Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android One: het complete overzicht

Deze Android One- en Go-toestellen zijn er aangekondigd op het MWC 2019
Colin Baak

Android One had ooit als doel goedkope smartphones naar consumenten te brengen door hardwarestandaarden open te stellen en hardware te subsidiëren. Inmiddels is dat niet meer het geval. Wat Android One precies is lees je hier.

Introductie Android One 2014

Android One was de eerste aankondiging die Google deed tijdens Google I/O 2014. Hiermee probeerde Google zijn marktsegment binnen de smartphonewereld te vergroten in landen waar goedkope smartphones erg populair zijn en mensen wat minder te besteden hebben.  Het programma, met smartphones van ongeveer 100 dollar, is als eerste gelanceerd in India.

Inmiddels is Android One niet alleen te vinden op toestellen in het budgetsegment in bepaalde regio’s. Deze versie van het besturingssysteem van Google is inmiddels veel wijder verspreid. Zo kun je Android One ook vinden op toestellen in het high-end segment. Daarnaast kun je zulke smartphones ook gewoon in Nederland en België kopen.

Nokia 7.2 met Android One

Speerpunten Android One: puur, betrouwbaar en veilig

Android One is de versie van het bekende mobiele besturingssysteem zoals Google het wil zien; puur, betrouwbaar en veilig. Die puurheid heeft ermee te maken dat Android One nagenoeg altijd wordt geleverd zonder extra’s. Fabrikanten zoals Samsung, Huawei en Xiaomi voegen vaak hun eigen schil toe. Namen van zulke schillen zijn respectrievelijk OneUI, EMUI en MIUI.

Dat laagje over Android heen zorgt voor een ander uiterlijk, extra geïnstalleerde apps of eigen features. Zo’n skin en wat er precies is aangepast verschilt per fabrikant. Zo zijn er toestellen waarbij het onderliggende Android niet meer op het origineel lijkt, terwijl bij andere skins het allemaal wel meevalt.

Google produceert de toestellen echter niet zelf, maar doet dit in samenwerking met veel verschillende fabrikanten. Denk hierbij aan HTC, Motorola en Xiaomi of Nokia. Dat bedrijf biedt inmiddels alleen nog maar toestellen aan met Android One.
Motorola One Vision met Android One

Wil je echter een pure versie van Android kunnen gebruiken, dan kun je kijken naar Android One. Zo’n laagje is niet aanwezig en daarom ziet deze versie er op elk Android One-toestel nagenoeg hetzelfde uit. Zo hoef je nooit te wennen als je van toestel wisselt en daarnaast werkt ook alles hetzelfde. Daardoor kun ook weer direct met je nieuwe toestel aan de slag.

Fabrikanten zoals Xiaomi of Motorola kunnen wel eigen apps en features installeren. Zo is er bij verschillende Xiaomi-toestellen een eigen afstandsbedienings-app aanwezig. Motorola heeft een eigen Gebaren-app voorgeïnstalleerd. Als je zo’n toestel twee keer schudt, gaat het ledlampje branden. Maak je twee keer een snelle draaibeweging, dan opent de camera.

Android One is betrouwbaar en veilig

Android One staat ook bekend erg betrouwbaar en veilig te zijn. Fabrikanten die gebruikmaken van Google, hebben beloofd zich te houden aan het updatebeleid van de zoekgigant. Met een Android One-toestel weet je zo precies hoe lang je nog updates gaat krijgen. Je ontvangt twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates.

Een toestel dat onderdeel is van het Android One-programma en met Android 9.0 (Pie) wordt geleverd, krijgt dus sowieso updates naar Android 10.0 en Android R. Smartphones die niet op Android One draaien krijgen vaak een stuk korter updates. Bij toestellen zonder de One-variant is het meestal zo, dat deze cyclus een stuk korter is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bij bijvoorbeeld fabrikant OnePlus.

Xiaomi Mi A3 met Android One

Hoe werkt updaten bij Android One?

Updaten van een Android One-toestel, werkt net als elke andere smartphone. Via het instellingenmenu kun je zoeken naar updates. Als die beschikbaar is, is het een kwestie van downloaden en installeren maar. Updates voor Android en qua security worden door Google verspreid. Fabrikanten kunnen deze vervolgens aanpassen en naar hun gebruikers sturen.

Dat betekent dus niet dat je als Android One-gebruiker net als bij een Google Pixel-smartphone, direct updates krijgt. Wel krijg je elke maand een update voor de beveiliging en ook een Androidupdate komt vrij snel binnen. Wel kan het dus zo zijn dat jouw Nokia-toestel een bepaalde update al wel heeft, terwijl een Motorola met Android One die nog niet binnen krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Colin Baak | Auteur bij Android Planet

Techjournalist die jaren geleden begon met een stage in de wereld van smartphones, schrijven en gadgets en er inmiddels ook in werkt. In 2008 kocht ik een gejailbreakte iPhone met 8GB opslaggeheugen en die verkocht ik na drie dagen weer, voor een 16GB-exemplaar. Die kwam er echter nooit, want de Motorola Milestone (ja met Android) kwam op mijn pad. Inmiddels tientallen telefoons gekocht, verkocht en vanuit mijn werk kunnen testen. Ik houd ervan om mijn kennis met anderen te delen via artikelen, reviews, filmpjes, fora of gewoon heerlijk face to face. Voorliefde voor Android, smartphones en gadgets. Spendeert uren per dag op fora. Geniet van muziek, fotografie en houdt van reizen & films. Rock on Bekijk mijn profiel

Nieuws

Android One nieuws

Apps

Android One apps

Reviews

Android One reviews

Deals

Android One deals