Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium
7,5
Scherm 5.5 inch
Camera 23 megapixel

Sony Xperia Z5 Premium: eerste smartphone met een 4k-scherm

Naast de Sony Xperia Z5 en Z5 Compact heeft Sony in 2015 ook de Xperia Z5 Premium uitgebracht. Dit is een duurder model en de eerste smartphone met een 4K-scherm. Hierbij gaat het om een display met 3840 bij 2160 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 806 ppi. Hiermee beschikt de Z5 Premium over het scherpste display dat we tot nu toe bij smartphones hebben gezien. Ook het nieuwste vlaggenschip, de Xperia XZ Premium, is voorzien van een 4K-scherm.

De Xperia Z5 Premium wordt aangedreven door een Snapdragon 810-processor met 3GB aan werkgeheugen en 32GB opslag. Laatstgenoemde is met een micro-sd-kaartje uitbreidbaar (tot maximaal 200GB), zodat er genoeg ruimte is voor al je foto`s, video`s en apps. Uit de doos draait de smartphone op Android 5.1 (Lollipop).

De Sony Xperia Z5 Premium in vogelvlucht

De meest onderscheidende feature van de Sony Xperia Z5 Premium is het 4K-scherm, dat een ontzettend hoge resolutie van 3840 bij 2160 pixels heeft. Hieronder hebben we de belangrijkste features van de verwachte smartphone op een rijtje gezet.

  • 5,5 inch-4K-scherm met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels
  • Wordt aangedreven door een Snapdragon 810-processor en 3GB RAM
  • Draait uit de doos op Android 5.1 (Lollipop)
  • Stof- en waterbestendige behuizing met een vingerafdrukscanner aan de zijkant

Meer over de Sony Xperia Z5 Premium

De Sony Xperia Z5 Premium beschikt over een  vernieuwde 23 megapixel-camera met een  f/2.0 24 millimeter breedbeeldlens, die mooiere foto`s schiet en een snellere autofocus heeft. De frontcamera maakt kiekjes  met  een maximale resolutie van 5 megapixels.

sony xperia z5 premium

De meest bijzondere feature van de Xperia Z5 Premium is het ips-scherm, dat 5,5 inch meet en een 4K-resolutie van 3840 bij 2160 heeft. Het is de eerste smartphone met een dergelijk scherm, dat het bekijken van foto’s  en  video’s nog prettiger moet maken. De interface en onder meer games en apps bekijk je voorlopig echter nog met  1080p.

Verder is het mogelijk om screenshots te maken met een maximale resolutie van 8 megapixels. Ondanks de hoge schermresolutie moet de 3430 mAh-accu van de Premium garant staan voor een accuduur van twee dagen. Ook heeft het toestel de beschikking over een snelle oplaadfunctie.

De Sony Xperia Z5 Premium wordt beschikbaar in de kleuren Black, Chrome en Gold en heeft – in tegenstelling tot de Xperia Z5 en Z5 Compact – een glanzende achterkant. Aan de zijkanten zijn een Xperia-logo en een vingerafdrukscanner te vinden, die ook dienstdoet als powerknop. Ook is er weer een fysieke sluiterknop voor het schieten van foto’s en video’s.

sony xperia z5 premium

De Xperia Z5 Premium release vond  plaats in november. Het toestel verscheen daardoor  een maand later dan zijn kleinere broers en heeft een adviesprijs van 799 euro. De normale Z5 en Z5 Compact kosten  respectievelijk 699 en 599 euro.

Conclusie Sony Xperia Z5 Premium Review

De Sony Xperia Z5 Premium heeft enkele features  die je niet snel terugvindt op andere smartphones. Het 4K-display, de uitstekende camera en de snelle hardware maken het zeker een `premium` toestel. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan. Zo is de accuduur ondanks de hogere capaciteit niet meer dan gemiddeld, zeker als je het toestel intensiever gebruikt. Ook  is het een magneet voor vingerafdrukken, al  is het wel een van de weinige smartphones die tegen zowel stof als water kan.

De prijs van de  Z5 Premium is met 799 euro aan de hoge kant. Het 4K-scherm zou het verschil van 100 euro met de Xperia Z5 moeten rechtvaardigen, maar vooralsnog is  4K alleen toegankelijk bij eigengemaakte foto`s en video`s, of bij 4K-materiaal  dat geïmporteerd is. Hopelijk komt daar snel verandering in, want vooralsnog is het niet voldoende om ons te overtuigen.

Pluspunten Xperia Z5 Premium

  • Voorzien van een superscherp 4k-scherm
  • Beschikt over vlotte specificaties
  • Prima 23 megapixel-camera

Minpunten Xperia Z5 Premium

  • Snapdragon 810-chip
  • Accu niet verwijderbaar
  • Forse afmetingen
Sony Xperia Z5 Premium
7,5
Welke Sony Xperia Z5 Premium wil je?
Wij hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Premium aanbiedingen voor je.
Sim only nodig?

Sony Xperia Z5 Premium video

Bekijk alle Sony Xperia Z5 Premium video's

Laatste berichten

Gerucht: Sony maakt eerste smartphone met HDR-display

Gerucht: Sony maakt eerste smartphone met HDR-display

Nieuws Op het Mobile World Congress onthulde Sony de nieuwe Xperia X-lijn. PhoneRadar meldt  dat het bedrijf binnenkort ook met de Xperia X Premium komt, de eerste smartphone met een HDR-display.
Video: Sony laat meerwaarde van Android 6.0 zien

Video: Sony laat meerwaarde van Android 6.0 zien

Video's Sony toont in  een video de nieuwe features van Android Marshmallow op Xperia-toestellen.  Het filmpje verschijnt enkele dagen nadat het met de uitrol van Android 6.0 zou zijn gestart.  
Sony maakt Android 6.0 beschikbaar voor Xperia Z5-toestellen

Sony maakt Android 6.0 beschikbaar voor Xperia Z5-toestellen

Nieuws Sony is gestart met de uitrol van Android 6.0 (Marshmallow) voor de Xperia Z5, Z5 Compact en Z5 Premium. De update wordt wereldwijd beschikbaar gemaakt.
Sony Xperia Z5 Premium Review: oogverblindend scherp

Sony Xperia Z5 Premium Review: oogverblindend scherp

7,5
Reviews Toen Sony dit jaar tijdens de IFA de opvolger van de Xperia Z3  aankondigde, kwam  het  ook met een grote verrassing.  De Sony Xperia Z5 Premium is een grotere versie van de reguliere Z5 en de eerste smartphone met een 4K-scherm. Wat heb je daar in de praktijk aan?
Sony Xperia Z5 Premium gebruikt 4K-resolutie alleen voor media

Sony Xperia Z5 Premium gebruikt 4K-resolutie alleen voor media

Nieuws De Sony Xperia Z5 Premium is de eerste smartphone met een 4K-resolutie, maar die wordt alleen gebruikt als je video's en foto's bekijkt. Andere content wordt in 1080p getoond om zo de accu te ontzien.