Wileyfox Spark+ review: goedkoop Cyanogen-toestel maakt indruk

Wouter Nijsen
5 september 2016, 15:22
6 min leestijd
Wileyfox Spark+ review: goedkoop Cyanogen-toestel maakt indruk

Reviewscore

8

De Wileyfox Spark+ is de opvolger van de Wileyfox Swift, die vorig jaar hoge ogen gooide. Weet ook dit budgettoestel te overtuigen? Je leest het in deze Wileyfox Spark+ review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Wileyfox Spark+ review

Het Britse Wileyfox betrad vorig jaar de smartphonemarkt met een tweetal budgetsmartphones, de Wileyfox Swift en Wileyfox Storm. Vooral eerstgenoemde maakte een goede indruk, door een aantrekkelijke prijs te combineren met vlotte specs en Cyanogen OS. Ook de Spark+ beschikt over deze eigenschappen, maar is ook op diverse fronten verbeterd. Hieronder lees je ons volledige oordeel.

Design: aantrekkelijk en stevig

Hoewel het design van budgettoestellen doorgaans niet zo bijzonder is, is dit bij de Wileyfox Spark+ anders. Net als zijn voorganger heeft het toestel een Sandstone-achtige achterkant met in het midden het Wileyfox-logo. Het geheel oogt wat aantrekkelijker dan de gemiddelde budgetsmartphone doordat het logo een bronzen kleurtje heeft en de camera iets is verkleind en naar links is geplaatst. Sommige gebruikers zullen het logo misschien wat te lomp vinden, maar wij konden er prima mee leven.

wileyfox spark+ review2

Aan de voorkant loopt het scherm aan de randen iets af, waardoor het toestel fijner in de hand ligt. Aan de rechterkant vinden we de powerknop, de linkerkant biedt plaats voor de volumeknoppen. Aan de boven- en onderkant zitten respectievelijk een hoofdtelefoonaansluiting en micro-usb-poort. Inmiddels redelijk uniek is dat zowel de achterkant als de accu verwijderbaar zijn. De Spark+ heeft tevens dualsim-ondersteuning en ruimte voor een micro-sd-kaartje.

Waar de behuizing van de Swift af en toe een beetje kraakte, is dit bij de Spark+ niet het geval. De smartphone voelt stevig aan en is met een gewicht van 135 gram opvallend licht. Bovendien is de smartphone door het 5 inch-scherm makkelijk met één hand te bedienen en glipt hij niet zo snel uit je hand.

wileyfox spark+ review

Wat wel opvalt is dat het scherm een magneet is voor vingerafdrukken en deze sneller en duidelijker zichtbaar zijn dan bij andere toestellen. Dit is niet enorm storend, maar het betekent wel dat je het scherm wat vaker moet schoonmaken.

Scherm en hardware: dik in orde

Waar budgettoestellen steeds vaker worden voorzien van een full-hd-scherm, heeft het 5 inch-display van de Wileyfox Spark+ een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is dus wat minder scherp dan bij bijvoorbeeld de Motorola Moto G4, maar dit toestel kost dan ook een aantal tientjes meer. Bovendien is het scherm met een pixeldichtheid van circa 300 ppi scherp genoeg, waar we dus prima mee kunnen leven.

Het scherm zelf is van prima kwaliteit. Beelden zien er scherp uit, kleuren worden waarheidsgetrouw weergegeven en de kijkhoeken zijn dik in orde. In fel zonlicht spiegelt het display wel behoorlijk, maar gelukkig kan de helderheid flink worden opgeschroefd.

wileyfox spark+ review

Onder de motorkap heeft Wileyfox een beetje gesleuteld, wat heeft geleid tot een 1,3GHz quadcore-processor van MediaTek. Daarnaast is er 2GB RAM aanwezig, waarmee de smartphone snel genoeg is om apps vlot te draaien en het geen probleem is om te multitasken. In het dagelijks gebruik is de Spark+ dan ook snel genoeg; applicaties worden direct opgestart en ook games zijn prima spelbaar. Bij zwaardere spellen kakt de framerate een beetje in, al is dit begrijpelijk gezien de minder krachtige hardware.

Bij zware apps of games hapert de Spark+ een beetje

Ook fijn is dat er met 16GB standaard voldoende opslagruimte aanwezig is. Er blijft ongeveer 12GB over voor de gebruiker, maar dit kan via een micro-sd-geheugenkaartje worden uitgebreid tot maximaal 32GB, al werken 64GB- en 128GB-kaartjes volgens Wileyfox ook. Dit is geen overbodige luxe als je veel games installeert of je telefoon vol hebt staan met apps.

Cyanogen OS als besturingssysteem

De Wileyfox Spark+ onderscheidt zich het meeste met zijn software. Het toestel is namelijk voorzien van CyanogenOS 13, dat is gebaseerd op Android 6.0 (Marshmallow). In de praktijk betekent dit dat je een vrijwel kale versie van Android krijgt, waarbij Wileyfox enkele visuele aanpassingen heeft gedaan en een andere app-drawer heeft geïmplementeerd, die overigens wel gewoon fijn werkt.

Cyanogen OS is volledig aanpasbaar, wat zich bijvoorbeeld uit in de Thema’s-app waarmee je de software in één klap een compleet ander uiterlijk kan geven. Het aanbod is divers, maar zelf geven we de voorkeur aan het thema dat Wileyfox zelf meelevert. Natuurlijk is het fijn om te weten dat je de software te allen tijde kunt aanpassen.

Door een update is de Wileyfox Spark+ binnenkort ook ‘Mod Ready’, wat betekent dat bepaalde diensten kunnen samenwerken met onderdelen van Cyanogen. Denk bijvoorbeeld aan de optie om Skype-gesprekken te houden via de standaard Telefoon-app, en de toevoeging van Microsofts OneNote aan de mail- en berichten-app. Een interessante feature, maar helaas is op het moment van schrijven de benodigde update (Cyanogen OS 13.1) nog niet beschikbaar.

De meeste opties van Cyanogen OS zijn te vinden in de Instellingen-app. Je kunt vrijwel alles aanpassen; van de knoppen in de navigatiebalk tot het uiterlijk van de menu’s en icoontjes. Een functie die willen uitlichten is LiveDisplay, die het scherm van de Wileyfox Spark+ aanpast aan de hand van het tijdstip en de lichtomstandigheden. Hierdoor wordt het fijner om bijvoorbeeld in het donker naar het scherm te kijken.

Camera en accuduur

Wileyfox heeft de Spark+ voorzien van een 13 en 8 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde, waarmee de smartphone op papier betere foto’s moet schieten dan voorgaande Wileyfox-toestellen. Hoewel je bij een smartphone in deze prijsklasse niet veel kunt verwachten, doen de camera’s prima hun werk.

wileyfox spark+ review

Kleuren zien er soms wat flets uit en het scherpstellen gaat wat langzamer dan je waarschijnlijk gewend bent, maar er is vaak genoeg detail zichtbaar om mooie kiekjes te schieten. In het donker gaat de kwaliteit flink achteruit, maar eigenlijk hadden we niet anders verwacht. Toch maken toestellen als de Motorola Moto G4 en Honor 5C, die weliswaar iets duurder zijn, mooiere foto’s dan de Spark+.

Met de frontcamera maak je vlug een selfie en kun je prima videobellen, terwijl je ook 720p- of 1080p-video’s kunt maken. De camera-app is lekker overzichtelijk en heeft genoeg opties om de camera naar je hand te zetten.

De accu heeft een capaciteit van 2200 mAh en is daarmee vrij klein, al merk je hier in het dagelijks gebruik (gelukkig) niet al te veel van. De Wileyfox Spark+ gaat op een volle lading ongeveer een dag mee, ook wanneer je het toestel intensief gebruikt. Doe je het rustiger aan, dan kun je nog een halve dag extra met de telefoon vooruit.

Bovendien is er een accubesparingsmodus die zichzelf inschakelt bij een bepaald accupercentage, en kun je Doze gebruiken om de smartphone minder stroom te laten verbruiken wanneer hij op stand-by staat. Al met al presteert de accu ongeveer even goed als die van veel andere budgettoestellen.

Conclusie Wileyfox Spark+ review

Met de Spark+ levert Wileyfox opnieuw een degelijk budgettoestel af met maar weinig zwakke plekken. Zo zijn de prestaties in orde, is het scherm prima en maken de camera’s scherpe foto’s. De grootste troef van de telefoon is echter Cyanogen OS, dat een fijn Android-alternatief is door de vele opties die er zijn. Wel vragen we ons af hoe goed de smartphone het gaat doen, gezien het overvolle budgetsegment. Ben je echter op zoek naar een betaalbare smartphone met iets extra’s, dan is de Wileyfox Spark+ zeker het overwegen waard.

Wileyfox Spark+ kopen

In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Wileyfox Spark+ met abonnement, of om de Wileyfox Spark+ los te kopen. Het toestel heeft een adviesprijs van 149 euro.

Wileyfox Spark Plus

Wileyfox Spark Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Wileyfox Spark Plus prijzen. Bekijk alle Wileyfox smartphones.

Alle Wileyfox smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Wileyfox Spark Plus
Wileyfox Spark Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu