

Gijs Ettes
26 oktober 2015, 19:15
4 min leestijd
Hands-on: interessante Cyanogen-telefoons van WileyFox

Reviewscore

8

Met de Swift  en Storm bestormt WileyFox volgende maand de Nederlandse smartphonemarkt. Het nieuwe telefoonmerk wil  de harten van (overwegend jonge) gebruikers stelen met  een goede  prijs-kwaliteitverhouding, CyanogenOS en de belofte van vlotte updates.

Lees verder na de advertentie.

Meer keuzemogelijkheden, lagere prijs

De naam WileyFox zal niet bij veel Nederland een belletje doen rinkelen, maar dat is niet zo vreemd aangezien het telefoonmerk pas vier maanden oud is. Eind augustus kondigde het bedrijf zijn eerste toestellen aan, die vanaf 9 november ook in ons land verkrijgbaar worden. Aanvankelijk alleen bij Coolblue, al moeten in 2016 meer aanbieders volgen. Voorlopig zul je echter geen telefoons met het WileyFox-logo in fysieke winkels aantreffen.

WileyFox maakt onderdeel uit van hetzelfde moederbedrijf als Kazam, al positioneert het zich als een speelser en hipper merk. Dat is enerzijds te zien aan het logo (een gestileerde afbeelding van een vos) en anderzijds aan de keuze voor Cyanogen OS als besturingssysteem. Dit is een flink aangepaste versie van Android 5.1.1 (Lollipop) met meer opties voor personalisatie en een grote focus op privacy en snelheid.

Je kunt het thema, knoppen en de app-drawer volledig naar wens aanpassen en – net als in Android 6.0 Marshmallow – per app bepalen welke machtigingen deze mag hebben. Met de zogeheten Privacy Guard kun je gemakkelijk permissies toekennen en intrekken.  Daarnaast heeft Cyanogen 12.1 een snellere en energiezuinige ingebouwde browser en het veelzijdige Boxer als standaard mail- en agenda-app.

Verder  heeft WileyFox ondersteuning in Europa  en de mogelijkheid om een verzekering tegen schade (bijvoorbeeld van het scherm) af te sluiten. Ook belooft de fabrikant zijn toestellen twee tot drie jaar van software-updates te voorzien,  zodat ernstige Android-lekken tijdig gedicht worden.  In tegenstelling tot veel grote merken steekt  WileyFox weinig geld in marketing, om op die manier de prijs van zijn toestellen zo laag mogelijk te houden. De tijd moet uitwijzen of dat een goede keuze is, al bieden de Swift (179 euro) en Storm (299 euro)  op papier veel waar voor hun geld.

WileyFox Swift: krachtige budgettopper

Qua specs en look-and-feel is de Wileyfox Swift het best te vergelijken met de nieuwe Motorola Moto G. Net als dat toestel heeft de Swift de beschikking over een Snapdragon 410-chip en twee camera’s met 13 en 5 megapixels, maar er is dubbel zoveel werkgeheugen (2GB) en opslagruimte (16GB, uitbreidbaar) aan boord. Bovendien is de Swift twee tientjes  goedkoper dan de Motorola-smartphone en een fractie lichter (135 gram) en dunner (9,4 millimeter). Standaard is er ondersteuning voor dualsim en 4G, al ontbreekt ondersteuning voor de 900MHz-band waardoor T-Mobile-gebruikers mogelijk op sommige plekken in ons landen minder 4G-bereik hebben.

wileyfox swift

Dankzij zijn formaat is de Swift prettig  te bedienen en door  de softtouch-achterkant ligt hij lekker in de hand. Het scherm meet 5 inch en heeft een redelijke hd-resolutie en prima kijkhoeken. In combinatie met de 2500 mAh-accu moet dat voor een lange gebruiksduur zorgen, al kun je de accu ook verwisselen.  Verder  lijkt het met de prestaties wel snor te zitten: het swipen door menu’s en het starten van apps loopt soepel en vlot, en de camera schiet aardige foto’s, ondanks dat scherpstellen niet al te vlot gaat.

WileyFox Storm: blaast middenklassers omver

Ook de WileyFox Storm doet sterk denken aan een bestaand toestel. Dat komt vooral door de  ‘sandstone’ achterkant die wat ruw aanvoelt en als twee druppels water lijkt op die van de  OnePlus One. Ook het formaat (155,6 bij 77,3 bij 9,2 millimeter) is nagenoeg hetzelfde en net als de One beschikt hij over  een 5,5 inch-scherm (full-hd). De accu heeft een capaciteit van 2500 mAh en is jammer genoeg niet verwijderbaar. Wel heeft  de Storm net als de Swift standaard ondersteuning voor twee simkaarten en  4G (ook voor de 900Mhz-band).

wileyfox storm

Voor 299 euro krijg je een capabele  Qualcomm Snapdragon 615-chip met een octacore-processor, 3GB aan werkgeheugen en 32GB opslag, dat is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Aan de achterkant bevindt zich een 20 megapixel-camera met een Sony-sensor en aan de voorkant een 8 megapixel-selfiecamera met een flitser. In de korte tijd dat we de Storm konden testen, werd duidelijk  dat dit toestel menig midrange toestel omver kan blazen. De prestaties zijn prima en onderhuids is hij vergelijkbaar met de HTC One A9, die voor 300 euro (!) meer wordt verkocht.

Concurrentie

Hoewel de concurrentie in het midden- en budgetsegment moordend is, zouden de Swift en Storm best een verkoopsucces kunnen worden. Dankzij de prijs en specs zijn de toestellen aantrekkelijk voor een grote groep beginnende gebruikers, maar met Cyanogen OS en goede software-ondersteuning spreken  ze in potentie ook veeleisendere gebruikers aan. Later deze maand kunnen we uitgebreider met de telefoons aan de slag en zullen we onze ervaringen delen in een tweetal reviews.

Het cijfer boven dit artikel is gebaseerd op onze eerste indruk.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Wileyfox Swift
Wileyfox Swift

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu