Xiaomi Pocophone F1 review: ongekende prijs-kwaliteitverhouding

Wouter Nijsen
12 oktober 2018, 19:22
6 min leestijd
Xiaomi Pocophone F1 review: ongekende prijs-kwaliteitverhouding

Reviewscore

8,5

De Xiaomi Pocophone F1 is op papier een kleine revolutie in smartphonelandschap, maar hoe goed is het toestel daadwerkelijk? In deze review bespreken we alle voors en tegens van de telefoon. Lees je mee?

Lees verder na de advertentie.

Het testmodel voor deze Xiaomi Pocophone F1 review is ter beschikking gesteld door Belsimpel.

Dit is de Xiaomi Pocophone F1 review

Toen de Pocophone F1 een tijdje geleden door Xiaomi werd aangekondigd, ontstond er een flinke hype op het internet. Voor 349 euro biedt de smartphone een ongekende prijs-kwaliteitverhouding, en op papier doet ‘ie weinig tot niets onder voor smartphones die dubbel zo duur zijn.

Dat maakt de Pocophone F1 een aantrekkelijk optie voor mensen die wel de prestaties van een vlaggenschip willen, maar niet de hoofdprijs willen betalen. Maar hoe goed is de Pocophone daadwerkelijk, en waar doet Xiaomi concessies om de prijs zo laag mogelijk te houden? Je leest het in deze review.

Design en scherm

Laten we beginnen met waar de Pocophone F1 het minste indruk mee maakt: het design. De smartphone heeft geen bijzonder uiterlijk en een plastic behuizing. Daardoor voelt hij nogal goedkoop aan, al plastic heeft ook zijn voordelen. Zo zijn vingerafdrukken en vetvlekken nauwelijks zichtbaar en krast de behuizing ook niet zo snel.

xiaomi pocophone f1 review

Het scherm is gelukkig wel in orde. Kleuren ogen helder en waarheidsgetrouw, al had de maximale helderheid wel iets beter gekund. Aan de bovenkant van het display zit een notch (inkeping), die ruimte biedt voor de frontcamera, luidspreker en infraroodsensor. De inkeping is niet fraai en aan de brede kant, maar echt storend is ‘ie niet. Desgewenst kun je hem via de instellingen ‘uitschakelen’, al zijn de randen rond het beeld dan opeens een stuk groter.

Verder is het goed om te weten dat de telefoon ‘gewoon’ over een hoofdtelefoonaansluiting beschikt. In tegenstelling tot Xiaomi ‘s eigen Mi A2, die de poort niet heeft, hoef je te pielen met adapters. Dat is fijn en voor veel gebruikers een belangrijke reden om de Pocophone F1 te overwegen. De telefoon heeft verder dualsim- en micro-sd-ondersteuning, nfc ontbreekt helaas.

High-end hardware

De grote troef van de Xiaomi Pocophone F1 is natuurlijk de hardware. Het toestel beschikt over een Snapdragon 845-chip met standaard 6GB werkgeheugen, en dat is in deze prijsklasse ongekend. De Snapdragon 845 is de snelste chip die Qualcomm produceert en zit in vrijwel alle Android-vlaggenschepen van dit moment, zoals de Google Pixel 3, OnePlus 6 en Sony Xperia XZ3.

xiaomi pocophone f1 review

Toch voelt de Pocophone F1 nét niet zo snel aan als de hierboven genoemde vlaggenschepen, en dat komt vermoedelijk door de software (waarover later meer). Het verschil is klein, maar – wanneer je de toestellen naast elkaar legt – wel merkbaar. Toch kunnen we wel stellen dat de Pocophone beduidend sneller is dan iedere andere smartphone in deze prijsklasse, en ook enkele duurdere toestellen aftroeft.

Ook de vingerafdrukscanner aan de achterkant is lekker rap en Xiaomi heeft de Pocophone F1 bovendien voorzien van gezichtsherkenning. Dit gebeurt niet alleen met de frontcamera, want er is ook een infraroodsensor aanwezig. Die zorgt ervoor dat de telefoon in vrijwel alle situaties snel ontgrendelt. Ook in donkere ruimtes waar nauwelijks licht aanwezig is, ontgrendelt de Pocophone F1 vlot.

xiaomi pocophone f1 review

Software: gemengde gevoelens

Net als veel andere Xiaomi-toestellen draait de Pocophone op MIUI, de eigen interface van de Chinese fabrikant. Het gaat om versie 9.6.22.0, dat is gebaseerd op Android 8.1 (Oreo). Het toestel krijgt later dit jaar een Android Pie-update, maar het verdere updatebeleid vanuit Xiaomi is nogal onduidelijk. De voorgeïnstalleerde beveiligingspatch is die van augustus 2018.

MIUI is een vrij ingrijpende Android-skin, met enorm veel kleine instellingen, menuutjes en andere opties. Er worden bovendien flink wat Xiaomi-apps meegeleverd, maar die kun je gelukkig verwijderen of uitschakelen. Door de vele aanpassingen zou je denken dat de software een rommeltje is, maar dat valt in de praktijk nog welmee. Xiaomi heeft een aparte launcher voor de Pocophone F1 ontwikkeld en die ziet er best clean uit.

Toch zitten er wel wat rare dingetjes in de software van de Pocophone. Zo kan de smartphone Netflix-films en -series niet in full-hd streamen, en is de kwaliteit beperkt tot 540p. Dat is vervelend, want het grote 6,2 inch-full-hd-scherm leent zich juist voor het kijken van Netflix. Voor YouTube-video’s geldt dit overigens niet: die kun je wel in 1080p op de telefoon bekijken.

Daarnaast gaat de Pocophone F1 nogal raar om met notificaties. Meldingen verschijnen namelijk niet in de statusbalk, maar zie je alleen als je vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden veegt. Gelukkig is wel een notificatieled aanwezig die aangeeft wanneer er een melding voor je klaarstaat.

Goede foto’s bij genoeg licht

Xiaomi’s Mi A2, die eerder in 2018 werd uitgebracht, wist ons ondanks de lage adviesprijs te verrassen met zijn camera’s. De cameraprestaties van de Pocophone F1 zijn bij voldoende omgevingslicht vergelijkbaar: plaatjes zien er mooi uit het detail is prima.

Vooral de portretmodus valt in positieve zin op, want die levert erg fraaie foto’s af. De secundaire lens van 5 megapixel, die naast de primaire 12 megapixel-camera werkt, is er dan ook alleen om diepte-informatie te verzamelen.

In situaties met minder licht gaat de kwaliteit helaas zichtbaar achteruit. Er is gauw ruis zichtbaar, kleuren ogen iets doffer en uitgewassen en er gaat flink wat detail verloren. Ook de 20 megapixel-frontcamera is niets bijzonders: selfies zijn goed genoeg voor op social media, zijn niet heel detailvol.

Uitstekende accuduur en snelladen

Gelukkig blinkt de Pocophone F1 wél uit met zijn accuduur. Sterker nog: in deze prijsklasse kom je weinig smartphones tegen die zo lang meegaan als deze telefoon. De Pocophone heeft een 4000 mAh-accu en daarmee haal je moeiteloos het einde van de dag. Tijdens mijn testperiode lukte het me niet om de telefoon in één dag leeg te krijgen en moest ‘ie doorgaans pas na anderhalve dag aan de oplader.

Fijn is dat de Pocophone F1 ook ondersteuning heeft voor Quick Charge 3.0, waardoor ‘ie vrij vlot weer vol zit. Het opladen gaat door de grote accu niet enorm snel, maar dat niet echt een probleem. Leg de smartphone een halfuurtje aan de oplader en je kunt ‘m weer een hele tijd gebruiken.

Conclusie Xiaomi Pocophone F1 review

Al met al is de Xiaomi Pocophone F1 een indrukwekkende smartphone met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Voor 349 euro krijg je een toestel met de beste hardware, een goed scherm, uitstekende accu en snelle vinger- en gezichtsscanner. Het design en de camera’s zijn niet geweldig, maar daar kunnen we mee leven. Het toestel doet weinig onder voor bijvoorbeeld de OnePlus 6 en wanneer je ‘m naast de Nokia 7 Plus legt (een toestel die ongeveer even duur is), dan wint de Nokia het alleen op softwaregebied.

Diezelfde Nokia 7 Plus noemden we eerder dit jaar ‘de koning van het middensegment’, en die titel gaat nu naar de Pocophone F1. Het toestel is niet helemaal perfect, maar als je maar 350 euro te besteden hebt aan een nieuwe smartphone, dan is dit met afstand de beste keuze.

Xiaomi Pocophone F1 kopen

Ben je na het lezen van deze enthousiast geworden en wil je de Pocophone F1 aanschaffen? Check onze prijsverlijker voor de beste deals om een losse Pocophone F1 in huis te halen. De Pocophone F1 met een abonnement kopen is ook mogelijk.

Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi Pocophone F1 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 329,95

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Xiaomi Pocophone F1
Xiaomi Pocophone F1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu