De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tip: dit zijn de beste bèta-apps in Google Play, en zo gebruik je ze

Michel van 't Klaphek
11 mei 2018, 15:11
4 min leestijd
Tip: dit zijn de beste bèta-apps in Google Play, en zo gebruik je ze

Door de bètaversie van Android-apps te gebruiken, beschik je als eerste over de nieuwste functies. Android Planet laat zien hoe je bètatester wordt, en wat hiervoor de beste apps zijn.

Lees verder na de advertentie.

Aanmelden bèta-apps in Google Play: zo doe je dat

Ontwikkelaars maken bètaversies van hun app om nieuwe functies eerst kleinschalig te testen, voordat alle gebruikers ermee aan de slag kunnen. Een bèta is daarmee eigenlijk een experiment. Door te proefdraaien is de uiteindelijke versie zo vrij mogelijk van bugs.

Bètatesten is niet alleen fijn voor app-makers, maar ook voor jou als gebruiker. Je beschikt namelijk altijd over de nieuwste functies. Daar waar de rest moet wachten op de definitieve versie, kun jij alvast aan de slag. Bètatesten is daarmee iets anders dan vroegtijdige toegang: deze apps zijn namelijk nog niet uitgekomen. De testversie van apps gebruiken is heel makkelijk en werkt zo:

1. Zoek een geschikte app

De eerste stap is simpel: zoek een bètaversie. Veel populaire apps bieden een dergelijke versie aan en in dit voorbeeld gebruiken we VLC, een populaire videospeler. Scrol op de app-pagina in Google Play naar beneden, tot je het menu ziet om deelnemer te worden. Druk op ‘Ik doe mee’ en bevestig.

→ Download VLC in Google Play (gratis)

2. Installeren

Wacht vervolgens een paar minuten terwijl je wordt aangemeld voor het bètaprogramma. Installeer de app (indien je dit nog niet had gedaan) en maak gebruik van de nieuwste functies. Je verlaat het programma door wederom naar de app-pagina te gaan, en hier op ‘Verlaten’ te drukken. Verwijder vervolgens de app.

3. Zie je geen knop om mee te doen?

Bij sommige applicaties is het niet mogelijk om binnen Google Play bètatester te worden. Bij deze apps moet je op een link buiten de app-winkel tikken, zoals bij Twitter en WhatsApp. Meedoen blijft echter heel simpel:

  1. Ga op je smartphone naar de bijbehorende betàpagina van de app. Deze vind je door op Google de naam van het programma in te vullen, gevolgd door ‘beta’. In het geval van WhatsApp kom je dan op deze pagina uit;
  2. Geef aan dat je mee wilt doen en werk bij naar de nieuwste versie van de app in Google Play;
  3. Klaar ben je!
  4. Het programma verlaten doe je door wederom naar de bètapagina te gaan, en hier op ‘Het programma verlaten’ te tikken.

Dit zijn de beste bèta-apps

Op zoek naar leuke bètaversies van populaire apps? Bekijk dan de volgende lijst.

1. Action Launcher

Action Launcher is een zogenoemde launcher-app die je thuisscherm totaal aanpast. Hiermee geef je je smartphone een compleet nieuwe look. De bètaversie beschikt over stijlelementen waardoor je de nieuwste Android-versie kunt nabouwen, ook al draait je toestel nog op een oudere variant.

→ Download Action Launcher in Google Play (gratis)

2. Netflix

De testversie van Netflix wordt gebruikt om toevoegingen te testen, zoals veranderde menu-indelingen en nieuwe iconen. Ook kwam de picture-in-picture modus als eerst beschikbaar in de proefversie. Hiermee plaats je de film of serie, die je op dat moment aan het bekijken bent, in een hoekje van je scherm.

→ Download Netflix in Google Play (gratis)

3. SwiftKey BetaSwiftKey Beta-icoon

Een vreemde eend in de bijt is SwiftKey. Deze handige toetsenbord-app heeft naast de hoofd-app, namelijk ook een bètaversie. Men test in de experimentele versie onder meer betere toetsenbordindelingen, nieuwe thema’s en betere autocorrecties. Op die manier vult SwiftKey je woorden automatisch aan, waardoor jij tijd bespaard. Ook probeert het programma te voorspellen welke emoji je gaat gebruiken.

→ Download SwiftKey Beta in Google Play (gratis)

4. WhatsApp

beste android-apps 2017

WhatsApp is al jaren een van de populairste apps in Google Play. De bètaversie wordt vaak geüpdatet en zodoende ben je altijd bij met de nieuwste emoji’s, functies voor groepsgesprekken en meer.

Testers konden onder meer als eerste gif-bestanden versturen, de automatische voorvertoning van berichten uitschakelen en video’s bewerken. Bovendien is de WhatsApp-bèta heel stabiel en daarom relatief vrij van bugs.

→ Download WhatsApp in Google Play (gratis)

5. Google Maps beste android-apps 2017

Dankzij Google Maps weet je overal de weg. De mappenapplicatie van Google loodst je door het verkeer, zorgt ervoor dat je nooit een overstap mist in het ov en kan zelfs vluchten voor je vinden.

De experimentele versie wordt gebruikt om nieuwe functies te testen. In het verleden werd zodoende de Wear OS-integratie toegevoegd en toonde de app hoe je in grote openbare ruimten, zoals treinstations, de weg vindt. Maps is daarmee één van de meest functionele bèta-apps beschikbaar.

→ Download Google Maps in Google Play (gratis)

6. Instagram beste android-apps 2017

De bètaversie van Instagram beschikt altijd over de nieuwste filters en functies. In het verleden werd Stories bijvoorbeeld eerst in de experimentele app getest. Tegenwoordig is dit één van de populairste onderdelen van het sociale medium.

Aangezien Instagram veel gebruikers heeft, zit het bètaprogramma soms vol. Er zit dan niets anders op dan wachten, en na een tijdje kijken of er al plek is.

→ Download Instagram in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu