Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Chrome OS: tips en alles wat je moet weten

Tip: Zo check je de ‘houdbaarheidsdatum’ van een Chromebook

Chrome OS is het besturingssysteem waarop onder meer Chromebooks draaien. Het is gebaseerd op de Chrome-browser en de opensource Linuxkernel. Hieronder lees je het laatste nieuws over het besturingssysteem van Google.

Het laatste nieuws over Chrome OS

Wat is Chrome OS?

Chrome OS is een besturingssysteem van Google dat in 2009 voor het eerst is uitgebracht. De software is gebaseerd op Chrome, de populaire webbrowser van de internetgigant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows, OS X of Linux, is Chrome OS juist een heel minimalistisch besturingssysteem dat draait om webcontent. Je kunt geen software installeren op Chrome OS, maar wel gebruikmaken van web-apps. Deze apps draaien in de browser en kunnen in veel gevallen net zo krachtig zijn en fijn werken als de desktop-apps die je normaliter gewend bent. Daarnaast experimenteert Google met het porten van Android-apps naar Chrome OS.

chromeos-4

Het besturingssysteem van Google ondersteunt  zowel ARM- als x86-chips, die respectievelijk van ADM en Intel zijn. Daarnaast wordt Chrome OS met name gebruikt voor lichte laptops die je gemakkelijk mee op reis kunt nemen. Deze laptops hebben ook geen krachtige hardware nodig, omdat Chrome OS eigenlijk een browser met een softwareschil eromheen is. Hierdoor zijn de producten die op Chrome OS draaien vaak goedkoper.

Wat kun je met Chrome OS?

Chrome OS is gebaseerd op Chrome, dus het besturingssysteem is eigenlijk een zeer uitgebreide webbrowser met een bureaubladachtergrond. Er zijn wel specifieke functies van Chrome OS, zoals een ingebouwde bestandsbeheerder waarmee je bijvoorbeeld toegang tot je opslagschijf of usb-stick. Ook is er een instellingenscherm beschikbaar en kun je aan de onderzijde van het scherm informatie over je systeem zien, zoals het accupercentage en de tijd, en je geïnstalleerde apps. Deze web-apps zijn afkomstig uit de app-winkel van Chrome.

chromeos-3

Google is daarnaast al een langere tijd bezig om Android-apps beschikbaar te maken voor Chrome OS. De ontwikkelaars van deze Android-apps kunnen een speciale Chrome OS-interface ontwikkelen, waarna Google de code van de app omzet in een speciale versie voor zijn besturingssysteem. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten worden om de Android-app van bijvoorbeeld WhatsApp of Instagram binnen Chrome OS te draaien.

vine-gr

Het is wel belangrijk om te onthouden dat heel veel software niet compatibel is met Chrome OS. Met name zware software, zoals games, Photoshop of een programma om video’s mee te bewerken, zijn vooralsnog niet voor Chrome OS geschikt. Er zijn soms wel alternatieven, die veelal minder functies bieden en lang niet zo goed zijn. Daarnaast werkt Chrome OS eigenlijk alleen goed  als je online bent, omdat  veel functionaliteiten leunen op een internetverbinding.

Waarom is Chrome OS belangrijk voor Google?

Chrome OS is het besturingssysteem voor grotere apparaten, zoals laptops, desktops en ook sommige settopboxen. Om het een beetje kort door de bocht te zeggen: het is de Windows van Google. De internetgigant focust zich graag op mobiele apparaten en daarmee ook Android, maar is niet vergeten dat er ook een grote vraag is naar producten waar mensen altijd en overal mee kunnen werken.

chromeos-1

Daarnaast is Chrome OS een extra manier om consumenten te betrekken bij de diensten van Google. Zo werken de Google-diensten, zoals Gmail, Google Maps of Android, heel goed samen met Chrome OS. Door producten en diensten aan te bieden die nauw met elkaar samen werken, blijven consumenten trouw aan het ecosysteem van Google. En daar verdient de internetgigant weer geld aan.

Welke apparaten draaien op Chrome OS?

chromebook pixel 2De bekendste apparaten met Chrome OS zijn de Chromebooks, de laptops met het besturingssysteem van Google. Deze laptops zijn veelal goedkoop en worden onder andere door Google, Asus, Acer en HP gemaakt.

Daarnaast zijn er speciale pc’s met Chrome OS, veelal geschikt voor zakelijk gebruik binnen bedrijven, en settopboxen met het besturingssysteem beschikbaar.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nieuws

Chrome OS nieuws

Apps

Chrome OS apps

Tips

Chrome OS tips

Download onze app

Download onze app