Alphabet: het moederbedrijf van Google

Gijs Ettes
2 min leestijd
Alphabet

Alphabet is het in 2015 opgerichte moederbedrijf waar onder meer Google onder valt. Het bedrijf wordt geleid door Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Zij houden zich al jaren minder bezig met de kernactiviteiten van Google, om zich te richten op langetermijnprojecten die net zo`n grote impact op de wereld kunnen hebben als hun zoekmachine ooit had.

Lees het laatste nieuws over Alphabet

Bedrijfstakken losgekoppeld van Google

Lees verder na de advertentie.

Sinds de oprichting in 1998 is Google uitgegroeid tot het belangrijkste internetbedrijf ter wereld, dat zich allang niet meer enkel richt op de zoekmachine. Het bedrijf was eigenlijk al jaren te groot, waarop in 2015 werd gesloten om alle nevenactiviteiten die niet zo veel met consumentenproducten te maken hebben, los te koppelen.

Hoewel producten als Android, Gmail, Google Maps, YouTube en Chrome nog steeds onder Google vallen, is bijvoorbeeld onderzoekslab X inmiddels losgekoppeld en ondergebracht in een eigen bedrijfstak. X houdt zich bezig met moonshots; experimentele projecten die veelal mislukken en heel soms slagen.

Denk bijvoorbeeld aan Project Loon, waarmee Google internet naar afgelegen plekken in de wereld wil brengen. Of de zelfrijdende auto, waarvan de experimenteren zo goed gaan dat het aannemelijk is dat we over enkele tientallen jaren allemaal een zelfrijdende auto hebben.

Dit is Alphabet

Een ander bedrijf dat voorheen onder Google viel en nu zelfstandig onder moederbedrijf Alphabet opereert, is Nest. Dit bedrijf heeft zijn eigen ceo en richt zich op de ontwikkeling van bijvoorbeeld slimme thermostaten en beveiligingscamera`s. Andere takken  die onder Alphabet vallen, zijn Calico (gericht op het tegengaan van ouderdom), Google Fiber (internet service provider), Google Capital (investeringstak) en GV (holding).

Alphabet geeft Google de mogelijkheid om zich te richten om consumentenproducten, zonder zich druk te maken over alle nevenactiviteiten van andere bedrijfstakken. Maar wat nog veel belangrijker is: Alphabet geeft andere projecten de ruimte om zich te ontwikkelen.  Daarnaast maakt Alphabet het mogelijk dat Brin en Page bedrijven kunnen overnemen die grotendeels onafhankelijk blijven opereren.

Zo gaan er al veel langen geruchten dat Tesla, de maker van elektrische auto`s, of het sociale netwerk Twitter door Google zouden worden overgenomen. Voorheen moesten deze bedrijven iets bijdragen  aan het ecosysteem van Google, nu mogen ze  los van Google werken en hun eigen ceo behouden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Alphabet gemakkelijker bedrijven als Twitter en Tesla kan overnemen, die vervolgens hun eigen koers mogen varen.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's