Kickstarter: alles over de populairste crowdfundingwebsite

Redactie
2 min leestijd
Kickstarter

Kickstarter is een website waar mensen crowdfundingprojecten op kunnen publiceren, die anderen vervolgens financieel kunnen steunen.

Lees verder na de advertentie.

Laatste Kickstarter-nieuws

Wat is Kickstarter

Kickstarter is een zogeheten crowdfundingwebsite. Bij crowdfunding zoekt een oprichter van een project geld van mensen, om op deze manier een project te financieren. Crowdfunding is dan ook een combinatie van ‘crowd’ (publiek) en ‘funding’ (financiering). Inmiddels is Kickstarter ook open voor Nederlandse projecten, waardoor Nederlandse creatievelingen hun projecten op de website kunnen plaatsen.

Kickstarter, dat in 2009 is opgericht, biedt verschillende categorieën met crowdfundingprojecten. Deze categorieën variëren van design en kleding tot technologie en theater. Onder andere de Pebble-smartwatch, virtual reality-bril Oculus Rift, Ouya-gameconsole en verschillende 3d-printers en games zijn via Kickstarter gefinancierd, om volgens een succesvolle startups te worden. Het geld wat met de Kickstarter-campagne is verdiend, wordt veelal gebruikt om het bedrijf ook daadwerkelijk op te richten.

Op welke manier kun je Kickstarter-projecte steunen?

pebble

Kickstarter draait voornamelijk om financiering rond krijgen voor een product. Zo moet de projectstarter veelal een minimum aantal producten maken, waarvoor hij een voorschot nodig heeft om dit te betalen. Als een project een innovatieve externe accu aanbiedt, moet er bijvoorbeeld een bestelling van minimaal 10.000 stuks bij de fabrikant worden gedaan. Om die 10.000 stuks te bekostigen, kan degene zijn project alvast op Kickstarter zetten.

De meeste Kickstarter-projecten bieden verschillende zogeheten ‘pledges’ aan. Eigenlijk steun je het product voor een specifiek bedrag, en daar krijg je weer iets voor terug. Hoe hoger het bedrag dat je sponsort, hoe groter de beloning is. Zo kun je bijvoorbeeld voor 50 dollar het product krijgen, maar voor 200 dollar een op maat gemaakt product in een door jou gekozen kleur, bijvoorbeeld.

Is er al een Android-app voor Kickstarter?

Er is geen officiële Kickstarter-app beschikbaar. Enkele niet-officiële Kickstarter-apps, zoals K1ckstart3r, Kickstarter Mobile en de Kickstarter Tracker Widget, waarmee je jouw gebackte projecten kunt volgen, zijn wel beschikbaar. In juni van 2013 zei Kickstarter te werken aan een Android-app, maar tot op heden is deze nog niet uitgebracht. Een iOS-versie is al die tijd al wel beschikbaar.

Kickstarter archief

Bekijk archief (16 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's