Wat is Google Now?

Gijs Ettes
5 min leestijd
Google Now

Wat is Google now?

Google Now is een digitale persoonlijke assistent die leert van jouw gedrag en zich met die informatie continu aanpast en verbetert.  De Google-dienst bestaat sinds medio 2012 en wordt sindsdien meegeleverd op elke smartphone en tablet met Android 4.1 (Jelly Bean) of hoger.

Heeft jouw toestel geen Google Now, dan kun je alsnog over de app beschikken door Google Zoeken te downloaden uit de Play Store.

Het laatste nieuws over Google Now

Lees verder na de advertentie.

googlenow

Google Now is tevens beschikbaar op iPhones en iPads, al zul je op die apparaten de Google Zoeken-app moeten halen uit de App Store. Google Now is er ook voor desktops,  al is de functie daar alleen te benaderen via Chrome OS en de Chrome-browser. In Chrome  OS is de functie diep geïntegreerd.

Gepersonaliseerde informatie op het juiste moment

Google Now maakt dus deel uit van de Google Zoeken-app. Daarmee kun je onder andere (spraak)opdrachten uitvoeren om te zoeken en krijg je gepersonaliseerde resultaten op basis van je locatie. Google Now borduurt daarop voort door informatie precies aan te bieden op het moment dat jij het nodig hebt. Hierbij kun je denken aan het weerbericht, zodat jij ‘s ochtends voordat je de deur uit gaat precies weet of je een paraplu nodig hebt of niet. Een veegbeweging omhoog of een lange druk op je homeknop is voldoende om vanuit een homescreen de app te starten.

Een andere belangrijke functie is dat de dienst je voorziet van verkeersinformatie en alternatieve routes, voor het geval dat het op jouw woon-werktraject helemaal vaststaat. Google Now leert van je  reispatronen en houdt op de achtergrond de verkeerssituatie in de gaten. Dat de app hiervoor je locatie- en webgeschiedenis gebruikt klinkt wat dubieus, maar deze data wordt geanonimiseerd en de verzending ervan naar Google kun je te allen tijde uitschakelen.

Google Now Android is geïntegreerd met je agenda, zodat je wordt herinnerd aan afspraken en meldingen krijgt als er files staan op de weg naar je meeting. Daarnaast krijg je geautomatiseerd notificaties van verjaardagen, zodat je nooit met je mond vol tanden staat als je een dag te laat erachter komt dat je beste vriend(in) jarig is geweest.

googlenow-goed-lollipop

Ook haalt Google Now informatie uit je Gmail-account, zoals verzonden pakketjes, hotelovernachtingen en vluchten. Deze informatie wordt vervolgens in de app getoond, waardoor je bijvoorbeeld direct naar je hotel kunt navigeren of kunt zien of jouw vlucht vertraging heeft. Uitslagen van favoriete sportclubs kan Google Now eveneens proactief weergeven, al werkt deze functie op dit moment alleen nog met internationaal bekende teams.

Wat is Google Now Launcher?

Google Now launcher update

De Google Now Launcher beschikt over een diepe intergratie van Google Now. Als je van links naar rechts veegt, kom je direct bij het overzichtsscherm van Google Now terecht. Zo is de slimme zoekassistent van Google altijd maar één swipe weg. Daarnaast kunnen gebruikers direct de zoekfunctie activeren door het spraakcommando `Ok Google` te geven.

De interface van de Google Now Launcher kenmerkt zich door het gebruik van het gehele scherm voor de wallpaper, waardoor de bovenste notificatiebalk en de onderste balk met touchscreenknoppen samenvallen met de achtergrond. Ook de app-drawer is een beetje doorzichtig, met grotere iconen dat samen een speelser uiterlijk geeft. Door lang op het scherm te drukken kun je widgets toevoegen, de wallpaper aanpassen en verschillende Google Now-opties bereiken. Google Now is ook uit te schakelen binnen de Google Now Launcher.

Download Google Now Launcher (gratis)

Google Now Android: wat de toekomst brengt

Als gezegd wordt Google Now regelmatig van updates voorzien. Op dit moment werkt Googles digitale handlanger al met smartwatches met Android Wear en de  Google Glass, waarbij de bril gepersonaliseerde informatie voor je ogen projecteert. Zo kun je direct agenda- en weerdata opvragen en krijg je informatie over plekken – bijvoorbeeld restaurants – bij jou in de buurt. De functies die nu worden geboden, zijn nog aan de beperkte kant, maar door veel gebruik te maken van Google Zoeken ‘leer’ je Now om informatie te bieden, zelfs voordat je denkt die nodig te hebben.

Nog spannender is dat Google zijn zoekalgoritme heeft geoptimaliseerd en daarbij voornamelijk focust op mobiele apparaten. De update moet ervoor zorgen dat gebruikers sneller en makkelijk zoekopdrachten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld met hun stem, en dat het stellen van vragen relevantere zoekresultaten oplevert. Op die manier wordt de combinatie Google Now en Google Glass steeds waardevoller en wij kunnen dan ook niet wachten om een nieuwe versie van de bril onder handen te nemen.

Google Now on Tap

Tijdens Google I/O 2015 maakte Google bekend dat Google Now wordt uitgebreid met een nieuwe functie genaamd `Now on Tap`. Now on Tap maakt de digitale assistent nog slimmer door sneller antwoord te geven op de vragen die je stelt.  De functie  kijkt naar het scherm van je Android en gebruikt die context om op het juiste moment de juiste informatie te tonen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je herinneringen wilt instellen, informatie over restaurants opvraagt of naar telefoonnummers zoekt.

GoogleNowonTap copy

De nieuwe functie is te activeren door op de homeknop van je Android-toestel te drukken en vervolgens `Hier heb ik hulp bij nodig` te zeggen. Hierna voorziet  Now on Tap op basis van de context je van informatie. Ontvang je bijvoorbeeld een mailtje met daarin informatie over een film, dan zoekt Now on Tap recensies, de trailer en releasedatum op.

Het toffe van Now on Tap is dat de functie in alle apps werkt. Voor app-ontwikkelaars is dat gunstig, want ze hoeven geen speciale wijzigingen door te voeren om de functie te laten werken. Now on Tap is  in Android 6.0 Marshmallow  geïmplementeerd. Deze Android-versie is sinds de herfst van 2015 beschikbaar.

Google Now archief

Bekijk archief (49 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's