De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Xiaomi Mi Note 10 preview: alle focus op maximaal detail

Colin Baak
6 november 2019, 19:42
8 min leestijd
Xiaomi Mi Note 10 preview: alle focus op maximaal detail

De Xiaomi Mi Note 10 is officieel gepresenteerd. Android Planet was bij de onthulling in Madrid en heeft al wat eerste indrukken op kunnen doen. Ook hebben we gesproken met Abi Go, Senior Product Marketing Manager bij Xiaomi. Alles weten over dit toestel en Xiaomi’s toekomstplannen? Check dan deze Xiaomi Mi Note 10 preview.

Lees verder na de advertentie.

Check de Xiaomi Mi Note 10 preview

De afgelopen tijd verschenen regelmatig geruchten over de Xiaomi Mi CC9 Pro en Mi Note 10, de Europese variant. Op een event in Madrid is de Note 10 officieel aangekondigd. Het toestel kost 549 euro voor de variant met 6GB werkgeheugen en 128GB opslag. Wij waren aanwezig en hebben deze potentiële cameragrootheid al eventjes getest. Groot is het toestel zeker te noemen, met zijn scherm van 6,47 inch.

Het gaat om een amoled-display met afgeronde schermranden en die combinatie straalt pure luxe uit. De resolutie is hoog genoeg om alles scherp weer te geven en de kleuren spatten van het scherm. Aan de bovenkant wordt het scherm onderbroken door een kleine inkeping, maar die is niet storend.

Xiaomi Mi Note 10 hands-on

Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black, Glacier White en Aurora Green en ligt lekker in de hand. In de doos wordt een doorzichtig hoesje meegeleverd. Fijn, want het toestel zelf is nogal glad en vingerafdrukgevoelig. Het gewicht bedraagt 208 gram, maar wat wil je met een accu van 5260 mAh? Ook daarin is deze Mi Note 10 groots te noemen. Opladen van die accu kan trouwens met maximaal 30 Watt, en dat is rap.

Qua processor heeft de Chinese fabrikant een wat aparte keuze gemaakt. De Snapdragon 730G-chip drijft het toestel aan en dat is een prima processor voor het middensegment. Aangezien het toestel luxe uitstraalt en de adviesprijs van 549 euro bedraagt, had ik eigenlijk een high-end chip verwacht. Prestaties van de 730G zijn zo op het eerste gezicht overigens prima. Alles voelt vlot en snel aan, zoals je verwacht van een toestel in deze prijsklasse.

Het is ook wel weer een logische keuze, want de Mi Note-lijn is nooit voorzien van de beste en snelste hardware. We stelden Virginia Xu, Senior Global PR Manager bij Xiaomi, de vraag, waarom er gekozen was voor deze processor. Volgens haar bood deze een mooie mix tussen prijs en prestaties en blijven de high-end chips voorbehouden aan andere lijnen van de fabrikant. Op de vraag of we in de toekomst Xiaomi-toestellen krijgen met high-end chips en vijf (of meer) camera’s op de achterkant, gaf ze een ontwijkend antwoord.

Xiaomi Mi Note 10 hands-on

Vijf camera’s op de achterkant

Waar het bij deze Xiaomi-telefoon echt om draait, zijn natuurlijk de camera’s. DxOMark heeft de Mi Note 10 beoordeeld met een score van 121 punten en daarmee staat het toestel bovenaan. Dat zegt zeker niet alles, dus daarom hebben we zelf de nodige foto’s met de smartphone gemaakt.

De frontcamera schiet plaatjes van 32 megapixel. Dat is meer dan menig camera op de achterkant van een smartphone. Of je zoveel pixels nodig hebt is natuurlijk de vraag. Wel laat het zien dat de Chinese grootmacht de focus legt op het maken van foto’s.

Dat is pas echt te zien als je het toestel omdraait. Daar vind je vijf camera’s, en dat is nog steeds vrij uniek in smartphoneland. Drie ervan zijn verwerkt in de bovenste module. Daar vind je een 5 megapixel-camera die helpt objecten tot 50 keer dichterbij te halen. Dan wordt er wel gebruikgemaakt van digitale zoom, waardoor de kwaliteit er niet beter op wordt. Optisch zoomen kan tot vijf keer en een hybride tussenvorm laat je tien keer zoomen.

Xiaomi Mi Note 10 - foto
Foto’s gemaakt met Xiaomi Mi Note 10 – normaal, groothoek, 2x zoom en 5x zoom

Nooit meer een detail missen: foto’s van 108 megapixel

Ook is een 12 megapixel-camera geplaatst in de bovenste module, die weer wordt gebruikt voor portretfoto’s. Dit is iets wat inmiddels redelijk ingeburgerd is en niet meer kan ontbreken op een smartphone. De middelste camera is de variant waar Xiaomi het meest trots op is. Hiermee schiet je de ultieme foto vol details, aldus de fabrikant. Het gaat om plaatjes met een maximale resolutie van 108 megapixel. De megapixel-race lijkt daarmee weer begonnen, maar of dat nuttig is?

Je kunt crops maken van delen van foto’s, waarbij je nog steeds veel detail ziet. Xiaomi zelf gaf aan dat je zo uit één foto meerdere ‘losse plaatjes’ kon halen. Dat is handig, maar foto’s in die hoge resolutie zijn vaak tientallen MB’s groot, en met 128GB interne opslag loopt dat rap vol. Ook een kiekje delen op volledige resolutie gaat niet meer makkelijk en snel, wat zeker een nadeel kan zijn.

Xiaomi Mi Note 10 - foto
Foto gemaakt met Xiaomi Mi Note 10 – 108 megapixel en 1 op 1-uitsnede

De vierde camera wordt gebruikt om foto’s te maken met een wijde hoek. Een fijn gegeven is dat de resolutie van die sensor 20 megapixel is. Daardoor leg je groothoekfoto’s vast met genoeg detail. Tot slot gebruik je de vijfde camera voor macrofotografie, wat een toffe feature is. Daarbij wordt ook de groothoeklens gebruikt, met resultaten zoals hieronder.

Xiaomi Mi Note 10 - foto
Foto gemaakt met Xiaomi Mi Note 10 – macromodus

Preview Xiaomi Redmi Note 8T

Naast de Mi Note 10 werd ook de Redmi Note 8T gepresenteerd, een toestel met adviesprijs van 179 euro. De vier camera’s op de achterkant zijn een fijne verwelkoming. Zo maak je een kiekje in nagenoeg elke situatie, met veel detail of bijvoorbeeld met de groothoekcamera. De processor is de Snapdragon 665 en die is krachtig genoeg voor social media en apps als Netflix, YouTube en simpele games. Het toestel ligt fijn in de hand en het scherm ziet er voor een lcd-variant redelijk uit. Wel is het standaard wat te blauw afgesteld. De resolutie is hoog genoeg om geen individuele pixels te zien en de helderheid en kijkhoeken zijn voldoende.

Nfc is iets waar Xiaomi bij dit toestel mee pronkt. Fijn natuurlijk dat het aanwezig is, maar dat moet wat mij betreft standaard in elk toestel te vinden zijn. Een leuke extra is de mogelijkheid om het toestel als afstandsbediening te gebruiken. Qua kleuren springt de Starscape Blue-variant er bovenuit, een mix van paars en blauw. Ook de Moonlight White-versie is mooi om te zien met de parelmoerfinish. Vind je een kleurtje teveel van het goede, dan is er ook nog keuze uit het veilige zwart.

Interview met Abi Go, Senior Product Marketing Manager

Android Planet heeft ook gesproken met Abi Go. Zij was de persoon die alle ins en outs presenteerde over de Redmi Note 8T en Xiaomi Mi Note 10. De Redmi Note-serie is erg belangrijk voor Xiaomi, want daar zijn in totaal al 100 miljoen stuks van verkocht. De Redmi Note 7 is daarbij het populairst tot nu toe, met 25 miljoen verkochte exemplaren, zo liet Abi weten.

Volgens Abi is de Redmi Note 8T de nieuwe ‘midrange all star’, die op alle punten goed scoort. Het gaat daarbij om het design, camera, ervaring, kwaliteit en de performance. Ook gaf ze wat extra informatie over MIUI 11, de nieuwste schil van het bedrijf te vinden op beide toestellen. Zo is de skin weer ‘schoner’ gemaakt, waardoor je je nog meer kunt focussen op essentiële dingen.

Xiaomi Mi Note 10 hands-on

Functies als een systeembrede donkere modus zijn nu ook te gebruiken en de always on-mogelijkheden van het scherm zijn uitgebreid. Al met al welkome veranderingen aldus Abi, voor de ongeveer 40 miljoen MIUI-gebruikers in Europa. Waarom het toestel niet uitgeleverd wordt met Android 10, was haar onbekend. Op de vervolgvraag wanneer we die versie wel kunnen verwachten, bleef het antwoord ook uit.

Andere producten van Xiaomi lanceren in Nederland is wel het streven. Daarbij is het constant de vraag welke producten hier goed zouden verkopen, iets waar het bedrijf doorlopend research naar doet. Eerdere geruchten over de nabije opening van fysieke Xiaomi-winkels in Nederland werden ontkracht. Wel is men daarmee bezig, maar dat is pas in het stadium van onderzoek.

De nieuwe Mi Watch is bijvoorbeeld gepresenteerd in China, maar om die naar onze markt te brengen, is het nog te vroeg. Vragen die Abi zich daarbij stelde zijn of er wel genoeg vraag naar is. Tevens moet er gedacht worden aan certificeringen en aanpassingen voor de Westerse markt.

Xiaomi Mi Note 10 hands-on

Ook heeft Android Planet Sally Liu, Head of Regional Marketing van Xiaomi Global, nog wat vragen kunnen stellen. Zij begon de presentatie onder andere met een kleine historie van Xiaomi. Het merk bestaat pas negen jaar, maar heeft zijn stempel zeker al gedrukt. We vroegen Sally onder andere ook naar de verkoop van Xiaomi-apparatuur in Nederland.

De eveneens gepresenteerde Xiaomi Mi TV 4S komt bijvoorbeeld nog niet naar Nederland, maar alleen naar Spanje. Volgens Sally zijn ze uiteraard bezig met een Europese opmars, maar ligt de focus eerst op de grote landen. Met smartphones is dat wel een ander verhaal liet ze weten. Inmiddels zijn er ook in Nederland meerdere aanbieders van het Chinese merk te vinden, wat alleen nog maar zal uitbreiden.

Conclusie Xiaomi Mi Note 10 preview

Met de Mi Note 10 laat Xiaomi zien veel te kunnen bieden voor een relatief lage prijs. Dit toestel met in totaal zes camera’s is een apparaat gericht op de camerafanaat. Daarnaast zijn de andere prestaties op het eerste gezicht ook prima. Het toestel ligt fijn in de hand en is goed afgewerkt. Resultaten qua accu lijken op papier veelbelovend. Onze uitgebreide review zal moeten uitwijzen hoe goed de accuduur daadwerkelijk is.

Ook zullen we daarbij de camera nog beter onder handen nemen, maar de eerste indrukken zijn veelbelovend. De mogelijkheden zijn groots en de camera’s zijn in elke situatie te gebruiken. Of we het eens zijn met de hoge score van DxOMark, is dus nog de vraag.

Lees het laatste nieuws over Xiaomi

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Xiaomi Mi Note 10
Xiaomi Mi Note 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu