ZOPO ZP998 Review: goedkope smartphone met octacore-processor
Gijs Ettes

Reviewscore

8

De Chinese fabrikant ZOPO is een onbekende naam in Nederland en België. Sinds kort is er echter een winkel in Rotterdam geopend waar de smartphones van ZOPO worden aangeboden. Naar aanleiding van die opening stuurde ZOPO Benelux ons de ZP998: een betaalbare Android-smartphone met een octacore-processor (acht kernen) en 2GB aan werkgeheugen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Op papier klinkt de ZOPO ZP998 bijna te mooi om waar te zijn, met specificaties waar je u tegen zegt. In deze review bekijken we of die krachtige hardware zich ook vertaalt naar een smartphone die goede prestaties levert en fijn in gebruik is.

Design: onorigineel, maar stevig

De ZOPO ZP998 heeft op het eerste gezicht wat weg van de Samsung Galaxy S4, maar dan met een groter scherm en virtuele knoppen onder het display, in plaats van een fysieke homeknop. Het ontwerp is bijzonder standaard, maar de telefoon voelt stevig aan en heeft een fijn reliëf op de plastic achterklep. Daarnaast is de 2400 mAh-accu te verwijderen en heeft het toestel plaats voor twee simkaarten en een micro-sd-kaartje.

ZOPO ZP998 3

Boven het scherm bevindt zich de frontcamera met 5-megapixel; ongekend voor een toestel in deze prijsklasse. Het resultaat hiervan is dat je superscherpe selfies kunt schieten en vloeiende videogesprekken kunt voeren in full-hd. Aan de achterzijde bevindt zich de hoofdcamera met 14 megapixel, vergezeld door een led-flitser. Ook van deze camera zijn we onder de indruk: afbeeldingen zijn scherp, kleurrijk en desgewenst voorzien van een fijn scherpte-diepte-effect. Video’s opnemen in hd gaat ook probleemloos en vloeiend, al laat de geluidskwaliteit wat te wensen over.

De rand rondom het 5,5 inch-scherm is dun en aan de rechter zijkant vinden we een powerknop en een fysieke cameraknop. Houd je laatstgenoemde iets langer in, dan schiet je binnen een aantal seconden in burstmodus 40 foto’s. Vervolgens kun je de beste kiekjes uitkiezen. Aan de linker zijkant bevinden zich de volumetoetsen en aan de onderkant vind je de aansluiting voor micro-usb. Een micro-hdmi-aansluiting ontbreekt helaas.

Scherm en hardware

Het 5,5 inch-scherm van de ZOPO ZP998 is het eerste dat in het oog springt als je het toestel in je hand hebt. Het 5,5 inch-display heeft een fijne 1080p-resolutie wat neerkomt op een pixeldichtheid van 404 ppi. In de praktijk maakt dat het bekijken van foto’s en video’s een waar genot. Het scherm is namelijk scherp en heeft uitstekende kijkhoeken. In direct zonlicht is het soms lastig om het beeld af te lezen, maar dat is bij andere Android-smartphones niet anders.

ZOPO ZP998

De meest onderscheidende feature van de ZOPO ZP998 is echter de 1,7GHz-octacore-processor. De Mediatek MT6592-SoC heeft acht energiezuinige Cortex-A7 processorkernen die in diverse benchmarktests een vergelijkbare score behalen als de quadcore Qualcomm Snapdragon 800. De ZP998 is in de praktijk een vliegensvlugge telefoon, al zul je niet direct enorme verschillen merken met huidige high-end Android-toestellen.

Dat de ARM Mali450-MP4 videochip is geklokt op 700MHz merk je vooral bij het spelen van spellen; met zware 3D-games als Asphalt 8 en Deux Ex: The Fall heeft deze geen enkele moeite. Ook grote videobestanden worden probleemloos afgespeeld. Dankzij de 2400 mAh-accu weten we ongeveer anderhalve dag gebruik uit de telefoon te persen; niet slecht, maar ook niet enorm indrukwekkend.

Android op de ZOPO ZP998

Momenteel draait de ZOPO ZP998 op een kale versie van Android 4.2.2 (Jelly Bean) met een aantal toevoegingen waaronder een bestandsbeheerder, office-app en alternatieve thema’s. De apps zijn desgewenst te verwijderen, maar nemen niet al te veel van de 16GB aan opslagruimte in. Doordat ZOPO weinig heeft veranderd aan de interface voelt deze vlot en soepel aan. Tijdens onze uitgebreide tests hebben we dan ook nauwelijks haperingen opgemerkt.

Momenteel is helaas wel nog onduidelijk of de smartphone verdere updates zal ontvangen. In gesprek met Android Planet geeft ZOPO Benelux dat over toekomstige updates nog niets bekend is. Als hier verandering in komt, zal de nieuwe Android-versie automatisch naar het toestel gepusht worden.

Conclusie ZOPO ZP998 review

ZOPO ZP998De ZOPO ZP998 heeft ons positief verrast. Van de toegevoegde waarde van de octacore-processor merk je in de praktijk weinig, maar dat neemt niet weg dat dit een bijzonder snelle smartphone is die zich kan meten met smartphones in de hoogste prijsklasse. Daarnaast is het toestel, ondanks de relatief lage prijs, voorzien van een scherp en helder 5,5 inch-display en een front- en backcamera die indruk wekken. Foto’s schieten en multimedia afspelen verloopt dan ook zonder problemen en de resultaten zijn goed. Verder is het design van de ZOPO ZP998 niet origineel, maar wel erg stevig. Alles bij elkaar genomen is de ZP998 een stap in de goede richting voor Chinese Android-telefoons.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.