Voor veel smartphonefabrikanten is het tegenwoordig mode om naast een nieuw vlaggenschip een compactere versie uit te brengen; een kleiner broertje als het ware. Dit was eerder het geval bij de originele Xperia Z1, die samen met een Compact-uitvoering in de winkels verscheen. Bij de Xperia Z2 ontbrak een Compact-uitvoering, maar Sony heeft met de release van de Xperia Z3 toch besloten een kleinere uitvoering in de winkels te leggen: de Sony Xperia Z3 Compact.
Lees verder na de advertentie.
Om meteen met de deur in huis te vallen: de Z3 Compact is een uitstekend toestel dat eigenlijk helemaal niet zoveel onderdoet voor de reguliere Z3. Hij heeft nagenoeg dezelfde specificaties en is ook stof- en waterbestendig. Het strakke design en de snelle processor maken de Xperia Z3 Compact een toptoestel, die iets handzamer en goedkoper is dan zijn grotere broer.
Design: compact en handzaam
De Xperia Z3 is voorzien van een rechthoekig design en is aantrekkelijk om te zien. De voor- en achterzijde zijn gemaakt van gehard glas en voelen stevig aan. De zijkanten hadden wat ons betreft van hetzelfde glas voorzien mogen zijn, omdat ze behoorlijk plastic en goedkoop aanvoelen. Dit doet een beetje af aan het gevoel dat Sony met dit toestel probeert te creëren: een high-end toestel in een compacte behuizing. Met 127 bij 65 bij 8,6 millimeter is het toestel iets dikker dan zijn grotere broer, maar dat komt natuurlijk door het compacte design. De Z3 Compact is met zijn 129 gram lichter, maar voelt absoluut niet te licht aan.
Aan de rechterzijde zijn de power- en volumeknop te vinden en helemaal rechtsonder is een cameraknop geplaatst. Deze is praktisch wanneer je tijdens het schieten van foto’s niet het beeld wilt bedekken met je eigen vingers. Wanneer het knopje even ingedrukt wordt, opent het toestel gelijk de Camera-app. Handig voor wanneer je snel eventjes een kiekje wilt schieten of geen zin hebt om door het menu te navigeren. Onderaan het toestel vinden we de speakers, die overigens prima geluid produceren.
Aan de linkerzijde zijn de aansluitingen voor de nano-simkaart, microSD-geheugenkaart en oplader onder een tweetal klepjes verborgen. Dit is een fijne toevoeging, omdat ze zo prima beschermd blijven, zeker wanneer je van plan bent het water in te duiken met het toestel. De Z3 Compact is net als de grotere Z3 waterdicht en kan ongeveer een halfuur onder water gebruikt worden.
Scherm
De smartphone heeft een 4,6 inch ips-scherm en lijkt wat formaat betreft dus behoorlijk op de recent verschenen iPhone 6. Het scherm heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, oogt lekker scherp en produceert mooie beelden.
We zijn zeer te spreken over het scherm van de Xperia Z3 Compact: de kleuren zijn fraai, het contrast is goed en door het ips-paneel is het toestel in verschillende kijkhoeken te gebruiken. Een voordeel van het 4,6 inch-display is het feit dat het toestel gemakkelijk met één hand te bedienen is. Het bovenste gedeelte van het scherm is nog met je duim te bereiken is en dat is wel zo prettig.
Hardware
Als gezegd doet de Xperia Z3 Compact weinig onder voor zijn grotere broer. Dit is ook wat specificaties betreft het geval. Het toestel wordt aangestuurd door een 2,5GHz quadcore-processor (Snapdragon 801), is zowel stof- als waterbestendig en heeft dezelfde 20,7 megapixel-camera aan boord. In tegenstelling tot de Xperia Z3 heeft de Z3 Compact minder werkgeheugen: 2GB in plaats van de 3GB die de reguliere Z3 tot zijn beschikking heeft. Wanneer je met veel zware applicaties tegelijk werkt, dan heeft de grotere Z3 een klein streepje voor. De Compact is desondanks in staat om meerdere applicaties gelijktijdig gemakkelijk te draaien en voelt nooit traag of haperend aan.
Standaard is het toestel voorzien van 16GB aan opslagruimte, dat middels een microSD-geheugenkaartje uit te breiden tot 128GB. Net als de Z3 is de Z3 Compact te verbinden met zowel 3G- als 4G-netwerken. Dat maakt het toestel voldoende toekomstbestendig.
Software: vloeiend en snel
De Xperia Z3 Compact draait uit de doos Android 4.4.4 (KitKat) met daaroverheen de bekende Sony-skin. Het voordeel is dat de Xperia Home-schil behoorlijk licht is en niet veel van de interne hardware vraagt. Samen met de overzichtelijke interface zorgt dit voor een vloeiende ervaring die een genot is om te gebruiken. Nooit heb je het gevoel dat de Xperia Home-skin voor enige vertraging of rare foutjes zorgt; hij steekt simpelweg uitstekend in elkaar. Wel staan er een aantal voorgeinstalleerde apps op het toestel die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken (zoals de SocialLife- en Augmented Reality-app), maar deze zijn gelukkig uit te schakelen.
Een leuke feature is de PlayStation-app, die overigens ook in de Play Store te vinden is. Samen met zijn grotere broer heeft de Xperia Z3 Compact een aantal exclusieve features. Door middel van een dock is de Z3 Compact aan een PlayStation 4 controller te klikken en is het mogelijk om via Remote Play direct games naar je toestel te streamen. Wanneer je in het bezit bent van een PlayStation 4, dan is deze optie interessant, zeker door de solide batterijduur (hierover later meer). Remote Play is echter pas in november dit jaar beschikbaar, dus we hebben de optie helaas nog niet kunnen testen.
Camera
De camera is een van de beste features van de Z3 Compact. Het toestel is voorzien van een uitstekende 20,7 megapixel-camera aan de achterzijde en een 2,2 megapixel-frontcamera aan de voorzijde. Met de camera aan de achterzijde zijn scherpe en kleurrijke foto’s te schieten die in een hoge resolutie worden opgeslagen. De frontcamera, die geschikt is voor het maken van selfies en houden van videogesprekken, schiet video’s in een full-HD (1920 bij 1080 pixels) resolutie en met een framerate van 30 beelden per seconde.
Standaard zijn er diverse opties en effecten voor zowel foto’s als video’s in de samera-app te vinden. De meest noemenswaardige feature is de mogelijkheid om 4K-video’s te schieten. Door de krachtige hardware van de Z3 Compact is dit meestal geen probleem, een uitzondering daargelaten. Het schieten van 4K-video verloopt soepel, maar er zijn momenten dat de Z3 Compact schrikt van zijn eigen kunnen en eventjes inkakt. Dit is met name te merken wanneer je 4K-video’s op het toestel afspeelt; je zult zien dat dit soms niet geheel vlekkeloos verloopt. Ook wordt het toestel tijdens het 4K-schieten behoorlijk warm en loopt het batterijpercentage aanzienlijk sneller omlaag. Desalniettemin zien de 4K-video’s er, zeker wanneer je ze op een groter scherm terugkijkt, schitterend uit.
Tot slot kun je met de Timeshift-optie video’s schieten om naderhand het ideale slowmotion-moment te kiezen zodat er een mooi effect wordt gecreĂ«erd. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele functionaliteiten die de camera van de Z3 Compact biedt. Deze zijn allemaal simpel te bedienen, zelfs voor de minder ervaren smartphonefotograaf.
Accuduur: ongeveer twee dagen
De batterij van de Xperia Z3 Compact heeft een capaciteit van 2600 mAh; dat is 500 mAh minder dan zijn grotere broer. Toch is er bij normaal gebruik toch ongeveer twee dagen aan batterijduur uit het toestel te halen. Wanneer je het toestel minder gebruikt, is er eventueel nog een derde dag aan vast te plakken. Ook biedt Sony ons een tweetal interessante opties om de accuduur verder te verlengen: de STAMINA-modus en de Ultra STAMINA-modus. Bij eerstgenoemde worden zowel je wifi- als mobiele verbinding uitgeschakeld zodra het scherm uitzet. Ook worden de meeste applicaties inactief, om zo nog meer batterij te besparen. Wanneer je het toestel vervolgens weer aanzet, werkt alles weer zoals je gewend bent.
De Ultra STAMINA-modus is nog effectiever, maar tovert de Z3 Compact wel om tot een ‘dumbphone’. Alleen basisfuncties als sms’en en het voeren van telefoongesprekken zijn dan nog mogelijk. Daarentegen gaat het toestel wel ruim een week mee, wat handig is wanneer je het toestel voor een lange periode niet kan opladen.
Conclusie Xperia Z3 Compact review
We zijn erg te spreken over de Xperia Z3 Compact. Sony heeft het voor elkaar gekregen om haar nieuwe vlaggenschip zonder al te veel compromissen in een kleinere, compacte behuizing te stoppen. Het design is stijlvol, de prestaties van de interne hardware zijn uitstekend en de camera- en videomogelijkheden zijn erg uitgebreid. De accuduur van de Z3 Compact is voorbeeldig en middels de diverse energie-opties verder uit te breiden. Ook is het toestel aanzienlijk goedkoper dan zijn grotere broer: waar je voor de Xperia Z3 zo’n 649 euro betaalt, haal je de Z3 Compact voor minder dan 500 euro in huis. In vergelijking met andere kleinere modellen van diverse smartphonefabrikanten is dat misschien nog steeds wat aan de hoge kant, maar je krijgt er een high-end toestel voor terug dat uitstekende prestaties levert.
Sony Xperia Z3 Compact Kopen
De losse Xperia Z3 Compact prijs bedraagt 499 euro, maar het Sony-toestel is ook al voor een lager bedrag verkrijgbaar. Hieronder vind je de beste aanbiedingen in combinatie met een abonnement. Deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt.

Sony Xperia Z3 Compact prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia Z3 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzen