De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony Xperia XZ1

7,5

Sony Xperia XZ1: het nieuwe vlaggenschip voor 2017

De Sony Xperia XZ1 is de opvolger van de Xperia XZ, die in september 2016 werd uitgebracht. De nieuwe smartphone heeft veel weg van zijn voorganger, maar introduceert een aantal belangrijke verbeteringen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe camera met slowmotion-functies, de snellere Snapdragon 835-chip en de laatste Android-versie. Dit alles maakt de Xperia XZ1 een completere telefoon dan ooit.

Daarnaast beschikt de Sony Xperia XZ1 over een 5,2 inch-scherm met een full-hd-resolutie en een bekend design. Hoewel dat laatst geen probleem is, blijft het wel jammer dat Sony-smartphones er al een aantal jaar hetzelfde uitzien. Lees ook over de kleinere variant van dit toestel, de Sony Xperia XZ1 Compact.

De Sony Xperia XZ1 in vogelvlucht

De Sony Xperia XZ1 onderscheidt zich voornamelijk door de vlotte hardware, soepele software en de verbeterde camera aan de achter- en voorkant. Hieronder zetten we de belangrijkste features van de smartphone op een rijtje.

  • 5,2 inch-scherm met resolutie van 1920 bij 1080 pixels
  • 19 megapixel-camera achterop, 13 megapixel-frontcamera
  • Draait uit de doos op Android 8.0 (Oreo)
  • Krachtige Snapdragon 835-chipset
  • 4GB werkgeheugen, 64GB opslagruimte (uitbreidbaar)
  • Stof- en waterdicht design met vingerafdrukscanner op de zijkant

Meer over de Sony Xperia XZ1

Wat het design betreft doet de Sony Xperia XZ1 sterk denken aan eerdere Xperia-telefoons die de afgelopen jaren verdwenen. Waar steeds meer fabrikanten overgaan op randloze schermen en vernieuwde designs, blijft Sony vasthouden aan een vertrouwd uiterlijk. De XZ1 heeft duidelijke bezels aan de zijkanten van het scherm en verwerkt de vingerafdrukscanner in de homeknop aan de rechterkant.

Fijn aan Sony-smartphones is het feit dat het bedrijf de software redelijk kaal laat. Veel elementen van stock-Android blijven intact en Sony levert slechts een aantal applicaties mee. De Xperia XZ1 draait uit de doos op Android 8.0 (Oreo), als één van de eerste toestellen op de markt met deze versie.

Aan de achterkant van de smartphone zit een 19 megapixel-camera, waarmee het onder meer mogelijk is om slowmotionvideo’s met 960 frames per seconde te maken. Deze functie kennen van de Sony Xperia XZ Premium, die eerder in 2017 werd uitgebracht. Aan de voorkant zit een 13 megapixel-camera voor het maken van selfies en houden van videogesprekken.

Conclusie Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact preview

Er valt op papier weinig af te dingen aan de Xperia XZ1. Het toestel heeft de nieuwste hardware en weet daarmee vrijwel elk vlaggenschip te evenaren. Maar waar Sony voorop loopt qua hardware, loopt het qua design inmiddels aardig achter. Tevens ontbreken echt nuttige, opvallende nieuwe features. Het is alweer een jaar sinds de Xperia XZ, maar de verbeteringen van de XZ1 ogen zo klein dat de update lastig te verdedigen valt. Het is tijd dat Sony weer echt gaat verrassen.

Over de Xperia XZ1 Compact zijn we gelukkig een stuk meer te spreken. Grote schermen zijn leuk voor games en films, maar het compacte formaat van deze XZ1 Compact is stiekem ook een verademing. Eindelijk weer een smartphone die in je broekzak past, je moeiteloos met één hand bedient en niet uit je handen glipt tijdens het sporten. De kracht van de beste smartphones van het moment: stukken kleiner. Het voelt toch een beetje magisch.

→ Meer lees je in de Sony Xperia XZ1 (Compact) preview

Sony Xperia XZ1 release en prijs

De Sony Xperia XZ1 verschijnt in september in de Benelux, met een adviesprijs van 699 euro. Dit is dezelfde prijs die zijn voorganger ook had.

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Sony Xperia XZ1

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu