Android Auto: het complete overzicht

Colin Baak
5 min leestijd
Android Auto

Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor de infotainmentsystemen in auto’s. Je verbindt je smartphone met de auto, waarbij het Android Auto-scherm wordt getoond op een groter scherm. Vervolgens kun je met Google Maps navigeren, muziek luisteren met Spotify of Play Music en inkomende telefoontjes en sms’jes beantwoorden.

Het laatste nieuws over Android Auto

Hoe werkt Android Auto en wat kun je ermee?

Android Auto is eigenlijk de ondersteuning die boordcomputers in de auto kunnen hebben voor jouw Android-toestel. Alle apps draaien op je smartphone, waardoor ze sneller up-to-date kunnen worden gehouden. Android Auto bestaat in de basis uit het homescreen, met onder andere muziek van Google Play Music, Google Maps en recente Google Now-kaarten.

Google laat de informatie zien die je op dat moment nodig hebt. Direct navigeren naar jouw volgende afspraak in Google Agenda? Android Auto toont het. Mocht je vertraging oplopen, kun je direct vanaf het Android Auto-scherm een e-mail of sms naar degenen van jouw afspraak sturen. Ook kun je bijvoorbeeld berichten van WhatsApp ontvangen en laten voorlezen door de Google Assistent.

Interface Android Auto en donkere modus

Het uiterlijk van Android Auto heeft verschillende veranderingen ondergaan, grotere en kleinere. Zo is er inmiddels ook een donkere modus aanwezig, waardoor de gehele interface van Android Auto er een stuk donkerder uitziet. Onder in beeld bevindt zich een balk met snelkoppelingen naar Google Maps, de telefoonfunctie, het overzicht met apps (die op je telefoon staan geïnstalleerd en zijn geoptimaliseerd voor Android Auto),  de muziekspeler en meer.

De gebruikersinterface is zo simpel mogelijk gehouden, met grote knoppen en minimale mogelijkheden om de indeling aan te passen. Google wil namelijk dat Android Auto minimaal afleidt tijdens het rijden. Android Auto heeft ook een SDK, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan om hun apps voor de nieuwe dienst  te optimaliseren. Onder andere TuneIn, PocketCasts en Spotify hebben hun apps al voor Android Auto geoptimaliseerd.

Ontvangen berichten van bijvoorbeeld WhatsApp worden voorgelezen. Je kunt vervolgens middels een spraakcommando op een bericht reageren, waarna jouw gesproken bericht wordt verzonden. De spraakbesturing is grotendeels hetzelfde als de spraakbesturing van Wear OS. Daarnaast speelt multimedia een grote rol: je kunt probleemloos je favoriete muziek afspelen.

Rechtsboven in de interface wordt zie je constant hoe het staat met de batterij en de verbinding  met je telefoon. Ook is hier een microfoontje te vinden die je kunt indrukken om gesproken commando`s uit te voeren. De interface wordt donker of licht afhankelijk van het uur van de dag en biedt, zoals je hieronder ziet, de nodige mediafuncties.

Android Auto donkere modus (4)

Navigeren met Android Auto

Google Maps is het belangrijkste element in Android Auto. Alles binnen de navigatie werkt ook met spraakbesturing. Zo kun je vragen tot hoe laat een museum open is, waarna je kunt zeggen dat je ernaartoe wilt navigeren. Vervolgens begint het systeem met het navigeren naar de desbetreffende locatie. Uiteraard kun je wel het virtuele toetsenbord gebruiken om een locatie op te zoeken, maar tijdens het rijden is dat natuurlijk niet de bedoeling.

Je kunt ook Waze gebruiken in combinatie met Android Auto om te navigeren. Niet geheel verrassend is die applicatie ook van Google. Andere navigatie-apps gebruiken met Android Auto kan helaas nog niet. Zo kun je bijvoorbeeld niet navigeren met Sygic en TomTom. Ook applicaties zoals Flitsmeister hebben vooralsnog geen integratie met Android Auto.

Is Android Auto al beschikbaar?

In 2015 zijn de eerste autofabrikanten begonnen met het ondersteunen van Android Auto. Tientallen fabrikanten hebben zich bij Android Auto aangesloten, waaronder Renault, Audio, Volkswagen, Suzuki en Chevrolet. Daarnaast bieden partijen als Pioneer inbouwsystemen aan die zowel met Android Auto als met Apple CarPlay werken.

Android Auto is anno 2020 nog steeds niet voor iedereen in Nederland officieel te gebruiken. Op smartphones met Android 10 is het veelal voorgeïnstalleerd, maar op toestellen met oudere Androidversies weer niet. Gelukkig kun je het simpel en snel handmatig installeren om er zo gebruik van te maken. Check dan ook direct even onze Android Auto-gids met alle ins en outs en antwoorden op al jouw vragen over Android Auto.

Android Auto

Wat is Android Auto Wireless?

Ook bestaat er een draadloze variant van de software, bekend als Android Auto Wireless. Die versie rolt inmiddels ook uit naar Europa, maar is nog niet officieel in Nederland te gebruiken. Om gebruik te kunnen maken van Android Auto Wireless moet je wel aan een paar specifieke eisen voldoen. Zo heb je een wifi direct-verbinding nodig, maar ook een toestel die gebruik kan maken van de draadloze variant. Tot slot moet ook het infotainmentsysteem van de auto compatibel zijn. Alles over het gebruik van Android Auto Wireless lees je hier.

Conclusie Android Auto review (2015)

Van de inbouwsystemen die momenteel verkrijgbaar zijn, is de Pioneer AVIC-F77DAB ongetwijfeld een van de beste. Het systeem is prettig te bedienen, ondersteunt vrijwel alle gangbare audio- en videoformaten, is eenvoudig te koppelen aan je smartphone en volledig naar wens in te stellen. Bovendien kan de AVIC-F77DAB overweg met zowel Apple CarPlay als Android Auto, hoewel laatstgenoemde – door de ontbrekende ondersteuning – in Nederland nog niet zo functioneel is. Afgezien van de spraakbesturing werkt Android Auto goed, maar er zijn nog weinig apps die er ook daadwerkelijk mee samenwerken. Pas wanneer daar verandering in komt, wordt Android Auto de moeite waard om in je auto te gebruiken.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de Android Auto review.

Android Auto archief

Bekijk archief (58 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Adventskalender