Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Alles wat je moet weten over e-sim

Uitleg: Wat is e-sim en wat kun je ermee?
Colin Baak

E-sim is een afkorting van ’embedded sim’, en is een toekomstbestendig alternatief voor de bekende plastic simkaart. Een e-sim doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon.

Het laatste nieuws over e-sim

Wat is e-sim?

E-sim is simpel gezegd een elektronisch simkaartje. Dat kaartje bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. Op zo’n e-sim kan een profiel worden geladen van een provider, waarbij de inhoud van dat profiel bestaat uit een hoeveelheid data, belminuten en sms’jes. Zodoende kun je makkelijk en eenvoudig van inhoud van je abonnement wisselen.

Voor- en nadelen e-sim

Dat heeft als groot voordeel dat de verwerkingstijd een stuk korter is en ook zijn er minder handelingen mee gemoeid. Daarbij hoef je nooit meer een fysiek simkaartje te gebruiken, wat je kunt kwijtraken of wat misschien bijgeknipt moet worden om goed in je toestel te passen. Een digitale simkaart is een stuk minder gevoelig voor fraude en ook wordt er minder plastic gebruikt, wat beter is voor het milieu.

Ook is er meer ruimte voor hardware in een smartphone, onder andere voor steeds groter wordende batterijen. Wissel je vaak van telefoon, dan wordt dat ook makkelijker. Je hoeft namelijk niet meer te priegelen met het omzetten van een fysiek simkaartje. Tot slot kun je in een land buiten d EU makkelijk een extra sim-profiel aanschaffen en zo bellen, sms’en en internetten voor een lager tarief.

Nadelen zijn onder andere dat providers hiervoor wel ondersteuning moeten gaan bieden, wat geld kost om te integreren. Daarnaast heb je ook een smartphone nodig die hiervoor al ondersteuning biedt en die zijn nog op een hand te tellen. Zodoende kan het nog een tijd duren, voordat e-sim groots gebruikt wordt in Nederland.

Welke providers ondersteunen e-sim?

Verschillende providers in Nederland bieden al e-sim aan, maar wel moet je opletten of ze ook al ondersteuning bieden voor Android-smartphones. Provider T-Mobile is de eerste provider in Nederland die e-sim aanbiedt. Ook providers Simyo en Vodafone bieden dit inmiddels aan. KPN heeft aangegeven de uitrol van e-sim later dit jaar te gaan uitrollen.

Welke smartphones hebben plaats voor e-sim?

E-sim is nog niet groots in smartphoneland, maar steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om ondersteuning voor deze elektronische simkaart te integreren. Onder ander Samsung met hun Samsung Galaxy S20-serie, de Galaxy Z Flip en de Galaxy Fold biedt al e-sim aan.

Ook is er de Motorola Razr, die helemaal geen plaats heeft voor een fysiek simkaartje. Daarnaast bieden de Huawei P40Huawei P40 Pro en het P40 Pro Plus-model ook e-sim. Fabrikant Google biedt al jaren plaats in de Pixel-smartphones, wat het geval is vanaf de Google Pixel 2-serie.

Wat zijn de kosten voor e-sim?

De aanvraag van een e-sim en bijbehorende kosten daarvan zijn het beste na te vragen bij de provider zelf of via een tussenpartij zoals Belsimpel of MediaMarkt. Bij sommige providers betaal je wat kosten voor een ‘simswap’, terwijl dat bij andere providers weer niet het geval is. Uiteraard betaal je ook een vast bedrag per maand voor de inhoud van je abonnement, ook dat is het beste te checken bij de provider zelf.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Colin Baak | Auteur bij Android Planet

Techjournalist die jaren geleden begon met een stage in de wereld van smartphones, schrijven en gadgets en er inmiddels ook in werkt. In 2008 kocht ik een gejailbreakte iPhone met 8GB opslaggeheugen en die verkocht ik na drie dagen weer, voor een 16GB-exemplaar. Die kwam er echter nooit, want de Motorola Milestone (ja met Android) kwam op mijn pad. Inmiddels tientallen telefoons gekocht, verkocht en vanuit mijn werk kunnen testen. Ik houd ervan om mijn kennis met anderen te delen via artikelen, reviews, filmpjes, fora of gewoon heerlijk face to face. Voorliefde voor Android, smartphones en gadgets. Spendeert uren per dag op fora. Geniet van muziek, fotografie en houdt van reizen & films. Rock on Bekijk mijn profiel

Nieuws

e-sim nieuws

Tips

e-sim tips