Popcorn Time downloaden en tips

Gijs Ettes
10 min leestijd
Popcorn Time

Popcorn Time is een videostreamingdienst voor films en tv-series die in Nederland in relatief korte tijd veel populariteit heeft vergaard. Popcorn Time is in tegenstelling tot Netflix gratis te gebruiken en ook op veel verschillende apparaten beschikbaar. De videostreamingdienst is echter wel  illegaal omdat deze gebruikmaakt van torrents. Lees hoe Popcorn Time downloaden in zijn werk gaat en welke versies er zijn.

Het laatste nieuws over Popcorn Time

9 veelgestelde vragen over Popcorn Time

Lees verder na de advertentie.

Popcorn Time is een illegale videostreamingdienst voor films en series die in Nederland in een korte tijd enorm populair is geworden. Met Popcorn Time kun je gemakkelijk de nieuwste films en series bekijken, helemaal gratis, en op verschillende apparaten. Android Planet geeft antwoord op de negen belangrijkste vragen over de populaire streamingdienst.

1. Wat is Popcorn Time?

Je kunt met Popcorn Time gratis films en series bekijken. Het aanbod is echter illegaal, waardoor het gebruik ervan ook illegaal is. Popcorn Time is verwant aan het downloaden van torrents: de software gebruikt het torrent-protocol om films en series af te spelen. Stel: je downloadt een torrent van een film. Normaliter moet je wachten totdat de film klaar is met downloaden. Bij Popcorn Time kun je de film tijdens het downloaden direct kijken. De software biedt ook een zoekfunctie waarmee je direct naar films en series kunt zoeken.

popcorn time 1

De software van Popcorn Time is geheel opensource. Het originele Popcorn Time-project werd in maart van dit jaar door druk uit de entertainmentindustrie gesloten, waarna andere ontwikkelaars met de code aan de haal gingen. Eén daarvan is Time4Popcorn, dat zich later gewoonweg Popcorn Time noemde. Zij zijn de populairste en beste versie van Popcorn Time, en hebben ook met goedkeuring van de originele ontwikkelaars de naam naar Popcorn Time veranderd.

2. Wie zitten er achter Popcorn Time?

Dat is niet helemaal duidelijk, maar er werkt een team van ontwikkelaars aan de software. Onder andere een Android- en iOS-ontwikkelaar en meerdere ontwikkelaars voor de desktop-app van Popcorn Time voor Windows, Mac en Linux. Omdat de software via torrents werkt, zijn er geen dure servers nodig: de ontwikkelaars houden zich dus voornamelijk bezig met de ontwikkeling van de software.

Daarnaast verzorgt Kebrum de vpn-functie in Popcorn Time, waarmee gebruikers geheel anoniem films en series kunnen streamen. Dit zou beteken dat, mochten er partijen zijn die willen kijken wie er allemaal illegaal video’s streamen, zij niet kunnen zien waar jij vandaan komt en wie je bent. Het ip-adres waarmee je Popcorn Time gebruikt, wordt als het ware verborgen.

3. Hoe gebruik je Popcorn Time?

Popcorn Time is een programma dat je installeert op je desktop, laptop of Android-smartphone of -tablet. Je kunt vervolgens naar films en series zoeken, op genre filteren en informatie over de film bekijken, zoals een korte omschrijving of de trailer. Je krijgt dan de mogelijkheid om de kwaliteit en ondertiteling te selecteren, waarna Popcorn Time je verbindt met anderen die op datzelfde moment ook de film aan het downloaden zijn.

popcorn time 2

Deze zogeheten ‘peers’ zijn op dat moment ook de film of serie aan het downloaden en, in het geval van Popcorn Time, ook aan het bekijken. De belangrijkste eigenschap van het torrent-protocol is dat je naast content downloadt dit ook direct uploadt naar anderen. Hierdoor is het mogelijk om met veel mensen snelle verbindingen voor een download te realiseren.

popcorn time 3

De interface lijkt veel op die van Netflix, waarbij je films en series kunt categoriseren op genre, maar ook op populariteit of releasedatum. De torrents zijn afkomstig van grote torrentwebsites als The Pirate Bay, die door het team achter Popcorn Time worden geïndexeerd en ingeladen. Dit gaat veelal geautomatiseerd, waarbij er verschillende versies per film of serie beschikbaar zijn door de verschillende beeldkwaliteiten. Zo heb je de mogelijkheid om in 720p, 1080p of zelfs 4K te kijken.

4. Zijn er ook Popcorn Time-apps?

Jazeker! Popcorn Time is beschikbaar voor Android en  ook een  iOS-versie  is beschikbaar. Via de Android-app kun je bijvoorbeeld op je tablet een film of serie kijken door deze naar je apparaat te streamen. De Android-app is via de officiële website  als apk-bestand te downloaden. Hoe je apk-bestanden op je Android installeert, lees je in onze handleiding Android APK-bestanden installeren.

popcorn time

De Android-app werkt grotendeels hetzelfde als de dekstop-app. Let er wel op dat je veel data verbruikt tijdens het streamen, want je downloadt en uploadt tegelijkertijd. Gebruik Popcorn Time op je Android dus voornamelijk als je met wifi bent verbonden.

5. Ondersteunt Popcorn Time ook de Chromecast?

popcorn time logo

Popcorn Time werkt al een geruime tijd met de Chromecast. De functie zit onder andere in de desktop- en Android-versie ingebouwd. De software detecteert automatisch dat je een Chromecast hebt, waarna je de stream van de film of serie naar de Chromecast kunt streamen.

De verbinding met de Chromecast werkt bij velen prima, hoewel anderen soms melden dat de stream niet goed begint. De Chromecast-verbinding kan dus nog door Popcorn Time worden verbeterd, maar hij werkt (ook in onze tests) vaak helemaal prima.

6. Waarom is Popcorn Time illegaal?

In Nederland is het al langer verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal met anderen te delen, ofwel uploaden. Sinds een tijdje  is het echter ook verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden uit illegale bron. Daarmee is Popcorn Time dus twee keer illegaal: je downloadt uit illegale bron – de ontwikkelaars betalen de auteursrechthebbenden niet – en uploadt het auteursrechtelijk beschermde materiaal ook nog eens als je een film of serie streamt.

7. Wat zijn de gevaren van Popcorn Time?

In Nederland is het de norm dat auteursrechtorganisaties en -waakhonden, waaronder Stichting Brein, geen individuele downloaders vervolgen voor het illegaal downloaden van bestanden. Veelal worden alleen de ‘grote jongens’ aangepakt, zoals het team van Popcorn Time. Daarnaast kun je de vpn-functie van Popcorn Time inschakelen, waardoor je ip-adres wordt verborgen. Hierdoor ben je vrij goed beschermd tegen organisaties die je ip-adres willen traceren om vervolgens een aanmaning te sturen.

Maar onthoud: je blijft illegaal bezig met Popcorn Time en de kans dat de software offline wordt gehaald, dat jouw ip-adres wordt opgeslagen of dat de vpn-provider onder druk ip-adressen doorgeeft, is altijd aanwezig. Ook is er een kans dat rechthebbenden van content een schadeclaim bij individuele gebruikers neerleggen. Houd daar dus rekening mee.

8. Is Popcorn Time er ook in het Nederlands?

popcorn time io ap nieuwsflash

De meeste populaire films en series die je op Popcorn Time vindt, zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Is dat niet het geval, dan kun je deze handmatig opzoeken via een site als Open Subtitles. Vervolgens kun je ze – tijdens het afspelen van een video – gemakkelijk in Popcorn Time importeren.

Sinds begin februari 2015 is Popcorn Time in het Nederlands beschikbaar. Popcorn-Time.se, één van de populairste versies van Popcorn Time, heeft zijn Android-app geüpdatet waardoor de app voortaan ook in onze taal beschikbaar is. Lees meer over Popcorn Time in het Nederlands.

9. Kun je Popcorn Time offline gebruiken?

Ja! Sinds medio november 2014 kun je met Popcorn Time films en series opslaan, waarna je de video`s offline via de app kunt bekijken. Dan kan handig zijn als je in het vliegtuig zit of “toevallig op de maan bent“, aldus Popcorn Time.

Popcorn Time versies

Zoals je ziet bij het tabblad ‘Alternatieven’ zijn er momenteel verschillende Popcorn Time versies in omloop. De veiligste volgens velen is de Popcorn Time versie die je vindt op PopcornTime.io, maar die is sinds de herfst van 2015 niet meer beschikbaar. Sinds begin 2016 is de zogeheten  Community Edition van grotendeels dezelfde makers beschikbaar. Meer daarover lees je op PopcornTime.is. De app is beschikbaar voor Android, Linux, Windows en Mac.

Een andere populaire en – wat ons betreft veilige – versie is die van Popcorn-Time.to. Deze is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, maar ook als app voor Android en iOS. Een ander voordeel is dat je gebruik kunt maken van een ingebouwde vpn-functie, zodat je anoniem kunt kijken. In tegenstelling tot PopcornTime.io is er geen aparte sectie voor Manga. Wel bevat deze versie alle bekende films en series die je gewend bent van Popcorn Time.

Met Popcorn Time kun je heel gemakkelijk de nieuwste films en series bekijken, helemaal gratis, en op verschillende apparaten. De dienst is illegaal, maar dat weerhoudt velen er niet van om het te gebruiken. Dat komt mede door het uitstekende aanbod en gemakkelijke werking van de dienst. Wat niet iedereen weet, is dat er ook verschillende Popcorn Time-versies zijn te gebruiken. Android Planet zet de beste Popcorn Time alternatieven op een rijtje.

Popcorn Time alternatieven

De originele Popcorn Time sloot in 2014 zijn deuren na druk uit de entertainmentindustrie. “Wij willen niet het middelpunt van de piraterijdiscussie worden, met alle juridische dreigementen en de schaduwzijde van het auteursrecht tot gevolg”, verklaarde Popcorn Time. Na de sluiting maakte ze de code van Popcorn Time opensource, waardoor andere ontwikkelaars met de software aan de haal konden.  De bekendste Popcorn Time-versie (PopcornTime.io) is sinds kort permanent offline.

Popcorn Time / Time4Popcorn

popcorn time chromecast

Er zijn in feite twee verschillende Popcorn Time-versies die beide dezelfde naam gebruiken: Time4Popcorn en Popcorntime.io. Eerstgenoemde bespreken we nu, en is veruit de meest populaire versie. Over deze Popcorn Time hebben we bij Android Planet ook altijd bericht. Deze versie gaat de strijd aan met PopcornTime.io, waarbij deze software vaker wordt geüpdatet en sneller nieuwe features bevat. Zo was deze Popcorn Time de eerste versie die Chromecast-ondersteuning aan zijn software toevoegde.

Daarnaast is Popcorn Time voorzien van een vpn-verbinding van Kebrum. Deze vpn-optie is geheel gratis te gebruiken en zorgt ervoor dat je anoniem films en series kunnen streamen. Dit zou beteken dat, mochten er partijen zijn die willen kijken wie er allemaal illegaal video`s streamen, zij niet kunnen zien waar jij vandaan komt en wie je bent. Het ip-adres waarmee je Popcorn Time gebruikt, wordt als het ware verborgen.

Ook biedt deze Popcorn Time-versie een Android-app aan. De app beschikt tevens over Chromecast-ondersteuning, waardoor de films en series direct naar de tv kunt streamen.

Ga naar de website van Popcorn Time (Time4Popcorn)

Popcorn Time Community Edition

PopcornTime.io Android-app

De community-editie van Popcorn Time (PopcornTimeCE) was eerder beschikbaar via het .io-domein, maar na claims van de Amerikaanse filmindustrie en brancheorganisatie MPAA werd de populaire Popcorn Time-fork in oktober offline gehaald. In Canada werden drie ontwikkelaars opgepakt, waarop andere ontwikkelaars besloten het project te verlaten. Zowel de servers als logbestanden werden offline gehaald om hen te beschermen.

Inmiddels is de fork weer live gegaan op het nieuwe .is-domein, waar de app nu te downloaden is voor verschillende platforms. De versie voor Android is niet beschikbaar in de Play Store, maar moet handmatig als apk-bestand gedownload en geïnstalleerd worden. De werking is ongewijzigd: ook met de app kun je zonder te betalen films en series streamen, maar omdat je downloadt uit illegale bron en tegelijkertijd auteursrechtelijk beschermd materiaal uploadt, ben je dubbel fout bezig. De site bevat overigens ook de broncode van de app, zodat gebruikers deze kunnen controleren.

Ga naar de website van Popcorn Time (Community Edition)

Zona

zona

Deze Russische versie van Popcorn Time streamt niet alleen films en series, maar ook muziek. En dat niet alleen, Zona onderscheidt zich met verwisselbare audiotracks en ondertitels en de mogelijkheid om een film of serie tijdens het kijken ook direct lokaal op te slaan. Zo kun je een film of serie bewaren om deze offline een keer af te spelen. Daarnaast vinden velen dat Zona eigenlijk de mooiste interface van alle Popcorn Time-versies heeft, en daar hebben ze absoluut een punt. Ook biedt Zona de mogelijkheid om live televisie of radio te streamen: handig tijdens voetbalwedstrijden. Zo kun je gemakkelijk de Premier League via een Engelse zender bekijken, zoals Sky Sports. Daarmee is Zona mogelijk nog indrukwekkender dan de gemiddelde Popcorn Time-versie. Oh, en de app is ook in het Engels beschikbaar.

Ga naar de website van Zona

Heeft dit artikel je geholpen?

Popcorn Time archief

Bekijk archief (31 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu