Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Sony Xperia XA1

Sony Xperia XA1
7,0
Scherm 5 inch
Camera 23 megapixel

Sony Xperia XA1: middenklasser met naadloos scherm

De Sony Xperia XA1 is een midrange smartphone met een scherm dat doorloopt van rand tot rand. Doordat het scherm aan de zijkanten iets doorloopt, lijkt het net of het display helemaal geen omlijsting heeft. Sony heeft de nadruk gelegd op degelijke camera’s bij de Xperia XA1: aan de achterkant van het toestel zit een 23 megapixel-camera, terwijl de selfiecamera een 8 megapixel-sensor heeft.

Het toestel is onderdeel van een reeks Xperia-smartphones die Sony aankondigde op het Mobile World Congress 2017. Naast de high-end Xperia XZ Premium en Xperia XZs kondigde Sony ook nog de Xperia XA1 Ultra aan. Dit toestel heeft wat meer werkgeheugen en een grotere accu, maar wat vooral opvalt is dat het scherm van het toestel een hele inch groter is.

De Sony Xperia XA1 in vogelvlucht

De Xperia XA1 is een smartphone die met twee benen in de middenklasse staat. Bovendien is het toestel lekker compact door zijn scherm van 5 inch. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties.

 • 5 inch ips-lcd-scherm met resolutie van 1280 bij 720 pixels
 • 23 megapixel-camera aan de achterkant, 8 megapixel-camera voorop
 • Loopt op Android 7.0 Nougat
 • MediaTek Helio P20-chipset met 3GB RAM
 • 32GB aan uitbreidbare opslagruimte

Meer over de Sony Xperia XA1

Sony zet flink in op de camera van de Xperia XA1. Ondanks dat het een toestel uit de middenklasse is heeft de firma de XA1 uitgerust met een 23 megapixel-camera aan de achterkant. Ook heeft het bedrijf de camera-app volgestopt met extra opties, waaronder een Pro-modus voor extra controle over de eigenschappen van de camera.

Wat de Xperia XA1 uniek maakt in zijn prijsklasse is het naadloze scherm dat Sony op het toestel gezet heeft. Dit scherm loopt een klein beetje door aan de zijkanten, waardoor het lijkt alsof het scherm helemaal geen randen heeft. Ondanks dat het scherm maar een hd-resolutie heeft geeft dit naadloze scherm de Xperia XA1 een luxe tintje mee.

Sony Xperia XA1 review

Onder de motorkap heeft Sony de Xperia XA1 voorzien van degelijke hardware. De Helio P20 octacore-processor biedt meer dan genoeg rekenkracht voor dagelijkse taken, en is bovendien in staat om zonder problemen games af te spelen. Het energiezuinige cluster van de octacore-processor helpt bovendien bij het verlengen van de accuduur, waardoor je gemakkelijk de dag doorkomt.

De accucapaciteit van de Xperia XA1 valt enigszins tegen, met een capaciteit van 2300 mAh. Dat is fors minder dan wat je op een high-end smartphone terug zou vinden. Daar staat tegenover dat de Helio P20-chip, in combinatie met de relatief lage schermresolutie, niet veel stroom verbruikt.

Conclusie Sony Xperia XA1 review

Al met al is de Sony Xperia XA1 geen slechte smartphone. De telefoon voelt stevig aan, is krachtig genoeg voor de meeste taken en de camera levert redelijke resultaten af. Daarnaast loopt de Xperia XA1 op een bijna kale versie van Android 7.0, met een aantal meegeleverde apps.

Toch hadden we meer verwacht voor een adviesprijs van een kleine 300 euro: zo laten de schermresolutie en -helderheid het afweten en ontbreekt de vingerafdrukscanner. Ook de accuduur is ondermaats. Daarom is het moeilijk om de smartphone aan te raken, zeker omdat je voor minder geld (veel) betere toestellen in huis haalt.

→ Lees meer in de uitgebreide Sony Xperia XA1 review

Pluspunten Xperia XA1

 • Randloos scherm
 • Degelijke camera's
 • Krachtige hardware

Minpunten Xperia XA1

 • Kleine accu
 • Relatief lage schermresolutie
 • Geen vingerafdrukscanner
Sony Xperia XA1
7,0
Welke Sony Xperia XA1 wil je?
Wij hebben momenteel geen Sony Xperia XA1 aanbiedingen voor je.
Sim only nodig?

Laatste berichten

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 9

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 9

Nieuws Wekelijks zetten we alle Android beveiligingsupdates van populaire smartphones op een rijtje voor je. Ook deze week zijn we, iets later dan normaal, bij je terug met een nieuwe lijst updates.
Sony rolt Android 8.0 (Oreo) uit naar Xperia XA1-toestellen

Sony rolt Android 8.0 (Oreo) uit naar Xperia XA1-toestellen

Nieuws Sony heeft een Android 8.0-update uitgebracht voor de Xperia XA1, Xperia XA1 Ultra en Xperia XA1 Plus, drie betaalbare toestellen die vorig jaar verschenen. De update brengt verschillende nieuwe features en een recente beveiligingspatch.
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 3

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 3

Nieuws Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.
Sony Xperia XA1 review: middenklasser met matige accuduur

Sony Xperia XA1 review: middenklasser met matige accuduur

7
Reviews De Sony Xperia XA1 is een midrange smartphone, die in theorie veel te bieden heeft voor zijn adviesprijs. In deze Xperia XA1 review lees je of het toestel de moeite waard is, of dat je je geld beter aan een ander toestel kunt uitgeven.
Midrange Sony Xperia XA1 nu te koop voor 279 euro

Midrange Sony Xperia XA1 nu te koop voor 279 euro

Nieuws De Sony Xperia XA1 is vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland. De middenklasser is per direct te koop bij verschillende winkels voor 279 euro.