Sony Xperia Z Ultra Review: elegante phablet is snel, maar onpraktisch

Redactie
11 oktober 2013, 16:05
8 min leestijd
Sony Xperia Z Ultra Review: elegante phablet is snel, maar onpraktisch

De release van de Xperia Z Ultra ging gepaard met verbaasde gezichten. Een smartphone met een 6,4 inch-scherm: is dat niet gewoon een tablet? Het antwoord hierop blijft onduidelijk, want de Xperia Z Ultra is eigenlijk net te groot voor een smartphone, maar te klein voor een tablet. Het apparaat is hierdoor misschien wel de ultieme phablet, maar is een 6,4 inch-scherm ook een goede keuze van Sony? Lees het in deze Sony Xperia Z Ultra review.

Lees verder na de advertentie.

Design

De Xperia Z Ultra leent veel van zijn kleinere broertje, de Xperia Z. Het hoekige en vooral vrij forse design heeft de Xperia Z ook, maar de Xperia Z Ultra is met 6,5 millimeter een stuk dunner. En dat is een fijne eigenschap, want anders was de phablet echt een massief apparaat geweest. Je kunt de Xperia Z Ultra door zijn dunne behuizing zelfs elegant noemen, waar de glazen voor- en achterkant en witte kleur ook hun steentje aan bijdragen. Het dunne design komt grotendeels door de batterij: deze heeft een capaciteit van 3050 mAh. Dat is vrij weinig in vergelijking met andere concurrenten en het scherm in je achterhoofd.

6.4-Sony-Xperia-Z-Ultra-unveiled

Naast het formaat is ook het gewicht van de Xperia Z Ultra fors te noemen. Het apparaat weegt zo’n 210 gram en dat voel je in de broekzak. Althans, als de Xperia Z Ultra daar in past. Velen zullen problemen hebben met het bij zich dragen van de Xperia Z Ultra, want de phablet is gewoonweg te groot voor de gemiddelde spijkerbroek. De smartphone past wel met gemak in een handtas, waardoor de Xperia Z Ultra mogelijk meer op vrouwen dan mannen gericht is. De Galaxy Note-lijn van Samsung is bijvoorbeeld in Aziatische landen erg in trek bij vrouwen.

Sony fabriceert vrijwel altijd kwalitatief hoogstaande smartphones en dat is met de Xperia Z Ultra niet anders. De zijkanten voelen door het gebruik van metaal in plaats van plastic stevig aan en de kenmerkende powerknop, die wat groter is uitgevoerd dan gemiddeld, is weer aan de rechter zijkant te vinden. Daar bevindt zich ook de koptelefooningang, die in tegenstelling tot de Xperia Z gewoon open is en geen klepje nodig heeft. Er zijn nog wel klepjes aanwezig voor de micro-sd- en sim-kaart.

Scherm

Het 6,4 inch-scherm van de Xperia Z Ultra maakt gebruik van Sony`s Triluminos-technologie met zogeheten `quantum dots`. Hierdoor is het backlight van het toestel standaard blauw, en worden de andere quantum dots gebruikt om het scherm rood en groen te laten kleuren. Een witte backlight is dus niet aanwezig, maar door deze technologie zou het scherm volgens Sony meer kleuren kunnen weergeven dan tot nu toe mogelijk was.

Sony-Xperia-Z-Ultra-press-shot-showing-right-edge

In de praktijk lijkt dit gedeeltelijk te werken. Het scherm is inderdaad beter dan we normaliter van Sony gewend zijn en met name het contrast is sterk verbeterd. Kleuren worden duidelijker en intenser op het scherm weergegeven en de intensiteit van de kleuren heeft hier en daar iets weg van Samsungs amoled-schermen. Het valt ook op dat de kijkhoeken sterk zijn verbeterd. Vanaf de zijkant is het scherm een stuk beter te bekijken en ook in de buitenlucht wordt content helderder weergegeven. Helaas blijft Sony nog steeds achter bij concurrenten als HTC en LG, die beide betere schermen produceren.

De full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels is daarnaast meer een vereiste dan een pluspunt bij het aantal inch dat de Xperia Z Ultra biedt. Toch blijft een dergelijk groot scherm in combinatie met de hoge resolutie voor enorm veel screen real estate te zorgen, wat wil zeggen dat je enorm veel op het scherm kwijt kunt. Het beeld is door de grootte echter niet zo scherp als bijvoorbeeld de Xperia Z, maar dat is voor velen niet eens met het blote oog te zien.

Hardware

De Xperia Z Ultra is voorzien van een rappe Qualcomm Snapdragon 800-chip met een 2,2GHz quadcore-processor. Dat is één van de snelste – en in de praktijk mogelijk de snelste – chip die op dit moment in een smartphone te vinden is. En dat merk je, want de Xperia Z Ultra vliegt door de software heen. De Sony-softwareschil zorgt hier en daar nog wel voor een merkbare vertraging, maar apps draaien vloeiend dankzij de Snapdragon 800. Verder is er 2GB aan werkgeheugen beschikbaar en kunnen alle apps en media op 16GB interne opslagruimte worden opgeslagen. De opslagruimte is uitbreidbaar met een micro-sd-kaart.

Het toestel ondersteunt daarnaast 4G-netwerken, dualband-wifi, het energiezuinige bluetooth 4.0 en is water- en stofafstotend. Laatstgenoemde is voor velen een groot pluspunt, want je kunt de Xperia Z Ultra voortaan (grotendeels) zonder zorgen in een wc of sloot laten vallen. De smartphone kan maximaal dertig minuten onder water worden gedompeld, met een maximum van anderhalve meter diepte. Dit zal veel plotselinge waterschade voorkomen, één van de belangrijkste boosdoeners bij kapotte smartphones.

Software

De Xperia Z Ultra wordt geleverd met Android 4.2.2 (Jelly Bean), samen met Sony’s bekende Android-skin. Deze oogt professioneel en ietwat volwassen, voornamelijk als je de skin naast die van concurrenten als Samsung, HTC en LG legt. Sony heeft een paar zeer belangrijke functies in zijn smartphone, waaronder de uitstekende muziek-app Walkman, visueel prachtige galerij-app en een reeks handige multitask-wdigets.

Tevens heeft de Xperia Z Ultra net als andere Sony-smartphones een prachtig lockscreen. Je kunt zowel omhoog als omlaag swipen om de telefoon te ontgrendelen, maar er zijn ook twee snelkoppelingen aanwezig die je rechtstreeks naar de muziekspeler en camera leiden. En dat is tof, want de snelkoppelingen worden bloedmooi op het lockscreen weergegeven, met de klok tussen beide knoppen.

2013170ts-sony-xperia-zu-screenshots-51c337ae23810

Een fijne eigenschap van de software op de Xperia Z Ultra is dat de gehele interface ook in landschapsmodus werkt. Enkele apps hebben zelfs een speciaal geoptimaliseerde interface voor het grote scherm van de Xperia Z Ultra. Verwacht echter geen tablet-apps, want deze hebben meestal een 7 inch-scherm of groter nodig. Toch is het een fijne geste dat veel Sony-apps uitstekend gebruikmaken van de grootte van het scherm. Denk bijvoorbeeld aan de fotogalerij, videospeler, app-drawer of Walkman-app.

Het valt daarbij wel op dat de software van Sony, net als het apparaat zelf, erg groot overkomt. De iconen meten vaak zo’n kleine twee bij twee centimeter en dat is behoorlijk. Hierdoor heb je soms het gevoel dat je een seniorentelefoon bestuurt en komt de software hier en daar een beetje lomp over. Dit wordt versterkt door het feit dat de Xperia Z Ultra door zijn formaat gewoon heel moeilijk met één hand te bedienen is. In de praktijk heb je altijd twee handen nodig om door de software te navigeren en dat voelt allesbehalve snel en soepel aan.

Camera

De camera’s die met tablets worden geleverd, zijn veelal niet om over naar huis te schrijven. Sony, één van de specialisten als het gaat om camera’s in mobiele apparaten, heeft echter ook bij de Xperia Z Ultra enkele concessies gedaan met betrekking tot de camera. Zo is het apparaat slechts voorzien van een 8 megapixel-camera en is er geen flitser aan de achterzijde te vinden. Een opmerkelijke keuze van Sony, die altijd zoveel waarde hecht aan megapixels en flitsers. Ter vergelijking: de Xperia Z1 heeft een 20,7 megapixel-camera met flitser, de Xperia Z een 13,1 megapixel-camera met flitser.

xperiazultra

Die concessies hebben ook effect op de uiteindelijke kwaliteit van de camera. Bij daglicht zijn de foto’s helder en kan de Xperia Z Ultra hele mooie kiekjes schieten, maar het verschil met zowel de Xperia Z als Xperia Z1 is direct te merken. Beide toestellen produceren foto’s van hogere kwaliteit. In het donker is de camera vrijwel onbruikbaar. Nu is flash ook geen ideale optie om foto’s in het donker te schieten, maar gebruikers hebben met een flitser in ieder geval wel de mogelijkheid om tijdens het stappen een leuk kiekje te maken.

Batterij

Door de dunne behuizing van de Xperia Z Ultra is de capaciteit van de accu 3050 mAh. Dat is voor de meeste smartphones genoeg, maar omdat de Xperia Z Ultra eigenlijk een verkapte tablet is, valt de batterijduur tegen. Als de smartphone flink wordt gebruikt, haalt hij het einde van de dag net niet. Voor de meeste gebruikers biedt de 3050 mAh-accu waarschijnlijk genoeg kracht om de dag mee door te komen, maar verwacht niet de lange batterijduur die enkele phablet-concurrenten wél bieden.

Conclusie

Sony-Xperia-Z-Ultra-Press-Images-006-1280x853

De Xperia Z Ultra is op de eerste plaats een heel interessant toestel, ondanks de tegenvallers met de batterij en camera. Het is bijvoorbeeld zonde dat Sony niet het toestel wat dikker heeft gemaakt om een betere camera, flitser en grotere batterij in de Xperia Z Ultra te implementeren. Maar het is Sony wel gelukt een enorm grote en logge smartphone elegant over te laten komen. Toch is de Xperia Z Ultra gewoon te groot voor de gemiddelde smartphone-gebruiker om ook daadwerkelijk dagelijks bij je te dragen. Dat blijkt niet alleen uit alle verwonderlijke blikken die je van omstanders krijgt, maar juist uit de kleine dingen: je kunt de telefoon niet opnemen op de fiets, het is niet mogelijk om ‘m met één hand vast te houden, hij past vrijwel in geen enkele broekzak en als hij daar wel in past ben je bang de dunne behuizing te breken. Misschien vallen vrouwen met een handtas voor de elegantie van de smartphone in combinatie met het grote scherm, maar voor de meesten kleven er teveel praktische nadelen aan de Xperia Z Ultra. Daarmee is de Xperia Z Ultra vooral een heel slim niche-toestel, maar zal een groot commercieel succes hoogstwaarschijnlijk uitblijven.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z Ultra
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's