Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android Auto: het complete overzicht

Uitleg: zo gebruik je Android Auto Wireless
Gijs Ettes

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor de infotainmentsystemen in auto’s. Je verbindt je smartphone met de auto, waarbij het Android Auto-scherm wordt getoond in het dashboard. Vervolgens kun je met Google Maps navigeren, muziek luisteren met Spotify of Play Music en inkomende telefoontjes en sms’jes beantwoorden.

Het laatste nieuws over Android Auto

Hoe werkt Android Auto en wat kun je ermee?

Android Auto is eigenlijk de ondersteuning die boordcomputers in de auto kunnen hebben voor jouw  Android-toestel.  Alle apps draaien op je smartphone, waardoor ze sneller up-to-date kunnen worden gehouden. Android Auto bestaat in de basis uit het homescreen, met onder andere muziek van Google Play Music, Google Maps en recente Google Now-kaarten.

Google laat de informatie zien die je op dat moment nodig hebt. Direct navigeren naar jouw volgende afspraak in Google Agenda? Android Auto toont het. Mocht je vertraging oplopen, kun je direct vanaf het Android Auto-scherm een e-mail of sms naar degenen van jouw afspraak sturen. Handig.

Onder in beeld bevindt zich een balk met snelkoppelingen naar Google Maps, de telefoonfunctie, het overzicht met apps (die op je telefoon staan geïnstalleerd en zijn geoptimaliseerd voor Android Auto),  de muziekspeler en de snelheidsmeter. Door laatstgenoemde weet je altijd hoe hard je mag rijden op de betreffende weg, hoewel deze functie alleen in specifieke landen (en nog niet in Nederland) wordt ondersteund.

De gebruikersinterface is zo simpel mogelijk gehouden, met grote knoppen en minimale mogelijkheden om de indeling te tweaken. Google wil namelijk dat Android Auto minimaal afleidt tijdens het rijden.  Android Auto heeft ook een SDK, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan om hun apps voor de nieuwe dienst  te optimaliseren. Onder andere TuneIn, PocketCasts en Spotify hebben hun apps al voor Android Auto geoptimaliseerd.

Navigeren met Android Auto

Google Maps is het belangrijkste element in Android Auto. Alles binnen de navigatie werkt met spraakbesturing. Zo kun je vragen tot hoe laat een museum open is, waarna je kunt zeggen dat je ernaartoe wilt navigeren. Vervolgens begint het systeem met het navigeren naar de desbetreffende locatie.

androidauto2

Ontvangen berichten van bijvoorbeeld WhatsApp worden voorgelezen. Je kunt vervolgens middels het spraakcommando ‘reply’ op een bericht reageren, waarna jouw gesproken bericht wordt verzonden. De spraakbesturing is grotendeels hetzelfde als de spraakbesturing van Wear OS. Daarnaast speelt multimedia een grote rol: je kunt probleemloos je favoriete muziek afspelen.

Rechtsboven in de interface wordt zie je constant hoe het staat met de batterij en de verbinding  met je telefoon. Ook is hier een microfoontje te vinden die je kunt indrukken om gesproken commando`s uit te voeren. De interface wordt donker of licht afhankelijk van het uur van de dag en biedt, zoals je hieronder ziet, de nodige mediafuncties.

Is Android Auto al beschikbaar?

In 2015 zijn de eerste autofabrikanten begonnen met het ondersteunen van Android Auto.  Al  meer dan 40 fabrikanten hebben zich bij Android Auto aangesloten, waaronder Renault, Audio, Volkswagen, Suzuki en Chevrolet. Daarnaast bieden partijen als Pioneer inbouwsystemen aan die zowel met Android Auto als met Apple CarPlay werken.

Conclusie Android Auto review

Van de inbouwsystemen die momenteel verkrijgbaar zijn, is de Pioneer AVIC-F77DAB ongetwijfeld een van de beste. Het systeem is prettig te bedienen, ondersteunt vrijwel alle gangbare audio- en videoformaten, is eenvoudig te koppelen aan je smartphone en volledig naar wens in te stellen. Bovendien kan de AVIC-F77DAB overweg met zowel Apple CarPlay als Android Auto, hoewel laatstgenoemde – door de ontbrekende ondersteuning – in Nederland nog niet zo functioneel is. Afgezien van de spraakbesturing werkt Android Auto goed, maar er zijn nog weinig apps die er ook daadwerkelijk mee samenwerken. Pas wanneer daar verandering in komt, wordt Android Auto de moeite waard om in je auto te gebruiken.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de Android Auto review.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nieuws

Android Auto nieuws

Apps

Android Auto apps

Tips

Android Auto tips

Reviews

Android Auto reviews

Video's

Android Auto video's

Download onze app

Download onze app