Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

3G: het complete overzicht

4 dingen die je moet weten over het verdwijnen van 3G
Wouter Nijsen

3G staat voor third generation en is de opvolger van de mobiele standaard 2G. 3G wordt op zijn beurt weer opgevolgd door het aanzienlijk snellere 4G. Hoewel 3G tegenwoordig al op veel fronten is ingehaald, wordt de mobiele verbinding  toch nog door veel mensen gebruikt.

Het laatste nieuws over 3G

Meer over 3G

3G3G , en dan met name de technologie achter de mobiele standaard, is al behoorlijk oud en werd in 2002 voor het eerst in Azië en de VS geïntroduceerd. De officiële naam voor 3G is UMTS, al wordt deze term zelden gebruikt. Met een 3G-verbinding worden snelheden tussen de 5 Mbit/s en 10 Mbit/s behaald, al zul je merken dat de daadwerkelijke snelheden in de meeste gevallen een stuk lager ligt. In vergelijking met 4G zijn de  3G-snelheden traag, maar desondanks wordt 3G op het moment van schrijven nog veel gebruikt. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat 3G goedkoper in combinatie met een abonnement wordt aangeboden en er oudere modellen smartphones vaak wel 3G, maar geen 4G ondersteunen.

3G is, net als bij de meeste andere mobiele standaarden, verder uitgebreid zodat er betere snelheden behaald kunnen worden. De eerste uitbreiding op 3G is HDSPA, ofwel 3.5G, de tweede HSUPA (3.75G). Met deze uitbreidingen werden de maximale snelheden (iets) verbeterd, zodat ook de up- en download snelheden omhoog gingen. Tot slot is het mogelijk om te bellen via 3G, wat de geluidskwaliteit ten goede kan komen. Door de Nederlandse providers wordt dit gedaan in de vorm van HD Voice, waarmee je in aanzienlijk betere kwaliteit met elkaar belt.

Geschreven door Wouter Nijsen | Auteur bij AndroidPlanet.nl

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal. Bekijk mijn profiel

Nieuws

3G nieuws

Apps

3G apps

Download onze app

Download onze app