De 10 beste tips voor gebruiksvriendelijke Android-apps

Redactie
14 april 2014, 11:49
3 min leestijd
De 10 beste tips voor gebruiksvriendelijke Android-apps

Het succes van je app ofwel app hangt af van de kwaliteit van jouw werk. Android Planet geeft tien tips aan (beginnende) ontwikkelaars.

Lees verder na de advertentie.

We hebben er allemaal wel eens te maken mee gehad: Android-apps die gewoonweg niet fijn werken. Ze hebben een lelijke interface. Of je kunt ze niet naar de sd-kaart verplaatsen. Of nog erger: het is niet eens mogelijk om de applicatie af te sluiten. Daarom tien tips om te zorgen dat een app in de smaak valt en gebruiksvriendelijke Android-applicaties te ontwikkelen.

1. Applicaties afsluiten

Zorg ervoor dat gebruikers de applicatie kunnen afsluiten, zonder daarvoor een aparte taakmanager te moeten installeren. Ook uitloggen is een goed idee.

2. Sla gegevens op het SD-kaartje op

De meeste ontwikkelaars slaan hun applicatiedata op in het interne geheugen, dat bij de sommige Android-toestellen erg beperkt is. Opslaan naar SD-kaart is veel vriendelijker voor de gebruiker. Alleen wanneer er geen SD-kaart is gevonden (of wanneer de hoeveelheid gegevens zeer klein is), wordt de data in het interne geheugen weggeschreven.

3. Zorg dat data in de cache gewist kan worden

Sla je data in het interne geheugen op, zorg dan dat deze data gewist kan worden. Als de hoeveelheid data steeds groter wordt, is het niet zo prettig als de gebruiker de applicatie compleet opnieuw moet installeren om de cache te legen.

4. Geef gebruikers de mogelijkheid om update-intervallen in te stellen

Sommige Android-applicaties en widgets halen gegevens van internet. Te korte intervallen (elke minuut) zijn funest voor je batterijduur. Geef gebruikers een paar opties, zodat ze zelf de afweging tussen langere batterijduur en/of altijd actuele informatie kunnen maken. Het is ook mogelijk om berichten te pushen.

5. Investeer in interface-design

Een app staat of valt bij de interface. Gebruikers moeten de app simpel en gemakkelijk kunnen gebruiken, maar het design moet wel aantrekkelijk zijn. Huur eventueel een ontwerper in om te zorgen dat je applicatie er niet alleen aantrekkelijk uitziet, maar ook gebruiksvriendelijk is en de juiste functionaliteit bezit.

6. Hou je applicatie overzichtelijk

Maak de navigatie van je applicatie niet moeilijker dan nodig is. Complexe navigatie schrikt gebruikers af. Tabbladen zijn in veel gevallen praktisch en intuĂŻtief. Ook beschikt Android over een handig hamburger-menu dat via de zijkant kan uitklappen: handig en het bespaart ook nog eens ruimte. Volg daarbij de huidige designlijnen van Google.

7. Ga er vanuit dat de gebruiker ongeduldig is

De mobiele gebruiker is een (vaak) jong, ongeduldig en niet gewend om langer dan twintig seconden te wachten. Gebruik benchmarks om te kijken of je applicatie snel genoeg is.

8. Laat geen achtergrondprocessen lopen als dat niet nodig is

Als een achtergrondproces de telefoon traag maakt en de batterij leegslurpt, maak je daar gebruikers niet blij mee. Voor sommige apps – zoals chat-applicaties – is het echter nodig om altijd op de achtergrond te draaien. Zorg er dan voor dat het proces zeer licht is en zo weinig mogelijk energie inneemt.

9. Luister naar gebruikers en bied updates aan

Lees de klachten in Google Play, want ze kunnen waardevolle informatie bevatten om je applicatie beter te maken dan de concurrentie. Als Google nieuwe firmware voor Android uitbrengt, is het slim om daar snel op in te spelen, zowel qua design als de werking van de app.

10. Houd rekening met klantenservice en technische support

Google levert geen klantenservice voor Google Play. Houd daarom rekening ermee dat je niet alleen vragen over de applicatie zelf krijgt, maar ook vragen krijgt van mensen die een applicatie niet uit Google Play konden downloaden of problemen hebben bij het betalen van een app. Het lastige is dat je als ontwikkelaar daar nauwelijks zicht op hebt, maar de gebruikers rekenen je er wel op af.

→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu