Cyanogenmod: alles wat je moet weten

Redactie
4 min leestijd
CyanogenMod

CyanogenMod is de grootste en meest populaire alternatieve Android-versie. Veel Android-liefhebbers installeren de software op hun toestel om meer controle over hun apparaat te krijgen. AndroidPlanet legt alles uit over CyanogenMod: wat het precies is, wat je ermee kunt en hoe je de software kunnen installeren.

Het laatste nieuws over CyanogenMod

Wat is CyanogenMod?

malarie_cyanogenmod_option1_edited

CyanogenMod is de meest populaire alternatieve Android-versie. CyanogenMod is gebaseerd op het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. Hier worden alle Android-versies op gebaseerd, zoals Samsungs TouchWiz of HTC’s Sense-software. Ook Google gebruikt voor zijn Nexus-software Android Open Source Project, en voegt enkele toevoegingen aan de code toe. CyanogenMod doet precies hetzelfde, alleen is deze Android-versie enorm uitgebreid en tegelijkertijd grotendeels gebaseerd op stock Android, de Google-versie van het mobiele besturingssysteem. Dat valt in de smaak bij Android-puristen die toch meer features willen dan Google hen biedt.

Wie is CyanogenMod?

0fd8steve-kondik-cyanogenmod-645x383

Het team achter de populaire Android-versie bestaat uit een reeks Android-ontwikkelaars, met aan het hoofd Steve Kondik (foto links). Hij is de oprichter van CyanogenMod en werkt fulltime aan zijn bedrijf. In dienst zijn een reeks belangrijke ontwikkelaars, waaronder Koushik Dutta (bekend van Superuser en ClockworkMod) en Roman Birg. Laatstgenoemde is de bedenker en maker van Android Open Kang Project ofwel AOKP, één van de meest succesvolle alternatieve software-versies naast CyanogenMod. Naast een basisteam van ongeveer tien mensen werken er nog tientallen vrijwilligers mee aan CyanogenMod, onder andere het schrijven, aanpassen en reviewen van Android-code.

Wat kun je met de software?

CyanogenMod geeft de gebruiker grotendeels controle over zijn software en is altijd op de laatste Android-versie gebaseerd. Zo is het mogelijk om het thema aan te passen, de iconen te veranderen en de knoppen van de snelle instellingen aan te passen. Alles zit in het systeem ingebouwd: je hebt dus geen extra apps nodig om deze functies in te stellen. Daarnaast is er ondersteuning voor FLAC-bestanden, kun je via een OpenVPN verbinding met het internet maken en is het mogelijk om vanuit de software direct de processor over te clocken.

Ook worden de nieuwste features het snelst aan CyanogenMod toegevoegd, van de mogelijkheid om je scherm op te nemen tot hele uitgebreide instellingen voor de verbindingsmogelijkheden van wifi en Bluetooth.

Een ander voordeeld van CyanogenMod is dat de software vaak geüpdatet wordt. Zo zijn er zogeheten nightlies, stables en milstones beschikbaar. Nightlies zijn software-versies van CyanogenMod die vrijwel elke dag worden geüpdatet met de laatste bugfixes en verbeteringen, maar worden veelal als instabiel gezien.

De stables komen ééns per paar weken voor en zijn stabiele versies van de laatste nightlies. Dit is handig voor degenen die niet te vaak hun telefoon van hun een update willen voorzien. Als laatste heb je de milestones: een verzameling van updates die als stabiel wordt gemarkeerd. Dit is de meest stabiele versie van CyanogenMod waar velen een paar maanden mee vooruit kunnen.

Op welke toestellen draait de software?

cyanogenmod-11-Android-4.4-Galaxy-S4

CyanogenMod is te installeren op enorm veel toestellen. Velen installeren de alternatieve Android-versie als hun toestel niet meer door de fabrikant wordt geüpdatet. Zo komt het geregeld voor dat een ouder toestel dat vastzit met Android 4.1 gemakkelijk naar de laatste Android-versie kan worden geüpdatet met Cyanogenmod. Deze Android-versie draait veelal ook nog eens erg soepel door de verbeteringen die het CM-team doorvoert. Een lijst met alle ondersteunde toestellen is hier te vinden.

Ook zijn er verschillende CM-smartphones die vanuit de doos op de alternatieve Android-rom draaien. Denk bijvoorbeeld aan smartphones van Oppo, die een samenwerking met het team van CM zijn begonnen. Deze smartphones ondersteunen direct CyanogenMod, en de software kan ook zonder extra stappen op het toestel worden geïnstalleerd.

Hoe installeer ik CyanogenMod?

cyanogenmod-installer

Eén van de opties om CyanogenMod te installeren is met de CyanogenMod Installer. Deze moet je downloaden op zowel je Android-toestel als Windows-pc. Als deze op beide platformen is geïnstalleerd, herkent de pc-software het Android-toestel waarna de installatie stap-voor-stap wordt voortgezet. De Android-rom wordt op je toestel geïnstalleerd, de telefoon start opnieuw op en je kunt gelijk van CyanogenMod gebruikmaken. Je geïnstalleerde apps en instellingen worden verwijderd, persoonlijke data als foto’s veelal niet. Dit geeft de CyanogenMod Installer echter voor het installeren aan.

CyanogenMod archief

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's