Super Mario Run: het complete overzicht

Thomas Haenen
3 min leestijd
Super Mario Run

Super Mario Run is de eerste volwaardige Mario-game voor je smartphone. Nintendo brengt de populaire platformer eind 2016 naar Android. Net als in de Mario-games voor je GameBoy of Nintendo-console moet je rennen, springen en stompen om zo snel mogelijk het einde van een level te behalen. Je kunt Super Mario Run downloaden zonder kosten, want de eerste set levels is gratis. Tegen een kleine betaling ontgrendel je vervolgens alle andere levels. Met deze pagina houden we je op de hoogte rondom het laatste Super Mario Go nieuws, van de releasedatum tot updates en geruchten.

Lees het laatste nieuws over Super Mario Run

Wat is Super Mario Run?

Lees verder na de advertentie.

Mario is misschien wel het bekende personage uit een video game ooit. De Italiaanse platformer heeft sinds 1981 al in tientallen verschillende games gezeten. Maar hoewel vrijwel iedereen wel eens een Mario-spel gespeeld heeft, is er nog nooit een Mario-game voor smartphones verschenen. Dat verandert met Super Mario Run, dat eind 2016 voor Android beschikbaar is.

Super Mario Run is een platformer, wat betekent dat je verschillende levels moet uitspelen vol uitdagingen. Waar je andere Mario-games speelt met meerdere knoppen, is Super Mario Run gebouwd om met één hand te spelen. Mario rent automatisch en met een tik op het scherm spring je. Hou het scherm ingedrukt en Mario remt af om die vuurbal te vermijden. Verzamel zoveel mogelijk muntjes, maar probeer de levels tegelijk zo snel mogelijk uit te spelen.

In deze game rent Mario automatisch door de levels heen. Het is jouw taak om hem te laten springen om zo vijanden en hindernissen te ontwijken. Hoe Mario reageert, hangt af van de timing waarmee je het scherm aanraakt. Doe dus je best om met vlotte moves munten te verzamelen en het eindpunt te bereiken!

Het spel beschikt over een uitdagingsmodus, waarin je de scores en tijden van andere spelers probeert te verbeteren. Ben jij sneller en beter dan je vrienden? Geen zin in deze multiplayer, dan kun je Super Mario Run ook spelen zonder je zorgen te maken om deze andere spelers. Verzamel dan zoveel mogelijk muntjes, want daarmee bouw je je eigen Mushroom Kingdom! Het spel bestaat uit tientallen losstaande levels die je allemaal eindeloos kunt herspelen.

Er zijn drie verschillende spelstanden. In de eerste stand voltooi je uitdagende levels en verzamel je zo veel mogelijk munten. In de tweede stand probeer je de levelresultaten van andere spelers te verbeteren. Hierbij gaat het erom het level stijlvoller dan de anderen uit te spelen en indruk te maken op Toads, zodat ze zich bij je aansluiten! In de derde stand kun je je eigen Paddenstoelenrijk creëren met behulp van munten en Toads die je hebt verzameld in de eerste twee spelstanden.

Super Mario Run voor Android

Shigeru Miyamoto, de bedenker van Mario, presenteerde Super Mario Run op een evenement van Apple. Miyamoto maakte daar bekend dat het spel eind 2016 als eerste voor de iPhone zou verschijnen. Niet veel later maakte Nintendo bekend dat er ook een Android-versie van het spel in ontwikkeling is. Die verschijnt ietsje later, al is niet helemaal duidelijk hoeveel later.

Super Mario Run voor Android is net zo compleet als de iPhone-versie van de game. Je kunt vanaf eind 2016 Super Mario Run downloaden via de Play Store. Het is nog onbekend op welke versies van Android het spel allemaal loopt. Pokémon GO, ook al zo’n succesvolle mobiele game gebaseerd op een Nintendo-titel, werkte bijvoorbeeld niet op minder krachtige Android-toestellen.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's