De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

HarmonyOS

HarmonyOS

HarmonyOS is net als Android een besturingssysteem voor onder meer smartphones. Het systeem is ontwikkeld door fabrikant Huawei en kan (op den duur) Googles besturingssysteem helemaal vervangen. Dit moet je weten over Huawei’s Android-alternatief: HarmonyOS.

Het laatste nieuws over HarmonyOS

huawei p smart pro review

Huawei’s antwoord op Android

Huawei-smartphones draaien sinds jaar en dag op Android, het welbekende besturingssysteem van Google. Of beter gezegd: draaiden. Vanaf 15 september 2020 mag de Chinese telefoonfabrikant vanwege een handelsconflict met de Amerikaanse overheid namelijk geen smartphones met de Google-versie van Android meer leveren.

Een fors probleem voor Huawei, want het bedrijf is inmiddels een van de grootste telefoonfabrikanten ter wereld. Een volledig nieuw besturingssysteem uit de grond stampen is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Huawei hoopt vooralsnog dat het conflct met president Trump wordt opgelost, maar heeft op de achtergrond aan een plan B gewerkt: HarmonyOS.

Dit is net als Android een besturingssysteem voor onder meer smartphones, maar dan van Huawei zelf. Het platform staat nog in de kinderschoenen, maar het Chinese bedrijf heeft meermaals aangegeven over te stappen op HarmonyOS indien het nodig is. Vooralsnog hoopt Huawei echter dat het handelsconflict met de Amerikaanse overheid respectvol wordt rechtgetrokken.

HarmonyOS

Gaat het systeem Android vervangen?

Ja, en nee. Reeds uitgekomen Huawei-telefoons met Android blijven ‘gewoon’ op Googles besturingssysteem draaien. Wel krijg je de keuze voorgelegd: wil je switchen naar HarmonyOS, of blijf je liever bij Android? Vanaf 2021 gaat Huawei telefoons uitbrengen die standaard met HarmonyOS uitkomen.

Voorlopig houdt het bedrijf dus twee besturingssystemen in de lucht. Dit is ook wel logisch, want Huawei heeft meermaals aangegeven liever telefoons met Android te willen blijven uitbrengen. Deze wens komt mogelijk in vervulling bij de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Kandidaat Joe Biden heeft namelijk meermaals uitgesproken het conflict met Huawei te willen oplossen.

Waarin verschilt HarmonyOS van Android?

HarmonyOS is dan ook niet hét Android-alternatief van Huawei. Het is eerder een kanshebber, een plan B. HarmonyOS is namelijk opgezet als een besturingssysteem voor het Internet of Things. In de toekomst zijn steeds meer (huishoudelijke) apparaten met het internet verbonden en de gedachte is dat Huawei’s besturingssysteem zowel je koelkast, tv, robotstofzuiger als tandenborstel kan draaien.

huawei p40 pro review

HarmonyOS draait dan ook om schaalbaarheid. In tegenstelling tot Android is de kern van het systeem heel klein, waardoor ook minder krachtige apparaten met het platform overweg kunnen. Ook claimt Huawei dat het een stuk vriendelijker is voor app-ontwikkelaars. Zij hoeven hun applicatie namelijk maar eenmalig te ontwikkelen, waarna gebruikers de app op zowel hun tv, auto als smartphone kunnen installeren.

Daarnaast is het Huawei-systeem volledig opensource. Iedereen kan dus ‘onder de motorkap’ van HarmonyOS kijken om te controleren hoe het precies werkt. Waarschijnlijk hoopt Huawei hiermee meer mensen aan boord te halen. Een besturingssysteem valt of staat immers onder meer het (tekort aan) aanbod van apps.

Kan ik HarmonyOS al proberen?

De testversie van HarmonyOS 2.0, de tweede versie van het systeem, is vanaf eind 2020 beschikbaar voor smartphones. Mogelijk verschijnt deze bèta enkel in thuisland China. In 2021 brengt het bedrijf de eerste Huawei-smartphone met standaard HarmonyOS aan boord uit. Het is nog onduidelijk of dit toestel ook de reis naar Europa maakt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu