De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony Xperia XA1

7

Sony Xperia XA1: middenklasser met naadloos scherm

De Sony Xperia XA1 is een midrange smartphone met een scherm dat doorloopt van rand tot rand. Doordat het scherm aan de zijkanten iets doorloopt, lijkt het net of het display helemaal geen omlijsting heeft. Sony heeft de nadruk gelegd op degelijke camera’s bij de Xperia XA1: aan de achterkant van het toestel zit een 23 megapixel-camera, terwijl de selfiecamera een 8 megapixel-sensor heeft.

Het toestel is onderdeel van een reeks Xperia-smartphones die Sony aankondigde op het Mobile World Congress 2017. Naast de high-end Xperia XZ Premium en Xperia XZs kondigde Sony ook nog de Xperia XA1 Ultra aan. Dit toestel heeft wat meer werkgeheugen en een grotere accu, maar wat vooral opvalt is dat het scherm van het toestel een hele inch groter is.

De Sony Xperia XA1 in vogelvlucht

De Xperia XA1 is een smartphone die met twee benen in de middenklasse staat. Bovendien is het toestel lekker compact door zijn scherm van 5 inch. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties.

  • 5 inch ips-lcd-scherm met resolutie van 1280 bij 720 pixels
  • 23 megapixel-camera aan de achterkant, 8 megapixel-camera voorop
  • Loopt op Android 7.0 Nougat
  • MediaTek Helio P20-chipset met 3GB RAM
  • 32GB aan uitbreidbare opslagruimte

Meer over de Sony Xperia XA1

Sony zet flink in op de camera van de Xperia XA1. Ondanks dat het een toestel uit de middenklasse is heeft de firma de XA1 uitgerust met een 23 megapixel-camera aan de achterkant. Ook heeft het bedrijf de camera-app volgestopt met extra opties, waaronder een Pro-modus voor extra controle over de eigenschappen van de camera.

Wat de Xperia XA1 uniek maakt in zijn prijsklasse is het naadloze scherm dat Sony op het toestel gezet heeft. Dit scherm loopt een klein beetje door aan de zijkanten, waardoor het lijkt alsof het scherm helemaal geen randen heeft. Ondanks dat het scherm maar een hd-resolutie heeft geeft dit naadloze scherm de Xperia XA1 een luxe tintje mee.

Sony Xperia XA1 review

Onder de motorkap heeft Sony de Xperia XA1 voorzien van degelijke hardware. De Helio P20 octacore-processor biedt meer dan genoeg rekenkracht voor dagelijkse taken, en is bovendien in staat om zonder problemen games af te spelen. Het energiezuinige cluster van de octacore-processor helpt bovendien bij het verlengen van de accuduur, waardoor je gemakkelijk de dag doorkomt.

De accucapaciteit van de Xperia XA1 valt enigszins tegen, met een capaciteit van 2300 mAh. Dat is fors minder dan wat je op een high-end smartphone terug zou vinden. Daar staat tegenover dat de Helio P20-chip, in combinatie met de relatief lage schermresolutie, niet veel stroom verbruikt.

Conclusie Sony Xperia XA1 review

Al met al is de Sony Xperia XA1 geen slechte smartphone. De telefoon voelt stevig aan, is krachtig genoeg voor de meeste taken en de camera levert redelijke resultaten af. Daarnaast loopt de Xperia XA1 op een bijna kale versie van Android 7.0, met een aantal meegeleverde apps.

Toch hadden we meer verwacht voor een adviesprijs van een kleine 300 euro: zo laten de schermresolutie en -helderheid het afweten en ontbreekt de vingerafdrukscanner. Ook de accuduur is ondermaats. Daarom is het moeilijk om de smartphone aan te raken, zeker omdat je voor minder geld (veel) betere toestellen in huis haalt.

→ Lees meer in de uitgebreide Sony Xperia XA1 review

Sony Xperia XA1 deals

Sony Xperia XA1

32 GB

€ 237,19

2 dagen

Bekijk bij Amazon
Amazon
Vergelijk alle Sony Xperia XA1 prijzen

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Sony Xperia XA1

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu