Google Cardboard: dit kun je ermee

Gijs Ettes
4 min leestijd
Cardboard

Na afloop van Google I/O 2014 kregen alle genodigden een presentje in de vorm van Cardboard: een bouwpakket van karton dat je smartphone omtovert tot een virtual reality-bril. Cardboard is ook in Nederland verkrijgbaar en wij bekijken de mogelijkheden die de bril biedt.

Lees verder na de advertentie.

Google Cardboard apps en mogelijkheden

google cardboard apps

Google Cardboard was een van de verrassingen van de I/O afgelopen juni en sindsdien zijn er – veelal via derde partijen – honderdduizenden  exemplaren van verkocht. Het succes is niet zo verwonderlijk; dankzij de Oculus Rift is de interesse in virtual reality het afgelopen jaar flink toegenomen en Cardboard biedt voor een fractie van de prijs een vergelijkbare ervaring. Voorwaarde is wel dat je over een smartphone met een 5 inch-scherm beschikt en het liefst eentje die officieel wordt ondersteund (zoals de Nexus 5 of Galaxy S5). Met andere telefoons kun je Cardboard ook gebruiken, maar werkt de magnetische ring voor het uitvoeren van acties niet.

Op dit moment zijn er in Google Play al tientallen apps  beschikbaar die werken met Google Cardboard en de mogelijkheden van de virtual reality-bril van karton tonen. Dat worden er waarschijnlijk snel meer, nu Google de SDK voor de bril ter beschikking heeft gesteld. Ook is het bedrijf van plan nieuwe mensen aan te nemen met een passie voor virtual reality.

Hieronder lichten we enkele Google Cardboard-apps uit die momenteel tof zijn om uit te proberen. Je eigen virtual reality-bril bemachtig je voor 10 euro via de webshop V-Nix, die zo aardig was om Android Planet te voorzien van testexemplaren.

1. Google Cardboard

google cardboard

De Google Cardboard-app is een goed startpunt om de mogelijkheden van de virtual reality-bril te ontdekken. Je kunt vanuit de app demo’s bekijken, waaronder een rondvlucht over de wereld met Google Earth en de geinige animatiefilm Windy Day. Ook interessant is de bioscoopzaal waarin je YouTube-video’s naar keuze kunt bekijken. Verder vind  je vanuit de app direct applicaties die zijn geoptimaliseerd voor Cardboard. Nadat je ze hebt gedownload, verschijnen ze automatisch in de  Cardboard-app.

Download Google Cardboard in Google Play (gratis)

2. RollerCoaster VR

google cardboard app

Een demo die de mogelijkheden van Google Cardboard misschien wel het best weergeeft is RollerCoaster VR. Het achtbaanritje door de tropen duurt misschien niet erg lang, maar is wel indrukwekkend. Nadat je de hendel hebt overgehaald door ernaar te kijken, start de rit. Je kunt alle kanten op kijken en voelt het bijna in je buik als de afdaling wordt ingezet.

Download RollerCoaster VR in Google Play (gratis)

3. Tuscany Dive

tuscany dive

Tuscany Dive is een techdemo die we kennen van de Oculus Rift. Je kunt in de demo vrij rondkijken en als je even naar de grond tuurt, word je automatisch rondgeleid. Het is ook mogelijk om het huis en de omgeving met een joypad te ontdekken.  Door te tikken op het scherm kun je de beeldkwaliteit instellen; wel zo handig als je Android-toestel niet krachtig genoeg is om de omgeving vloeiend te renderen.

Download Tuscany Dive in Google Play (gratis)

4. Lamper

lamper

Lamper is een van de weinige echte games voor Cardboard. In het geinige spelletje bestuur je door je hoofd te bewegen een insect dat vliegt door  een tunnel. Onderweg is het de bedoeling om muntjes en snoepjes te verzamelen en niet geraakt te worden door obstakels. Er zijn vijf verschillende levels en 20 soorten obstakels die voor voldoende uitdaging zorgen.

Download Lamper in Google Play (gratis)

5. Concerten van Paul McCartney en Jack White

paul mccartney

Ook de moeite van het downloaden waard zijn de concerten van Paul McCartney en Jack White die je in 3D kunt bekijken met Cardboard. De beeldkwaliteit is niet super, maar het blijft tof om bijvoorbeeld naast McCartney te staan terwijl hij het bekende nummer Live and Let Die speelt. Jack White brengt verschillende nummers ten gehore, waaronder Freedom At 21. Om de concerten te bekijken, heb je minimaal Android 4.3 nodig.

Download Paul McCartney in Google Play (gratis)
Download Jack White: THIRD-D in Google Play (gratis)

Verder zijn er nog een aantal kleinere apps de moeite waard, waaronder Sisters (interactief horrorverhaal), Lanterns (vliegende lantaarns die over een meer zweven), VR Cinema (voor het afspelen van eigen 3D-video’s) en Western VR (geinige shooter met westernthema). Je eigen virtual reality-bril bestel je voor 15 euro via deze site.

Cardboard archief

Bekijk archief (23 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's