Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Chrome voor Android: tips en downloads

Tip: Zoekgeschiedenis wissen op je Android-toestel
Redactie

Chrome is de officiële browser van Google, die sinds enkele jaren ook voor Android beschikbaar is. De app staat meestal al geïnstalleerd op de Android-toestellen die je hebt gekocht. Je kunt echter ook handmatig de Chrome Android-app uit Google Play plukken.

Het laatste nieuws over Chrome voor Android

Chrome Android: een korte geschiedenis

Chrome is begonnen als een desktopbrowser, vanuit het opensource-project Chronium. De vroege versies van Android beschikten over een andere browser: de AOSP-browser. Deze wordt nog steeds gebruikt in veel alternatieve Android-versies. Na jaren de AOSP-browser te hebben gebruikt, bracht Google in 2012 Chrome voor Android uit.

chromeDe Chrome Android-app brengt de diensten van Chrome naar smartphones en tablets. Denk bijvoorbeeld aan synchronisatie van je gebruikersnamen en wachtwoorden, maar ook de synchronisatie van tabbladen. Daarnaast werkte Google actief aan de ontwikkeling van Chrome, en bleef de AOSP-browser grotendeels achter qua ontwikkelingen. Logisch: Google wil natuurlijk maar al te graag dat gebruikers alleen zijn diensten gebruikt. De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen Chrome. De browser is verbeterd, uitgebreid en stabieler gemaakt. Ook is Chrome stukken veiliger dan de AOSP-browser, omdat kritieke bugs in laatstgenoemde niet meer worden opgelost.

Chrome: een korte uitleg

Als je Chrome opent, zie je onderaan secties: je laatst bezochte pagina’s, je favorieten en jouw geopende tabbladen op andere apparaten, zoals je tablet of pc. Door op het tabbladen-knopje rechtsboven te drukken kom je in het overzicht van tabbladen, waar je tabbladen kunt sluiten door ze naar links of rechts te vegen. Via de instellingen kun je onder andere een incognitotabblad openen – waardoor er geen gegevens op je telefoon worden opgeslagen, handig als je een cadeautje voor je partner zoekt -, je geschiedenis bekijken en de desktopversie van een website opvragen.

Via de instellingen kun je verschillende onderdelen aanpassen, zoals de zoekmachine, de gegevens voor het automatisch invullen van formulieren en de privacy-instellingen. Als je op jouw Gmail-profiel drukt, kun je aangeven wat je allemaal wilt synchroniseren. Voor een optimale ervaring raden wij alle opties aan, zodat al je data tussen je apparaten worden gesynchroniseerd.

Een andere handigheidje is dat je via Chrome een webpagina, document of foto kunt printen. Dit doe je via de instellingen, waarna je op afdrukken drukt. Vervolgens wordt er een scherm geopend waar je jouw cloudprinters kunt zien. Je kunt jouw prints aan de cloud toevoegen via deze link. Zo kun je overal en altijd printen – als de printer in ieder geval is ingeschakeld.

Verminder het dataverbruik van Chrome

Chrome beschikt over een speciale datacompressiefunctie waarmee de app in theorie tot wel 50 procent minder data verbruikt. De datacompressie is via de instellingen (Instellingen > Gegevensgebruik beperken) te activeren, waarna Google websites voor jou rendert (en daarmee `minder zwaar` maakt) voordat de websites in Chrome worden geladen. Een hele handige tip die je zo honderden MB’s per maand kan besparen!

google_Chrome_android

Maak de Chrome Android-app een stuk sneller

Chrome voor Android kan soms een beetje traag zijn door het werkgeheugen dat de browser inneemt. De standaardgrootte die Chrome mag gebruiken, is 128MB. Maar veel toestellen hebben inmiddels 1, 2 of zelfs 3GB aan werkgeheugen. Dus er is geen legitieme reden om dit aantal zo laag te houden. Mogelijk doet Google dit omdat er ook nog veel low-end toestellen zijn die van Chrome gebruikmaken. Maar je kunt het beschikbare werkgeheugen voor Chrome heel simpel aanpassen.

Open Chrome en vul de link chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area in. Vervolgens selecteer je in plaats van 128 juist 256 of 512MB, afhankelijk van jouw smartphone of tablet. Kies, afhankelijk van het werkgeheugen van je toestel, het juiste aantal. Als je de Chrome-browser opnieuw hebt opgestart, is ‘ie direct een stuk sneller.

Bestuur je computer van afstand via Chrome

Chrome Remote DesktopGoogle heeft een speciale Android-app waarmee je jouw pc kunt besturen, of het nu een Windows-, Mac- of Linux-computer is. Chrome Remote Desktop is in Google Play te downloaden en verbindt middels een Chrome-extensie met je pc. Voer de betreffende pincode in en beide apparaten zijn gekoppeld, waarna het scherm van de pc op het scherm van jouw Android wordt getoond. Simpel en doeltreffen, en een fijne toevoeging voor zakelijke gebruikers.

Via Chrome Remote Desktop kun je jouw hele desktop beheren, en dus niet alleen Chrome. Handig voor die ene keer dat je een document vergeten bent – of als `ie niet in de cloud staat. Of als je jouw pc van een afstand wilt uitschakelen. Als je een torrent wilt downloaden. En noem maar op. De installatie is tevens erg gemakkelijk: vrij uniek voor dergelijke remote desktop-diensten.

De app is te downloaden in Google Play voor apparaten met Android 4.0 en hoger.

Download Chrome Remote Desktop in Google Play (gratis)

Video’s versturen naar de Chromecast

allcastHet is mogelijk om video’s die gebruikmaken van de standaard HTML5-videospeler naar de Chromecast te streamen. De HTML5-videospeler wordt inmiddels door veel websites gebruikt en volledig door de Chrome Android-app ondersteund. Onder andere Youtube en Vimeo maken al gebruik van de HTML5-videospeler, maar flash-diensten als Uitzending Gemist en RTL XL nog niet.

Als je de HTML5-video afspeelt, verschijnt er automatisch een Chromecast-icoontje aan de bovenkant. Je kunt hierop drukken om de video naar de tv te streamen. Dit werkt logischerwijs alleen in hetzelfde wifi-netwerk een Chromecast is te vinden. Een Chromecast kopen is mogelijk in Nederland.

Download Chrome

De Chrome Android-app is gratis in Google Play te downloaden voor apparaten met Android 4.0 en hoger. De app staat veelal voorgeïnstalleerd op Android-apparaten.

Download Chrome in Google Play (gratis)

Chrome Beta

Chrome Beta is de bètaversie van de mobiele Chrome-app die vaker wordt geüpdatet, maar ook instabieler kan zijn. Dit komt omdat Google de nieuwste functies eerst test in de Chrome Beta-app, en – indien goedgekeurd – naar de officiële app uitrolt. Geïnteresseerden die als eerste de nieuwe functies willen hebben, kunnen via onderstaande link de browser gratis installeren.

Download Chrome Beta in Google Play (gratis)

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nieuws

Chrome nieuws

Apps

Chrome apps

Tips

Chrome tips

Video's

Chrome video's

Download onze app

Download onze app