Android VR: alles wat je moet weten

Gijs Ettes
2 min leestijd
Android VR

Begin 2016 startte Google een divisie die zich specifiek bezighoudt met virtual reality. Hoewel aanvankelijk niet duidelijk was wat de bedrijfstak doet, lijkt het erop dat de focus ligt op het ontwikkelen van een vr-platform genaamd Android VR.

Lees verder na de advertentie.

Google bemoeit zich al langere tijd met virtual reality. In 2014 introduceerde de zoekgigant een vr-bril van karton genaamd Cardboard. In februari 2016 werd duidelijk dat die bril waarschijnlijk een opvolger krijgt met een stevigere behuizing van plastic, betere lenzen en ingebouwde sensoren. De eerste Cardboard is  nog afhankelijk van de sensoren in de smartphone en moet tijdens gebruik vastgehouden worden.

Na de aanpassingen moet Cardboard beter kunnen concurreren met de Gear VR, de vr-bril van Samsung die werd ontwikkeld in samenwerking met Oculus. De Gear VR werkt alleen met Galaxy-smartphones en maakt gebruik van een eigen platform waar gebruikers games, apps en video`s kunnen ontdekken. Een ander type smartphone in de bril schuiven is er, in tegenstelling tot Cardboard, helaas niet bij. Cardboard is bovendien een open platform, wat betekent dat iedereen er apps en ervaringen voor kan ontwikkelen.

Wat is Android VR?

Volgens de laatste berichten introduceert Google gelijktijdig met de nieuwe Cardboard een platform voor virtual reality genaamd Android VR. Nu werkt de de vr-bril nog met compatibele applicaties die via de Google Cardboard-app worden gevonden, maar het vr-platform moet direct in het besturingssysteem worden geïntegreerd. Op die manier moeten  er minder vertragingen optreden, waardoor misselijkheid tijdens het gebruik tot het verleden behoort. Ook zou het mogelijk zijn om Android in vr te besturen, wat natuurlijk diverse interessante opties met zich meebrengt.

samsung gear vr review android vr

Als het Google lukt om bij Android VR de lag die tijdens gebruik optreedt te verminderen en de hoeveelheid content uit te breiden, zou het vr-platform zomaar een geduchte concurrent kunnen worden voor de Oculus Rift en HTC Vive. Twee vr-brillen die niet afhankelijk zijn van je smartphone, maar wel aanzienlijk meer kosten. Android VR kan ook voortborduren op de basis die met Cardboard is gelegd. Voor dat platform zijn al meer dan 1000 apps beschikbaar en dankzij de laagdrempeligheid hebben al miljoenen mensen virtual reality kunnen ervaren.

Android VR release

Volgens bronnen bij de Financial Times wordt Android VR tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O, die plaatsvindt van 18 tot en met 20 mei, uit de doeken gedaan. De nieuwe Cardboard wordt in het najaar van 2016 verwacht en mogelijk gelijktijdig met de nieuwe Nexus-smartphones aangekondigd.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's