Wileyfox is een relatief onbekend merk dat nog niet zo lang in Nederland actief is. In deze review laten we je zien of de Wileyfox Swift 2 Plus zich kan meten met de gevestigde orde.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Wileyfox Swift 2 Plus review
Vorig jaar bracht Wileyfox zijn eerste twee toestellen naar Nederland: de Storm en de Swift. Beide toestellen draaiden op CyanogenOS, de commerciële variant van de gelijknamige custom rom. Over beide toestellen waren we destijds behoorlijk positief in onze hands-on, want voor een gering bedrag leverde Wileyfox een paar degelijke toestellen af, ondanks dat het bedrijf nog geen half jaar oud was.
Nu heeft Wileyfox een paar opvolgers uitgebracht voor zijn toestellen van vorig jaar. De Swift 2 en Swift 2 Plus bieden beiden een reeks degelijke specs voor een gunstige prijs. In deze review nemen we de Swift 2 Plus onder de loep, de grootste en krachtigste van de twee.
Design
Steeds meer fabrikanten beginnen hun goedkopere toestellen uit te rusten met behuizingen die niet van goedkoop plastic gemaakt zijn. Wileyfox heeft dan ook goed gelet op zijn concurrenten, want waar de Swift van vorig jaar nog een plastic behuizing had heeft de Swift 2 Plus nu een metalen omhulsel. Dit wijkt alleen aan de achterkant iets af: aan de boven- en onderkant zijn twee plastic balkjes terug te vinden die waarschijnlijk voor de ontvangst van het toestel zorgen. Door de metalen behuizing voelt het toestel een stuk duurder aan dan dat hij eigenlijk is, aangezien je eerder een plastic behuizing zou verwachten bij een goedkoop toestel.
De Swift 2 Plus is met een schermformaat van 5 inch behoorlijk handzaam. Tijdens onze reviewperiode hadden we geen moeite met het toestel in een broekzak mee te nemen of het toestel in één hand te gebruiken. Door de metalen behuizing is het niet de meest lichte smartphone, maar hierdoor voelde het toestel juist stevig en gedegen aan in de hand.
Scherm en hardware
Ondanks dat de Swift 2 Plus niet uitgerust is met de snelste hardware van dit moment doet het toestel zijn werk uitstekend. Wileyfox heeft het 5 inch-scherm voorzien van een ips-lcd-techniek en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Deze resolutie is op een scherm van 5 inch nog altijd prima, waardoor zowel tekst als afbeeldingen er scherp genoeg uit zagen. Een hogere resolutie had er misschien wel beter uit gezien, maar een gemiddelde gebruiker zal het verschil niet merken.
Het scherm presteerde op andere vlakken ook uitstekend. De kijkhoeken van het display vertoonden geen rare kleurverschuivingen terwijl ook de automatische helderheid naar behoren werkte. Ook in de Nederlandse winterzon was het scherm nog goed uit te lezen. Bij het lezen van langere teksten kun je wel beter een plek met minder licht opzoeken.
Onder de motorkap van de Swift 2 Plus loopt een octacore Snapdragon 430-processor van Qualcomm die samen met de 3GB aan aanwezig werkgeheugen al het rekenwerk op zich neemt. Ondanks dat deze chip geen rekenmonster is voldeed hij meer dan prima voor de meeste taken. Facebook, Snapchat en WhatsApp zijn voorbeelden van apps die soepel en vloeiend te gebruiken waren. Ook het starten van de meeste ingebouwde apps ging vlot zonder opvallende haperingen.
Software
Eén van de unieke aspecten van Wileyfox-toestellen is dat de Britse firma ze voorzien heeft van CyanogenOS. Deze Android-variatie past aan het uiterlijk weinig aan, maar voegt op allerlei plekken in het besturingssysteem handigheidjes toe waarmee je het toestel aan je eigen voorkeuren kunt aanpassen.
Zo kun je bijvoorbeeld schuiven met de volgorde van de instellingen in het notificatiescherm of het scherm uitschakelen door op de notificatiebalk te dubbeltikken. Ook zijn de navigatieknoppen onderin het scherm aan te passen en kun je met de themaopties van Cyanogen zelf kiezen welke icoontjes of kleuren je het liefst hebt.
Wileyfox levert zelf vrijwel geen extra apps mee met de Swift 2 Plus. Sommige standaard-apps, zoals de camera-app en de launcher, zijn apps die bij CyanogenOS horen. Andere apps, zoals de telefoon- en contacten-app, zijn weer Google-apps. Naast het feit dat het toestel dus geen bloatware bevat is de interface soepel en snel. Liefhebbers van standaard Android-versies of Nexus-smartphones zullen dan ook hun hart op kunnen halen met de Swift 2 Plus.
Camera
De 16 megapixel-camera van de Wileyfox Swift 2 Plus aan de achterkant doet zijn werk goed, maar is niet erg indrukwekkend. Foto’s komen in veel gevallen scherp uit de bus, maar de camera van het toestel lukt het niet altijd om de belichting helemaal in orde te krijgen. In de automatische stand geeft dit als resultaat dat foto’s óf te donker óf overbelicht zijn. Nu is dit doorgaans niet zo’n probleem als je de tijd hebt om de belichting van je foto’s op te zetten, maar voor een paar snelle plaatjes is het behoorlijk vervelend.
Bij het opnemen van video’s gebeurt hetzelfde als bij het maken van foto’s. Tijdens het filmen past de camera-app vaak de belichting aan, waardoor het beeld af en toe schakelt tussen overbelicht en te donker. De selfiecamera doet daarentegen prima zijn werk, al levert de 8 megapixel-camera plaatjes op die enigszins vale kleuren hebben. Cyanogen’s camera-app biedt ook geen filters of andere selfie-mogelijkheden: hiervoor zul je een andere app moeten zoeken.
Accuduur
De Swift 2 Plus heeft een accucapaciteit van 2700 mAh en heeft bovendien een energiezuinige processor ingebouwd. Dit zorgde er in de praktijk voor dat we vaak nog rond de 50 procent aan accuduur schommelden aan het eind van de dag. Een lichte gebruiker zou zelfs twee dagen moeten kunnen halen zonder het toestel dagelijks op te moeten laden.
Om tussendoor bij te laden heeft Wileyfox het toestel voorzien van Quick Charge 3.0, een handige feature die je normaal alleen bij duurdere toestellen terugkomt. Volgens Wileyfox kun je de Swift 2 Plus hiermee in drie kwartier tot 75 procent opladen, wat ons tijdens het testen ook ongeveer lukte. Hiervoor moesten we wel een andere lader gebruiken: Wileyfox levert zelf geen adapter mee met het toestel.
CyanogenOS heeft verschillende profielen ingebouwd voor energieverbruik en kan zelfs per app schakelen tussen deze profielen. Voor simpele taken kun je dus een energiezuinig profiel gebruiken, terwijl je voor games alle beschikbare rekenkracht kunt gebruiken. Als je alleen maar simpele taken op je toestel uitvoert kun je dus helemaal energiezuinig te werk gaan.
Conclusie Wileyfox Swift 2 Plus review
De Wileyfox Swift 2 Plus biedt ontzettend veel smartphone voor zijn adviesprijs. Met een luxe design, een degelijk scherm en meer dan genoeg rekenkracht voor alledaagse taken is de Swift 2 Plus een prima toestel in zijn prijssegment. De camera valt enigszins tegen, maar produceert nog altijd bruikbaar materiaal als je de tijd neemt de belichting even aan te passen. Daarnaast biedt CyanogenOS veel nuttige functies, waarmee echte diehards het toestel volledig naar hun hand kunnen zetten. Met de energiezuinige hardware, riante accu en Quick Charge zul je bovendien vrijwel nooit zonder stroom zitten.
Wileyfox Swift 2 Plus kopen
Wil je de Wileyfox Swift 2 Plus kopen, dan vind je in het overzicht hieronder de beste aanbiedingen. Het toestel is verkrijgbaar in combinatie met een abonnement, maar je kunt ook de Wileyfox Swift 2 Plus los kopen.

Wileyfox Swift 2 Plus prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Wileyfox Swift 2 Plus prijzen. Bekijk alle Wileyfox smartphones.
Alle Wileyfox smartphones met prijzen