Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Sony Xperia XZ Premium preview: superslowmotion en superscherm

Thomas Haenen
28 april 2017, 14:00
5 min leestijd
Sony Xperia XZ Premium preview: superslowmotion en superscherm

Reviewscore

8

Sony’s nieuwe vlaggenschip is voorzien van een superslowmotion-camera en de krachtigste hardware van het moment. Android Planet kon het toestel ruim een maand voor de release alvast uitproberen.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia XZ Premium preview

Hoewel de Sony Xperia XZ Premium ruim twee maanden geleden werd aangekondigd, duurt het nog tot begin juni voordat het toestel in de winkels ligt. Bovendien mocht de pers pas deze week voor het eerst de smartphone testen. Hoewel er bij de meeste fabrikanten hooguit een maand tussen aankondiging en release zit, heeft Sony opvallend lang nodig.

De beweegredenen van het bedrijf zijn ons niet helemaal duidelijk, maar na het toestel een volle dag te hebben geprobeerd zijn we wel alvast voorzichtig onder de indruk. Met verbeteringen voor de camera en de krachtige Snapdragon 835-chip kan de XZ Premium zich op papier alvast uitstekend meten met de andere smartphones van dit moment.

Verbeterde camera met superslowmotion

Sony is al jaren verantwoordelijk voor enkele van de beste smartphonecamera’s. De Samsung Galaxy S8, de iPhone 7, de Google Pixel: allemaal zijn ze voorzien van camerasensoren uit de fabrieken van Sony. Dat terwijl de camera’s van Sony’s eigen smartphones altijd licht ondermaats waren. Niet slecht, absoluut niet, maar ze kunnen niet aan de concurrentie tippen.

De XZ Premium heeft een 19-megapixel-camera met een diafragma van f/2.0. Tijdens onze tests schoot het toestel mooie, kleurechte foto’s onder vrijwel alle omstandigheden. Ook in situaties met weinig licht doet de XZ Premium het nog verrassend goed. Foto’s ogen wat minder sprankelend dan op de iPhone 7 en Galaxy S8, maar Sony komt inmiddels aardig in de buurt.

Gelukkig heeft het bedrijf nog twee onderscheidende camerafeatures waarmee het hoopt op te vallen. De geinigste is de superslowmotioncamera, waarmee je 960 frames per seconde kunt opnemen. Daarmee kun je zelfs de kleinste details van elke beweging vastleggen. Acrobatische moves, rennende honden en zelfs tientallen ontploffende ballonnen worden in extreme slowmotion in beeld gebracht.

Helaas schakelt de camera hiervoor over naar een resolutie van 720p, en kun je ook maar 6 seconden in superslowmotion per keer opnemen. Dat terwijl de smartphone standaard ook op 4K kan opnemen. De slowmotionvideo’s zijn dus beduidend minder detailrijk, maar de hilariteit van de gemaakte beelden maakt veel goed.

Slimme actiefoto’s met Predictive Capture

Het is natuurlijk wel een beetje een gimmick. De andere feature, ‘Predictive Capture’, heeft grote voordelen in het dagelijks leven. Als de XZ Premium ziet dat je een foto maakt van iets dat beweegt, maakt hij eigenlijk vier foto’s, waaronder enkele vlak vóór je op de knop drukt. Dat doet hij door continu te filmen terwijl je fotografeert, en enkele frames uit de film te pakken als je op de opnameknop drukt.

Het klinkt opnieuw als een gimmick, maar komt in de praktijk goed van pas. Als je baby bijvoorbeeld iets raars doet net voordat je een foto maakt, of als je bij een familieportret ook een foto wil voordat iedereen zijn neplach op zet. Na het fotograferen kun je kiezen welke van de vier foto’s je voorkeur heeft, of dat je ze allemaal wil bewaren. Het is een kleine, maar verrassend slimme en handige feature.

De hardware van de Xperia XZ Premium is van topklasse

Ook de overige hardware is van topklasse. Aan de binnenkant vinden we de Snapdragon 835, de nieuwste en meest krachtige chip van Qualcomm. Hoewel de meeste apps ook al vloeiend lopen op simpelere hardware, biedt de 835 ook verbeteringen op accugebied. Zo heb je nu betere prestaties terwijl er minder accu verbruikt wordt.

4K en hdr: beeldschone overkill

Die kracht zorgt er echter óók voor dat het beeldscherm van de Xperia XZ Premium het eerste is met hdr én een 4K-resolutie. Hdr zorgt voor een beter contrast tussen donkere en lichtere kleuren, waardoor het beeld scherper oogt. De 4K-resolutie zorgt voor ongekend scherp beeld. Tijdens een demonstratie viel vooral dat levendige beeld op. Het verschil tussen full hd- en 4K konden we echter moeilijk zien; wellicht is het overkill op een klein smartphonescherm.

Natuurlijk gebruikt zo’n hoge resolutie een stuk meer stroom. In vrijwel alle apps krijg je dan ook ‘slechts’ full hd-beeld voorgeschoteld. Kies je voor de foto- of video-app, dan wordt de resolutie opgevoerd. Daarmee klinkt het beeld toch een beetje als een gimmick: in het dagelijks gebruik kom je het zelden tegen.

Gelukkig heeft Sony nog één troef achter de hand, want het bedrijf heeft samen met Amazon geregeld dat je via de Prime Video-app ook in 4K én hdr kan streamen. Prime Video is Amazons antwoord op Netflix en heeft verschillende bekende series onder zijn dak, waaronder The Grand Tour en Transparent. Wil je die op mobiel op de best mogelijke beeldkwaliteit zien, dan zul de Xperia XZ Premium moeten gebruiken. Helaas is het vooralsnog wel de enige videodienst die dit aanbiedt. Netflix laat je vooral nog niet in 4K en hdr streamen op je smartphone.

Lomp design

Helaas heeft al die kracht ook gevolgen gehad voor het design. Terwijl andere fabrikanten proberen de rand rond het scherm zo klein mogelijk te maken, heeft Sony zowel aan de boven- als onderkant van het scherm een behoorlijke rand zitten. Daardoor is de XZ Premium ruim een centimeter hoger en breder dan bijvoorbeeld de Galaxy S8, terwijl die laatste toch echt een groter scherm heeft.

We kunnen er niet omheen: Sony’s smartphone oogt lomp. De behuizing zelf is mooi afgewerkt, ligt prettig in de hand en voelt stevig, maar de vormfactor oogt verouderd. Volgens Sony zijn de grote randen nodig voor alle hardware aan de binnenkant, maar in een wereld van alsmaar kleinere schermranden steekt de Xperia XZ Premium er letterlijk en figuurlijk uit.

Conclusie Sony Xperia XZ Premium hands-on

Smartphones bouwen is keuzes maken. Kies je als fabrikant bijvoorbeeld voor een grotere accu, dan is de behuizing een tikkeltje dikker. De keuzes die Sony maakt met de Xperia XZ Premium onderstrepen dat ze uitstekend begrijpen wat voor consumenten belangrijk is. De camera, accuduur en software zijn vlakken waar je je echt mee kan onderscheiden, en waar de Xperia XZ Premium dingen doet die we op zowat geen enkele andere smartphone zien.

De gemaakte keuzes hebben echter ook gevolgen, voornamelijk op designvlak. De randen rond het scherm zijn erg groot en zorgen ervoor dat de XZ Premium lomp oogt. De Xperia XZ Premium is een vlaggenschip dat qua kracht en features haast onovertroffen is in 2017, maar zit helaas verpakt in een design uit 2015.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu