Facebook voor Android: tips en alles wat je moet weten

Facebook neemt voortouw in augmented reality met cameraplatform
Daniël Verlaan

De Facebook Android-app is één van de meest populaire apps binnen Googles mobiele besturingssysteem. Geen wonder: de sociale netwerksite is met afstand het grootste platform waar mensen een profiel hebben en met elkaar communiceren. AndroidPlanet neemt de Android-app van Facebook onder de loep.

Lees het laatste nieuws over Facebook

De Facebook Android-app: een korte geschiedenis

Al vrij snel na de officiële release van Android kwam Facebook met een volwaardige Android-app. Hoewel de vroege Android-app eruit zag als een veredelende mobiele website, werkte de Facebook-app redelijk goed. De afgelopen jaren heeft het sociale netwerk zijn app sterk verbeterd.

fba

Omdat Facebook-ceo Mark Zuckerberg vond dat de Android-app van het sociale netwerk niet zo goed was als de iOS-variant, eiste hij dat veel Facebook-medewerkers een Android-telefoon gingen gebruiken. Die groep Facebook-medewerkers bestond voornamelijk uit ontwikkelaars die allen een iPhone gebruikten. De Android-app van Facebook is vervolgens in een rap tempo verbeterd.

Met de Facebook Android-app kun je heel veel functies bereiken waar ook de website over beschikt. Je kunt posts lezen, berichten plaatsen, foto’s online zetten en in albums plaatsen, naar je pagina’s en groepen gaan, chatten, evenementen bekijken en natuurlijk heel veel liken.

Tips voor de Facebook Android-app

Screenshot_2014-11-25-14-16-30In de Android-app van Facebook zijn drie handige opties verstopt die het gebruik van de app net wat fijner kunnen maken. De eerste is de weergave van je News Feed, ofwel het homescreen van Facebook met alle berichten en foto’s van je Facebook-vrienden. Als je naar de instellingen van de app gaat, kun je naar onderen scrollen tot je bij de sectie ‘Feeds’ komt. Hier heb je de mogelijkheid om de feed met meest recente Facebook-berichten te bekijken. Deze feed willen velen zien, omdat Facebook automatisch hun feed samenstelt op basis van de populariteit van een bericht en degene die het bericht heeft geschreven. Via deze tip kun je altijd en overal de meest recente Facebook-posts bekijken.

Ook is het mogelijk om zelf je menu in te delen. Dit kan door in het instellingenmenu naar onderen te scrollen tot je ‘favorieten bewerken’ ziet. Vervolgens klik je hierop en kun je naar eigen wens je menu indelen, nieuwe secties toevoegen of juist weer verwijderen. De screenshot rechts laat zien hoe het bewerkingsmenu eruit ziet.

De laatste fijne tip voor de Facebook Android-app is dat er ook twee handige widgets beschikbaar zijn. Deze widgets kun je op je homescreen of lockscreen plaatsen. Eén widget laat je snel een bericht, foto of check-in plaatsen, de andere widget toont de laatste statusupdates van je Facebook-vrienden.

Help, de Facebook Android-app slurpt mijn accu leeg!

Screenshot_2014-01-22-14-26-06~2De Android-app van Facebook staat bekend als een flinke energievreter. Het is één van de apps die er binnen Android voor zorgt dat je accu snel op is. Daar zijn echter wat maatregelen tegen te nemen. Ten eerste: verlaag binnen de instellingen van de app (te bereiken via het menu) het vernieuwingsinterval naar ‘nooit’. Je blijft hierdoor nog wel push-berichten ontvangen, maar de app haalt niet constant alle gegevens op de achtergrond op.

Verder is het belangrijk om het synchroniseren van foto’s en de Messenger-locatieservices uit te schakelen. Eerstgenoemde zorgt ervoor dat er geen foto’s op de achtergrond naar Facebook worden geüpload, de tweede betekent dat de Facebook Android-app niet meer elke keer de gps raadpleegt als je de app opstart.

Een meer drastische optie is om Facebook Messenger te verwijderen of gewoonweg niet te installeren, of de mobiele website te gebruiken. De mobiele websites oogt vrijwel hetzelfde als de Android-app, werkt naar behoren en biedt bijna net zo veel functies als de normale app.

Waarom Facebook Messenger?

Facebook Messenger is de chat-app van Facebook die samenwerkt met de officiële Facebook-app. Met de app kun je gebruikmaken van de geinige chatheads: een soort kleine ronde avatars die overal op het scherm verschijnen, je naar eigen wens kunt verplaatsen en altijd snel kunt openen om met contactpersonen te chatten. Daarnaast is het mogelijk om met de app gratis contactpersonen te bellen, foto’s te versturen en je locatie te delen.

facebookmessenger

Als je veel van Facebook-chat gebruikmaakt, is het heel handig om Facebook Messenger te installeren. De app verbetert de chat-ervaring en helpt actieve Facebook-chatters, met een fijne interface, slimme meldingen en meer opties dan de standaard Facebook-app. Echter slurpt Facebook Messenger ook flink wat energie, dus installeer de app alleen als je ook daadwerkelijk veel van de chatfunctie van het sociale netwerk gebruikmaakt.

Download Facebook Messenger in Google Play (gratis)

Wat is Facebook Home?

Facebook Home is de sociale softwarelaag van het gelijknamige sociale netwerk dat je smartphone is een heuse Facebook-telefoon kan veranderen. Door Facebook Home op je Android-toestel te installeren, verander je het uiterlijk van Android aanzienlijk. Het mobiele besturingssysteem verandert in een speciale variant toegespitst op Facebook, waarbij de nadruk wordt gelegd op sociale netwerken, van Instagram (ook eigendom van Facebook) tot Tumblr.

Facebook Home maakt het mogelijk om foto`s en posts in het groot op je lockscreen te zien. Je kunt in één keer de bijbehorende tekst lezen en de likes zien. Druk je hierop, dan wordt een schermpje op je lockscreen getoond waar je reacties kunt lezen of er zelf één kan toevoegen. Naast Facebook worden verschillende sociale netwerken ondersteund, die dezelfde opties bieden.

Daarnaast blijft je toestel gewoon als een Android-toestel te gebruiken, want er is een app-drawer aanwezig waar je al je apps vindt. Het gaat bij Facebook Home daarom voornamelijk om het lockscreen, dat je altijd op de hoogte houdt van de meest recente posts van je sociale netwerken. Ook speelt Facebook Messenger met zijn chatheads een grote rol binnen Facebook Home, dat een interface heeft die speciaal gericht is op het gebruik van dergelijke chatheads. Facebook Home is gratis voor geselecteerde Android-apparaten te downloaden.

Download Facebook Home in Google Play (gratis)

Facebook Moments

Met Facebook Moments heeft het sociale netwerk een aparte app om gezichten van jezelf en je Facebook-vrienden te herkennen en te taggen. Het doel van de app is om op deze manier foto’s te delen met en ontvangen van vrienden rond bepaalde momenten, zonder dat andere mensen dit zien. Dit is meteen ook het grootste verschil met de officiële Facebook-app, waarin tags publiekelijk worden getoond.

Je kunt foto`s kiezen, een titel toevoegen en bepalen aan welke vrienden je de collectie afbeeldingen stuurt. Facebook Moments zal ook verzamelingen voorstellen die je mogelijk kunt sturen. Hiervoor baseert de app zich op de datum waarop de foto`s zijn gemaakt en de locatie waar de foto`s gemaakt zijn.

→  Download Facebook Moments in Google Play (gratis)

Facebook Live

Met  Facebook Live kunnen gebruikers makkelijk een livestream starten op Facebook. Facebook ziet een toekomst voor het sociale netwerk liggen bij livestreamen.  De livestreamknop neemt dan ook een prominente plaats in op de menubalk van de officiële Facebook-app.

Door op het Live-icoontje te drukken, open je een heel nieuw venster in Facebook. Deze aparte tijdlijn is gevuld met populaire video’s en streams die op jouw persoonlijke smaak aansluiten. Wil je wat meer overzicht hebben, dan gebruik je de Guide-knop. In dit aparte menu staan verschillende videogenres opgesteld. Wanneer je een video interessant vindt, kun je deze een plusje geven. Facebook kan hierdoor de content op je Live-tijdlijn verbeteren.

De feature is op dit moment nog niet beschikbaar in de Benelux. De verwachting is dat we zeer binnenkort zelf aan de slag kunnen gaan met de nieuwe livestreamfunctie van Facebook.

Download Facebook voor Android

Facebook is gratis te downloaden in Google Play. De app ondersteunt heel veel verschillende apparaten en Android-versies, en het ligt veelal aan de combinatie van je Android-toestel en -versie of Facebook jouw toestel ondersteunt.

Download Facebook in Google Play (gratis)

Geschreven door Daniël Verlaan | Auteur bij AndroidPlanet.nl

Techjournalist. 26 jaar. Niet-hippe nerd & espressoliefhebber. Houdt van de middeleeuwen en terabytes. Fietst heel snel korte afstanden. En is in het echt (en op Twitter) véél knapper.

Nieuws

Facebook nieuws

Apps

Facebook apps

Tips

Facebook tips