Android Automotive is de toekomst van Android onderweg. Dit volwaardige besturingssysteem rolt de komende jaren uit naar steeds meer auto’s en op deze pagina praten we je bij over alles dat je moet weten.
Lees verder na de advertentie.
Het laatste nieuws over Android Automotive:
- Zo ziet de nieuwe Chromecast eruit (Android-nieuws #37) (17 sept 2022)
- Ontwikkelaar krijgt Android Automotive aan de praat op tablet (14 sept 2022)
- Hét alternatief voor Android Auto: 4 opties op een rij (7 jul 2022)
- Android Auto-maandthema juli 2022: blijf onderweg verbonden (5 jul 2022)
- Update Android Automotive brengt YouTube, Sygic en meer (6 jan 2022)
Wat is Android Automotive?
Waarschijnlijk ken je Android Auto wel. Deze ‘app’ voor onderweg heeft inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers. Kort gezegd zorgt Android Auto ervoor dat je je smartphone veilig achter het stuur kunt gebruiken.
Dat doet het programma door de hele vormgeving van Android simpeler, veiliger en minder aandachtstrekkend te maken. De knoppen van Spotify zijn bijvoorbeeld groter en om iemand te bellen of een bericht te sturen gebruik je je stem in plaats van je handen.
Automotive kan alles wat Android Auto kan, en nog veel meer. Dit volwaardige besturingssysteem moet door autofabrikanten in de wagen worden ingebouwd. Het is, zoals bij Android Auto wél kan, onmogelijk om Automotive als app op je smartphone te downloaden.
Dankzij deze diepe integratie heb je bijvoorbeeld geen telefoon nodig om Android Automotive te gebruiken. Het is echter wel handig om dit te doen, want dit levert allerlei voordelen op. Daarover later meer.
Wat vinden wij van Android Automotive?
Wij hebben het autobesturingssysteem uitgebreid getest en dit is onze conclusie:
Android Automotive is wat ons betreft echt de toekomst. De software biedt op veel gebieden veel meer dan het ‘simpele’ Android Auto. Qua apps is dat momenteel nog niet het geval en dat is jammer, want het kan Automotive maken of breken.
Daarbij is Automotive op dit moment nog lang niet toegankelijk voor evenveel mensen als Android Auto dat wel is. Het is slechts geïntegreerd in twee voertuigen, waarvoor je ook nog een flinke smak geld moet neerleggen en ‘even achteraf inbouwen’ is er ook niet bij.
Wie de aankomende jaren de leider wordt van deze slimme auto-wedstrijd is nog de vraag. Als Android Automotive zich op verschillende vlakken goed ontwikkelt, kan het zeker een grote speler worden. We kunnen daarom niet wachten om over een aantal jaren de balans nog eens op te maken.
→ Lees de hele Android Automotive review
Wat is het verschil met Android Auto?
Automotive is volledig in de wagen geïntegreerd en dat levert allerlei toffe functies en mogelijkheden op. Het systeem weet dankzij de sensoren en gps-locatie van je auto bijvoorbeeld precies op welke baan je rijbaan je rijdt (en wanneer je bijvoorbeeld beter kunt wisselen). Ook kan het systeem een seintje geven op het moment dat een andere weggebruiker in je dode hoek zit.
Verder kun je de Google Assistent bijvoorbeeld vragen naar de huidige actieradius van je wagen: wel zo handig. Bovendien houdt Google Maps tijdens het plannen van een rit automatisch rekening met de resterende actieradius van jouw auto, en stelt op basis hiervan laadstations tijdens de rit voor.
Android Auto is een stuk minder uitgebreid. Deze smartphone-app kan geen contact maken met autosensoren en staat helemaal los van de auto. Uiteraard zijn wel alle standaard Android-functies aanwezig. Je kunt onderweg bijvoorbeeld navigeren en naar muziek luisteren.
→ Lees ook: Android Auto vs Android Automotive: de toekomst van Android onderweg
Welke apps zijn er voor Android Automotive?
Via de ingebouwde Play Store van Automotive kun je apps downloaden. Vooralsnog is het aanbod echter behoorlijk karig. Je vindt er een handjevol muziek-apps – zoals Spotify, YouTube Music en Tidal – en wat radio-applicaties.
Ook op het gebied van chat-apps en navigatie-apps valt er op dit moment nog niet veel te kiezen. Navigeren doe je daarom met Google Maps: concurrenten zijn nog niet beschikbaar.
Het succes van Automotive ligt dan ook voor een groot gedeelte in handen van ontwikkelaars. Google probeert hen te motiveren om hun apps klaar te stomen voor het nieuwe besturingssysteem. Reguliere Android-applicaties moeten onder meer met een groter autoscherm, knoppen en iconen overweg kunnen.
Wie maakt Android Automotive?
Dezelfde partij die ook achter het besturingssysteem van je telefoon zit: Google. De zoekgigant ontwikkelde het besturingssysteem samen met grote spelers in de techindustrie, zoals Intel. Ook autofabrikanten als Audi en Volvo droegen hun steentje bij.
Welke wagens hebben Android Automotive aan boord?
Android Automotive werd begin 2017 gepresenteerd. Zo’n drie jaar later, in 2020, verscheen de eerste wagen met dit besturingssysteem op de markt. De Volvo Polestar 2 wordt gezien als de eerste ‘Google-auto’.
Inmiddels zijn meer merken overstag. Ook Renault, Chevrolet en GMC zijn van plan komende jaren wagens met Automotive uit te brengen. In onderstaand artikel hebben we een overzicht van alle (verwachte) auto’s met Automotive gemaakt.
→ Verder lezen: Overzicht: deze auto’s hebben (of krijgen) Android Automotive aan boord
Is Android Automotive de opvolger van Android Auto?
Nee. Het is de bedoeling dat de twee systemen naast elkaar blijven bestaan. Momenteel is Android Auto veel groter dan Automotive, omdat de instapdrempel een stuk lager ligt. Het volwaardige besturingssysteem is momenteel op slechts een handjevol (behoorlijke prijzige) auto’s te gebruiken.
Wat zijn de alternatieven voor Android Automotive?
Het is allesbehalve makkelijk om met Automotive aan de slag te gaan. Je zult immers een (behoorlijk prijzige) nieuwe auto moeten aanschaffen.
De meest logische ‘concurrent’ van Automotive is daarom Android Auto. Deze app is sinds 2021 officieel verkrijgbaar in Nederland, standaard op het gros van de Android-telefoons te vinden en kan overweg met het gros van de recente auto’s (vanaf 2015). Heb je een oudere wagen, dan kun je Android Auto bovendien inbouwen.
→ Ook interessant: Oude auto? Zo kun je Android Auto alsnog (achteraf) inbouwen
Aan de andere kant van het spectrum vinden we CarPlay, het systeem van Apple. Deze ‘app’ werkt alleen op iPhones en doet in grote lijnen hetzelfde als Android Auto. Op de achtergrond horen we al jaren dat ook Apple schijnt te werken aan een eigen slimme auto (inclusief slimme software), maar er is nog niks concreets naar buiten gekomen.
Verder heeft Android Automotive ook concurrentie van binnenuit. TomTom heeft namelijk een op Automotive gebaseerd systeem voor auto’s gemaakt: IndiGO. Het navigatiebedrijf heeft hiervoor een ‘schil’ over het platform van Google geplaatst die autofabrikanten kunnen gebruiken. Zij hoeven hierdoor niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar kunnen aan de slag met de door TomTom klaargestoomde versie van Automotive.
Tot slot heb je ook nog Volkswagen OS. Dit platform wordt ontwikkeld door de Volkswagen Group, dat merken als Audi, Seat, Porsche en Volkswagen onder zich heeft.