Sony Xperia Z3 Tablet Compact Review: dun, licht en erg duur

Gijs Ettes
1 december 2014, 16:15
5 min leestijd
Sony Xperia Z3 Tablet Compact Review: dun, licht en erg duur

Reviewscore

7,5

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is de meest krachtige en handzame tablet die Sony tot nu toe heeft gemaakt, maar is hij zijn prijskaartje van 400 euro wel waard? Je leest het in onze uitgebreide Xperia Z3 Tablet Compact Review.

Lees verder na de advertentie.

Design: het ideale gewicht

Sony Xperia Z3 Tablet Compact review

De Xperia Z3 Tablet Compact is – zoals zijn naam al doet vermoeden – een handzame tablet. Hij volgt de Xperia Z2 Tablet op, maar is met zijn display van 8 inch een flinke slag kleiner. Zowel qua formaat en prijs komt hij dicht in de buurt van de iPad Mini, al is hij aanzienlijk lichter, dunner en minder breed. Je kunt de tablet daardoor gemakkelijk met één hand vasthouden, terwijl je met je andere hand het apparaat bedient. Het lage gewicht van 270 gram zorgt ervoor dat je hand niet vermoeid raakt als je de Z3 Tablet Compact voor een langere periode gebruikt.

Qua design komt de tablet erg overeen met de Xperia-smartphones van Sony. Herkenbaar zijn de licht afgeronde hoeken, de twee speakers aan de voorzijde en de relatief brede bezel boven en onder het scherm. Aan de rechter zijkant vinden we de ronde powerknop en de volumetoetsen. Aan de linker zijkant zitten de sleuven voor de sd- en (optionele) simkaart achter een klepje en ook de micro-usb-aansluiting aan de onderkant is op deze manier weggewerkt. Net als zijn voorgangers is de Xperia Z3 Tablet Compact namelijk stof- en waterbestendig, zodat je bijvoorbeeld in bad boeken kunt lezen en games kunt spelen.

De afwerking van de tablet is uitstekend, maar dat mag wel voor deze prijs. We vinden het design niet enorm mooi of lelijk, maar qua afmetingen doet de Xperia Z3 Tablet Compact zijn naam eer aan. Met zijn 8 inch heeft het apparaat een enorm fijn formaat, zowel voor onderweg als thuisgebruik.

Scherm: goed, maar niet meer dan dat

Xperia_Z3_Tablet_Compact_SW

Als gezegd is de Xperia Z3 Tablet Compact voorzien van een 8 inch-scherm. Dit is in principe hetzelfde scherm als dat van de Xperia Z2 Tablet, maar dan 2,1 inch kleiner. De nieuwe tablet van Sony behoudt de resolutie van 1920 bij 1200 pixels, waarmee er iets meer pixels per inch zijn (283 in plaats van 224). Het display oogt dan ook lekker scherp en we zijn – met het oog op de accuduur – blij dat Sony niet voor een hogere resolutie heeft gekozen.

Net als zijn voorganger heeft de tablet een tft-paneel met een goede kleurweergave en (aanpasbare) witbalans. Ook de helderheid van het display is goed, al spatten de beelden niet zo van het beeld af als bij de Galaxy Tab S. De Samsung-tablet, die verkrijgbaar is in twee versies met een 10,5 of 8,4 inch-scherm, scoort op dit vlak gewoonweg beter. Het super-amoled display is kwalitatief beter dan tft en heeft – zeker in het 8 inch-segment – een ongeëvenaarde resolutie.

Hard- en software: prima voorzien

Op het gebied van hardware heeft de Xperia Z3 Tablet Compact een streepje voor op de Galaxy Tab S. Zo is er een krachtigere 2,5GHz quadcore-processor (Snapdragon 801) aan boord, die wordt bijgestaan door een Adreno 330-gpu en 3GB aan werkgeheugen. De snelle hardware zorgt ervoor dat de interface soepel en responsief aanvoelt en het starten en sluiten van apps gaat vlot. Ook met games en hd-video’s heeft de tablet geen problemen; hij kan overweg met de populairste videoformaten en zelfs PS3- en PS4-spellen streamen wanneer je je spelcomputer hebt gekoppeld. Dit laatste hebben we bij gebrek aan een PS3 en PS4 nog niet kunnen testen, maar volgens gebruikers werkt de zogenoemde Remote Play-functie naar behoren.

Wat software betreft zijn er op de Z3 Tablet Compact weinig verrassingen aan te treffen. De tablet is op het moment van schrijven voorzien van Android 4.4.4 met Sony’s futuristische skin. Standaard zijn de Google-apps aanwezig, alsmede een bestandsbeheerder, e-bookreader, notitie-app, antivirus-app en navigatie-app. Ook meegeleverd zijn Sony-apps als Xperia Lounge, Sony Select en What’s New, die niet bijzonder functioneel, maar gelukkig te verwijderen zijn. Wel handig is de toevoeging van de optie om het beeld op te nemen, die verschijnt als je de powerknop even indrukt. Ideaal als je iemand iets moet uitleggen of de werking van een app wilt laten zien.

De software is weinig verrassend, maar functioneel

Camera’s en accuduur

We hebben nooit zo’n hoge verwachtingen van de camera’s van tablets en wat dit betreft verrast de Xperia Z3 Tablet Compact niet. Hij heeft dezelfde 8 en 2,2 megapixel-camera’s als die op de Xperia Z2 Tablet, die het qua kwaliteit toch afleggen tegen de camera’s van de high-end smartphones van Sony. Je hebt weliswaar veel opties om de witbalans, belichting en scherpte-diepte aan te passen, maar de kwaliteit van foto`s laat te wensen over. De kleurreproductie is goed, maar kiekjes hebben weinig detail en ogen toch voornamelijk erg korrelig, zeker in de `Automatisch superieus`-modus. Daarnaast is er geen aparte sluiterknop om scherp te stellen en foto’s te schieten; een toevoeging die we bij Sony’s smartphones erg kunnen waarderen. Tot slot mist een flitser, dus je kunt lastig fotograferen of filmen in het donker.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

De accu van de Z3 Tablet Compact heeft met 4500 mAh een aanzienlijk lagere capaciteit dan die van zijn voorganger (6000 mAh). Het is een concessie die Sony heeft moeten doen om de tablet zo lekker handzaam en licht te houden, maar gelukkig is de invloed op de batterijduur niet enorm groot. Als je de schermhelderheid niet op maximaal zet, kun je bijvoorbeeld met gemak 12 tot 15 uur aaneengesloten hd-video’s bekijken. Bovendien zijn er batterijbesparende modi die achtergrondprocessen en verbindingen beperken, zodat de accuduur wordt verlengd. Bij licht gebruik kun je meerdere weken doen met de accu en dat is wat ons betreft uitstekend.

Ondanks de lagere capaciteit gaat de accu lang mee

Conclusie Xperia Z3 Tablet Compact Review

Xperia Z3 Tablet Compact review

De Xperia Z3 Tablet Compact is alweer een goede tablet uit de stal van Sony. Hij heeft een prima bouwkwaliteit, is handzaam en licht en presteert in dagelijks gebruik prima. Hij heeft een lange adem en een waterbestendige behuizing, waardoor hij perfect is voor gebruikers die regelmatig onderweg zijn. Met 400 euro is het apparaat echter wel aan de dure kant, zeker als je bedenkt dat de Compact weinig unieks doet en een scherm heeft dat niet enorm veel indruk wekt. De tablet volmondig aanraden doen we pas ook als hij flink in prijs is gezakt.

Laatste nieuws over Sony

Hieronder lees je het laatste nieuws met betrekking tot Sony. Op zoek naar een ander model? Kijk dan in het overzicht van Sony Android Tablets.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu