Sony Xperia Z5, Compact en Premium preview: weer op de weg omhoog

Redactie
8 september 2015, 12:25
5 min leestijd
Sony Xperia Z5, Compact en Premium preview: weer op de weg omhoog

Reviewscore

8,5

Sony heeft tijdens de techbeurs IFA in Berlijn zijn nieuwe line-up van smartphones aangekondigd. De Xperia Z5, Xperia Z5 Premium en Xperia Z5 Compact laten zien dat Sony weer de weg omhoog vindt.

Lees verder na de advertentie.

2015 is tot op heden een lastig jaar voor Sony. Allereerst zakt de mobiele divisie steeds verder in de rode cijfers. En dat is gek, want Sony maakt fraaie smartphones die maar niet echt bij het grote publiek willen aanslaan. Toen kwam de grote Sony-hack, die vermoedelijk door Noord-Korea is gepleegd naar aanleiding van de release van de film The Interview. Als klapper op de vuurpijl kwam Sony dit jaar met de Xperia Z3+, een belachelijke nieuwe variant in de Xperia Z-lijn die te heet werd, nergens vernieuwend was een behoorlijk prijskaartje had.

Om het kort te zeggen: 2015 was niet Sony’s jaar. Daar wil het Japanse bedrijf verandering in brengen  met de nieuwe Xperia Z5-lijn, die laat zien dat Sony écht wel weet hoe het goede smartphones moet maken.

Xperia Z5 preview

Sony Xperia Z5

De Sony Xperia Z5 is het belangrijkste model uit de nieuwe smartphonelijn. De smartphone komt beschikbaar in de kleuren goud, zilver, grijs en groen, waarvan laatstgenoemde helaas niet beschikbaar was tijdens IFA. En dat is jammer, want volgens Sony is de groene variant juist de mooiste van de vier. De behuizing heeft een metalen frame en  een matte achterkant van glas  die  niet snel vlekken toont, waardoor ‘ie er heel fraai uitziet. De rand om de behuizing zorgt voor extra grip en de cameramodule steekt – in tegenstelling tot bij veel smartphones – niet uit. Hierdoor ziet de achterkant en stijlvol minimalistisch uit, samen met een handig icoontje om de nfc-chip aan te duiden.

z5-kleuren

De grootste verandering die de Xperia Z5 (en ook de Premium en Compact) brengt, is de vingerafdrukscanner in de homeknop aan de zijkant. Dat is écht nieuw. Normaliter integreren fabrikanten een scanner in de homeknop aan de voorkant (zoals Samsung of OnePlus), maar een vingerafdrukscanner in de knop aan de zijkant is veel logischer – zo houd je de telefoon immers vast. Hierdoor  bestaat de voorkant voornamelijk uit glas, wat er mooier uitziet. Eén nadeel: linkshandigen zullen meerdere vingerafdrukken moeten registeren, omdat zij bij het ontgrendelen vaak wisselen tussen de wijs- en middelvinger.

z5-vingerafdrukscanner

Sony’s keuze om wederom de  Snapdragon 810-chip van Qualcomm  te implementeren, is gewaagd. Deze chip staat erom bekend heel snel warm te worden, wat onder andere bij de Xperia Z3+ voor flink wat problemen zorgde. Gelukkig heeft Sony de drie nieuwe Xperia-smartphones voorzien van een  speciale koelconstructie die de temperaturen laag zouden moeten houden.

z5-kleuren2

Verder is de Xperia Z5 voorzien van een 5,2 inch-scherm met een full-hd-resolutie, 3GB RAM, 32GB opslagruimte dat met een micro-sd-kaart uit te breiden is (tot 200GB) en een niet verwijderbare 2900 mAh-accu. Die  moet voor genoeg energie zorgen om de dag door te komen, maar dat konden we tijdens onze korte hands-on-sessie logischerwijs nog niet testen. Foto’s worden geschoten met een 23 megapixel-camera aan de achterzijde, die enorm snel scherpstelt, en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. De eerste indruk daarvan is goed, maar de foto’s werden dan ook met goed licht buiten genomen. De Xperia Z5 verschijnt in oktober voor een adviesprijs van 699 euro.

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

Sony Xperia Z5 Premium

Het grote verschil tussen de Xperia Z5 en Xperia Z5 Premium is het scherm. De Premium-variant heeft een 5,5 inch-scherm met een 4K-resolutie van  3840 bij 2160 pixels. Ondanks het grotere scherm is  de hardware identiek met  een Snapdragon 810-chip en 3GB RAM. Alleen  de accu is wat vergroot: 3430 mAh. Dat is ook wel nodig, want het 4K-scherm verbruikt enorm veel energie. Sony meldt met veel trots dat dit het eerste 4K-scherm op een smartphone is, maar ik denk vooral: wat heb je er eigenlijk aan?

z5-premium

Vooralsnog is een 4K-scherm maar voor één ding goed: virtual reality. De hoge resolutie zorgt voor een beter beeld tijdens het gebruik in een virtualreality-bril. Eén probleem: Sony heeft nog geen virtualreality-bril voor de Xperia Z5 gemaakt, zoals Samsung bijvoorbeeld al wel voor zijn Galaxy S6 heeft gedaan. Daarnaast is het design ook nog eens lelijker door de glimmende achterzijde, die heel snel smoezelig wordt. De spiegelvariant (links op de foto te zien) is een leuke gimmick, maar vooralsnog ben je veel beter af om de Xperia Z5 te kopen dan 799 euro (!) aan de Premium-versie uit te geven. De hogere 4K-resolutie voegt namelijk weinig toe. De Z5 Premium ligt vanaf november in de winkels.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Premium prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

Sony Xperia Z5 Compact

De Compact-variant van de Xperia Z5 is mijn favoriete toestel uit de nieuwe smartphonelijn. Na lange tijd de Nexus 6 te hebben gebruikt, snak ik eigenlijk naar een wat kleiner toestel; ééntje met een scherm van rond de 4,8 inch. En dan is de Xperia Z5 een hele fijne keuze. Het design is gelijk aan dat van de Xperia Z5, alleen is de Compact-variant voorzien van een 4,6 inch-scherm met een hd-resolutie die  prima oogt op het kleine scherm. De 2700 mAh-accu moet voor een uitstekende accuduur zorgen.

xperiaz5-compact

De Xperia Z5 Compact is één van de weinige kleinere toestellen die net zo krachtig is als de grotere high-end-smartphones. Daarnaast komt de smartphone beschikbaar in leuke frisse kleuren, waarbij de gele en rode variant direct in het oog springen. De prijs is met 599 euro nog vrij fors, maar de Xperia Z5 Compact  is vooralsnog de beste keuze  als je high-end-hardware in een fraaie én compacte behuizing wilt. De hardware is, op de 2GB aan werkgeheugen na, namelijk identiek. De Z5 Compact verschijnt volgende maand.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

Nawoord: deze preview is van een cijfer voorzien dat is gebaseerd op onze eerste indruk. De uiteindelijke beoordeling voor de toestellen wijkt mogelijk af.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu