Hands-on: Xiaomi Mix Fold 3, wanneer kom je naar Nederland?

Colin Baak
4 september 2023, 16:27
5 min leestijd
Hands-on: Xiaomi Mix Fold 3, wanneer kom je naar Nederland?

De smartphone is pas net gepresenteerd, komt voorlopig niet naar Nederland, maar hebben we toch even bekeken. In deze hands-on nemen we je mee langs de gloednieuwe Xiaomi Mix Fold 3.

Lees verder na de advertentie.

Niet te koop, wel in onze handen

De Xiaomi Mix Fold 3 is het gloednieuwe paradepaardje van de Chinese fabrikant. Xiaomi Nederland gaf ons de kans om een paar dagen met het toestel rond te lopen om te kijken wat ‘ie in z’n mars heeft. Een volledige review publiceren is door de korte testperiode niet mogelijk geweest. Tevens is dit testmodel voorzien van Chinese software, zodat je out-of-the-box niet eens aan de slag kunt met Google-apps en -diensten.

Zo is de Play Store niet aanwezig, dus apps makkelijk downloaden was er niet bij. Ook de Nederlandse taal selecteren op deze Fold 3 was niet mogelijk. Uiteraard hebben we wel apps via een omweg geïnstalleerd. Zo konden we toch aan de slag met een fijne browser, social media en simpele games.

Xiaomi Mix Fold 3

Zo dun als een normale smartphone

In de markt van foldables zijn een paar grote spelers, waaronder Samsung, Motorola en Oppo. Ook Xiaomi heeft meerdere smartphones met een opvouwbaar scherm uitgebracht en de Mix Fold 3 is de dunste van de fabrikant. Opgevouwen is ‘ie slechts 10,9 millimeter dik, uitgezonderd van het camera-eiland.

Ter vergelijking, de Google Pixel 7 Pro die ik gebruik is slechts een millimeter dunner: 8,9 millimeter. Onlangs zijn we aan de slag geweest met de Galaxy Fold 5 van Samsung en die is dichtgevouwen 13,4 millimeter dik. Een flink verschil dus. De Fold 3 van Xiaomi voelt niet alleen dun aan, maar ook goed en robuust afgewerkt.

Wij hebben het zwarte model getest met een neplederen achterzijde. Ook vind je daar het camera-eiland dat enkele millimeters uitsteekt. Er is weer samengewerkt met lenzenfabrikant Leica, waarover later meer.

Xiaomi Mix Fold 3

Kleurrijke displays

Het scharnier kan 500.000 keer vouwen zonder kapot te gaan en je kunt de twee schermhelften in verschillende hoeken gebruiken, wat weer ligt aan het gebruikersscenario. Waar we het buitenste scherm van de Samsung Galaxy Z Fold 5 te smal vinden, is dat bij de Mix Fold 3 juist erg fijn. Het heeft een verhouding van 21 staat tot 9, is 6,56 inch in doorsnee en heeft een prima resolutie van 2520 bij 1080 pixels.

Opengevouwen werk je met een display van 8,03 inch met een resolutie van 2160 bij 1916 pixels. Beide schermen zijn uitgerust met een fraai amoled-paneel, waardoor kleuren goed worden weergegeven en waarbij het contrast oneindig is. Gebruik je een app op het buitenste scherm en klap je het toestel open, dan kun je direct weer verder werken op het grotere display.

Xiaomi Mix Fold 3

De vouw is uiteraard te zien en te voelen, maar dat is gelukkig minimaal. Toestellen van vorige generaties en de vouwen daarvan waren een stuk lelijker. Ook fijn: de twee helften van de Mix Fold 3 sluiten volledig op elkaar aan als je het toestel dichtklapt.

Multitasken naar een hoger niveau

Gebruik je het scherm aan de buitenkant, dan lijkt het net alsof je een normale smartphone hebt. Wil je een filmpje kijken, game spelen of apps naast elkaar draaien, dan kun je de Mix Fold 3 het beste openvouwen. Het scherm biedt genoeg ruimte om te multitasken en het werkt dan ook allemaal erg makkelijk.

Zijn er combinaties van apps die je vaak naast elkaar wil gebruiken, dan kun je een snelkoppeling maken en die plaatsen op je thuisschermen. Zo start je bijvoorbeeld snel WhatsApp en de browser tegelijk op, of de camera en een notitie-app. Wel is het zo dat je vaak zwarte balken in beeld ziet bij het kijken van een video.

Zes camera’s aan boord

Er zijn twee selfiecamera’s aanwezig, geplaatst in kleine gaatjes in het scherm en op het rechthoekige camera-eiland vind je nog eens vier camera’s. Daarvoor is er weer samengewerkt met lenzenfabrikant Leica. Het gaat om een hoofdcamera van 50 megapixel, voorzien van optische beeldstabilisatie en autofocus.

Er is een groothoeklens aan boord van 12 megapixel en nog eens twee telelenzen om mee te zoomen, van elk 10 megapixel. Daarmee haal je objecten respectievelijk 3,2 en 5,0 keer dichterbij zonder kwaliteitsverlies.

Xiaomi Mix Fold 3

Bij foldables zijn de camera’s nooit zo indrukwekkend en optische zoom zien we zelden. In onderstaande galerijen zie je foto’s gemaakt met de Mix Fold 3. Het gaat dan om een zestal normale foto’s, drie plaatjes in de portretstand en zes kiekjes waarbij gebruikgemaakt is van de normale lens, gezoomd is met 3,2 keer en tot slot met 5 keer.

In onze testperiode hebben we de Mix Fold 3 uitvoerig getest, maar klagen over de hardware hoef je niet. Zo zien we de Snapdragon 8 Gen 2-processor met minimaal 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Zware games als de Asphalt-racegames of Call of Duty hebben we helaas niet kunnen testen, omdat we die niet konden sideloaden.

De batterijduur leek in de afgelopen dagen prima te zijn, maar hebben we te kort getest. De totale accucapaciteit bedraagt 4800 mAh die verdeeld is over een tweetal batterijen. Opladen gaat met maximaal 67 Watt via een kabel en meegeleverde oplaadstekker. Daarmee is het toestel in zo’n drie kwartier weer volledig opgeladen. Liever draadloos opladen? Dat kan en gaat met maximaal 50 Watt, maar daarvoor moet je wel de juiste lader aanschaffen.

Er zijn stereospeakers aanwezig, waar een prima geluid uit komt en ook een infraroodpoort is aan boord. De vingerafdrukscanner is geplaatst in de fysieke aan- /uitknop aan de zijkant en doet uitstekend zijn werk

Conclusie hands-on Xiaomi Mix Fold 3

De Xiaomi Mix Fold 3 is een pracht van een smartphone en bijna zo dun als een normale telefoon. Over de hardware hebben we niks te klagen en ook op cameragebied kan de Fold mee met de beste high-end Android-toestellen van 2023.

De software is en blijft druk door de MIUI-schil. Voor nu zijn er vooralsnog geen plannen om het toestel naar Europa te brengen, maar wat ons betreft mag dat zo snel mogelijk gebeuren. Als Xiaomi het apparaat dan op de markt brengt voor een concurrerende prijs ten opzichte van de Fold 5, zou het best eens een succesje kunnen worden.

Lees meer over Xiaomi:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Xiaomi Mix Fold 3
Xiaomi Mix Fold 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu