Met Xiaomi hebben we er een nieuwe prijsvechter bij in Nederland. Het bedrijf introduceert dit voorjaar de Xiaomi Mi 9 voor een relatief bodemprijsje, uitgerust met de snelste hardware van het moment en drie camera’s achterop.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Xiaomi Mi 9 preview
De komende weken en maanden brengen Samsung, Huawei, Sony en andere fabrikanten weer hun nieuwste toptoestellen. Deze zogenaamde vlaggenschepen zijn uitgerust met hele vlotte hardware, maar daar betaal je wel vaak de hoofdprijs voor. De prijzen lopen inmiddels op tot bijna duizend euro voor een nieuw toestel.
Dat het ook anders kan, laat Xiaomi zien. Xiaomi is al één van de grootste fabrikanten in China, en probeert sinds een jaar of twee ook door te breken in het Westen. Dat doen ze door uitgebreide smartphones met een hele scherpe prijs-kwaliteitsverhouding neer te zetten. De Mi 9, een toestel dat deze week is aangekondigd voor Europa, is daar met een adviesprijs van 449 euro een uitstekend voorbeeld van. Wij probeerden het toestel uit op de beursvloer van het Mobile World Congress en vertellen je in deze Xiaomi Mi 9 preview waarom.
Snapdragon 855: de beste hardware voor minder geld
Wat de prijs in één klap al heel indrukwekkend maakt: de Mi 9 is uitgerust met een Snapdragon 855. Dat is de allernieuwste chipset van Qualcomm, die dit voorjaar ook in toptoestellen van Sony, LG, Samsung en OnePlus zit. Maar terwijl je voor die smartphones bijna altijd 800 euro of meer betaalt, vraagt Xiaomi slechts 450 euro voor de Mi 9.
De Snapdragon 855 is een ontzettend vlotte chipset. Natuurlijk waren smartphones van vorig jaar ook al vlot, maar op de Mi 9 lijkt alles net wat meer te vliegen. Apps verschijnen haast directi n beeld, en zelfs een wat complexere website heeft vrijwel geen haperingen terwijl je snel aan het scrollen bent. Het instapmodel heeft al een ruime 64GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen, maar voor een paar tientjes meer koop je een versie met 128GB en 8GB.

Zo werken de drie Xiaomi Mi 9 camera’s
Achterop de Mi 9 zitten drie camera’s. De primaire lens is er eentje van 48 megapixel met een diafragma van f/1.8. Dat klinkt als overdreven veel megapixels, maar Xiaomi past de zogenaamde quad bayer-technologie toe. Al die pixels worden samengeperst tot één foto van 12 megapixel. Dat levert in theorie scherper, kleurrijker beeld op.
Deze camera wordt ondersteund door een groothoeklens van 16 megapixel, en een telefotolens van 12 megapixel met 2x optische zoom. Zo’n opstelling wordt inmiddels redelijk standaard in toptoestellen, maar desalniettemin zijn het voor deze prijsklasse indrukwekkende camera. We hebben slechts een paar testfoto’s kunnen maken, maar die zagen er zelfs met de sub-optimale omstandigheden nog goed uit. Ze hebben een mooi dynamisch bereik met veel kleuren.

De foto’s ogen wat minder levendig dan bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 Pro-camera, maar dat toestel is dan ook vele honderden euro’s duurder. In onze volledige Mi 9-review komen we uitgebreid terug op de prestaties van de camera, maar de eerste indruk is dat Xiaomi nauwelijks concessies heeft gemaakt aan de camera om de prijs laag te houden.
Premium design
Die concessies zien we ook niet bij het design. Het toestel heeft een gebogen glazen achterkant die zeer premium aanvoelt. Het is een beetje glad en gevoelig voor vingerafdrukken, maar dat is inmiddels de standaard bij deze high-end smartphones. De camera’s op de achter steken een klein beetje uit, en rondom de primaire camera zit nog een gekleurde ring. Die is puur decoratief en verkleurt op basis van het licht dat erop weerkaatst.
Het flinke 6,4 inch-scherm vult bijna de hele voorkant. Enkel bovenaan zit nog een klein notch voor de selfiecamera van 20 megapixel. Ook de vingerafdrukscanner van de Mi 9 zit in dat scherm verwerkt. Onderaan het beeld zit een optische scanner die het toestel ontgrendelt als je je vinger erop legt. Het is wat minder snel dan een ‘traditionele’ scanner achterop, maar als je eraan went is het exemplaar van de Mi 9 prima. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas.

Accu Xiaomi Mi 3 ook draadloos snel vol
De Mi 9 blijft verrassen, want zelfs de accu kent enkele verbeteringen die je voor deze prijs niet verwacht. De capaciteit is 3300 mAh. We hebben hem niet kunnen testen, maar doorgaans is dat genoeg voor een volle dag zonder gebruik. Het toestel ondersteunt bovendien niet alleen snel opladen met draad (50 procent in een half uur) maar ook draadloos. Je moet wel even zelf een draadloze oplader kopen van 20 watt, maar daarmee zit de accu in theorie binnen een half uur weer half vol. Daarmee laadt de Xiaomi draadloos sneller op dan smartphones van Apple of Samsung mét draad.
Xiaomi geeft het toestel een adviesprijs mee van 449 euro. Dat is bijna vierhonderd euro minder dan andere nieuwe smartphones met dezelfde hardware. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de prijs in Nederland vooralsnog iets hoger ligt. De Chinese fabrikant is nog maar voorzichtig actief in Nederland, en de meeste Xiaomi-smartphones worden daarom geïmporteerd uit het buitenland tegen een kleine meerprijs. Op moment van schrijven betaal je 549 euro voor een losse Mi 9. Iets duurder, maar nog altijd veel betaalbaarder dan de concurrentie.
Conclusie Xiaomi Mi 9 preview
Een paar jaar geleden waren het nog OnePlus en Huawei die high-end hardware voor een budgetprijsje wisten aan te bieden. Bij beide fabrikanten kruipt de prijs echter langzaam maar zeker omhoog. Daar krijg je dan wel iets betere hardware voor terug, maar voor de koopjesjagers leek het aanbod te verschralen. Voor die groep is de komst van Xiaomi uitstekend nieuws.
De Xiaomi Mi 9 is een smartphone die qua specificaties vrijwel niet onderdoet voor de beste smartphones van het moment. De schermresolutie ligt iets lager dan bij een toptoestel en het design van Xiaomi’s software is misschien even wennen, maar verder is dit een ongekend complete smartphone in deze prijsklasse. In onze Xiaomi Mi 9 review later dit voorjaar vellen we ons definitieve oordeel, maar deze eerste indruk smaakt absoluut naar meer.
Lees het laatste nieuws over Xiaomi
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 22 (2-6)
- Xiaomi Redmi 12 gelekt: grote budgetsmartphone in de maak (2-6)
- ‘Xiaomi 14 Pro krijgt dunste schermranden ooit’ (29-5)
- De beste Android-tablets (mei 2023) (7-5)
- Beste draadloze oordopjes onder 50 euro: onze aanraders (mei 2023) (5-5)